Összefoglaló 1977. szeptember 28., szerda

KEK: DVTK - Beşiktaş 5-0 (3-0)

A Kupagyőztesek Európa Kupájának visszavágóján az idegenbeli 2-0-ás vereség után hazai pályán 5-0-ra győzött a DVTK és a második fordulóba jutott.

KEK: DVTK - Beşiktaş 5-0 (3-0)

Kupagyőztesek Európa Kupája, 1. forduló 2. mérkőzés

Diósgyőri VTK Miskolc - Beşiktaş JK 5-0 (3-0)

Miskolc, DVTK Stadion, 20 000 néző. Játékvezető: Kenneth Burns (Stevens, Cooke) - mindhárom angol.
DVTK: Veréb György - Teodoru Borisz, Salamon József, Váradi Ottó, Kutasi László - Oláh Ferenc, Kerekes János, Tatár György - Fekete László, Fükő Sándor, Magyar Balázs. Vezetőedző: Szabó Géza.
BJK: Mete Bozkurt - Ahmet Börtüçene, Ali Çoban, Mithat Mıhçı, Zekeriya Alp - Hayri Kol, Niko Kovi, Kemal Kılıç - Reşit Kaynak, Sava Paunović, Saban Kartal. Vezetőedző: Miloš Milutinović.

Csere: Ali Çoban helyett Mehmet Akpınar a 68., Váradi Ottó helyett Tomesz Tibor és Magyar Balázs helyett Grolmusz Gyula a 87. percben.
Sárga lap: Saban Kartal a 10., Oláh Ferenc a 43., Salamon József az 56. percben.
Gólszerző: Fükő Sándor (1-0) a 15., Oláh Ferenc (2-0, 11-es) a 34., Fekete László (3-0) a 44., Oláh Ferenc (4-0) a 67., Fekete László (5-0) a 86. percben.

Továbbjutott a DVTK 5-2-es összesítéssel.

Kulcspillanatok

15. perc: Salamon szerelt a Beşiktaş-térfél közepén. Tatárhoz játszott, visszakapta a labdát, majd középre adott, és a berobbanó Fükő Sándor az ötösről a bal alsó sarokba továbbított, 1-0.

34. perc: A DVTK behozta az isztambuli hátrányt. Váradi szöktette Feketét, Zekeriya azonban felvágta a 11-es pontnál, 11-es! A büntetőt Oláh Ferenc a jobbra mozduló Mete mellett a bal sarokba lőtte, 2-0.

44. perc: Kutasi labdáját Fekete László mellel maga elé tette, és nyolc méterről, a kiinduló kapus mellett a bal sarokba helyezte, 3-0.

67. perc: Fükő szögletét Oláh Ferenc öt méterről a bal felső sarokba fejelte, 4-0.

85. perc: Fükő előrevágott labdáját Fekete László átemelte a kifutó Meze fölött, majd hét lépésről az üres kapu közepébe lőtt, 5-0.

Edzői értékelés

Szabó Géza: - Nagyon jó örülni, hiszen az előjelek nem a legkedvezőbbek voltak. Sérülések, vereség Isztambulban, gyenge játék a bajnoki mérkőzéseken. Ezek után mégis sikerült olyan csapatot pályára küldeni, melynek tagjai azt nyújtották, amit kértünk tőlük. Az természetes volt, hogy itthon támadni fogunk. Váradi besegített a középpályásoknak, így sikerült számbeli fölénybe kerülni. Olyan iramot diktáltunk, amit a Beşiktaş nem tudott átvenni. Sőt, nem találta meg taktikánk ellenszerét sem. Az első gól után látszott, hogy feladják. Aztán felőrlődtek a nagy nyomás alatt. Lassító, halogató, védekező taktikájuk most kevésnek bizonyult. Nem számítottam ilyen gólkülönbségre, de helyzeteink alapján még többet is rúghattunk volna.