Beharangozó 2020. január 18., szombat

Aluinvent DVTK - ZTE 87-82

A Női Kosárlabda NB I. A-csoport 16. fordulójában a ZTE NKK látogatott a Generali Arénába. A gyengébben sikerült első negyed után fokozatosan magára talált az Aluinvent DVTK, és a második félidőben mutatott feljavuló játékával és Shatori Walker-Kimbrough extra teljesítményével megérdemelten győzött 87-82-re.

Aluinvent DVTK - ZTE 87-82


A múlt héten még betegséggel küzdő Kiss Angelika került a kezdőcsapatba, a légiósok közül Morrison kezdett a padon. A gól nélküli első perc után a másodikban Walker-Kimbrough pöttyintette a gyűrűbe a labdát, az ellentámadásból a ZTE is megszerezte az első pontjait Hayes révén, sőt, nem sokkal később a vezetést is megszerezték a kék mezesek (2-4). Kisebb hárompontos-show következett, a vendégek részéről Hayes és Kovács Georgina, míg dobásaik között Shatori süllyeszetett el egy-egy triplát. Valószínűleg Cziczás László sem volt elégedett a látottakkal, mert a játékrész feléhez közeledve hármas cserét hajtott végre: Kiss, Škorić és Goree helyére Zele, Kányási és Morrison érkezett. Nem sokkal később Szücs Réka is lehetőséget kapott, de hiába, mert piros-fehérek továbbra sem igazán találták a ritmust (5-14). Senkit nem lepett meg a DVTK időkérése, amely egyértelműen hatott. Morrison és Pusztai duplái örvendeztették meg a publikumot, a zalaiak ekkor büntetőkkel operáltak (11-17). A negyed utolsó két percében újfent megtorpant az Aluinvent DVTK, miközben a ZTE Nagy Dóra öt pontjával tíz pont fölé tornázta a különbséget (11-22).


A második negyed Horti villámgyors közelijével indult, majd Shatori és Burkholder kosárváltása után Goree villant. Érezhetően más felfogásban mozogtak a pályán a fehér mezesek, Walker-Kimbrough értékesítette mindkét büntetőjét, de Kovács második hárompontos kísérletét sem hibázta el (17-29). A folytatásban Medgyessy bejátszásából Morrison szerzett könnyű kosarat, majd Goree középtávolijával tízen belülre jött a Diósgyőr (21-29). A ZTE időt kért, Burkholder hintett egy duplát, de utána zárkózott a DVTK, Morrison ziccere és Walker-Kimbrough 2+1-ese kínált reményt a hazai drukkereknek (26-31). A folytatásban azonban ismét magára talált a ZTE, minek köszönhetően újfent tíz fölé mentek a vendégek (28-39). A játék alakulása mellett néhány játékvezetői ítélet is borzolta a nézők idegeit, miközben Horváth Zsófia edzőnő lányai továbbra is tartották előnyüket (34-43). Az első félidő utolsó két percében potyogtak a találatok. Tori két büntetője után megint Nagy Dóra okozott gondot, majd Megyó vágott be egy hármast. Végül Hayes két büntetőjére WNBA-bajnok játékosunk középtávolija volt a válasz, így a negyedet megnyerve látótávolságon belül maradt a Diósgyőr (41-47).


Jól kezdődött a második félidő, Walker-Kimbrough könnyed hármasa után Morrison osztott ki egy szép sapkát ellenfelének. Amíg a kékek elvétették dobásaikat, addig Tori ziccerezett, a Horváth Zsófia pedig időt kért (46-47). Hiába, mert lendületben maradt a hazai együttes, és Goree büntetőivel először vezetett a mérkőzésen, majd Burkholder kosarára Goree és Shatori válaszoltak, minek köszönhetően először zengett a csarnok (52-50). Megyó adott varázslatos gólpasszt Cyeshaa Goree-nak, aki 2+1-essel növelte az előnyt, majd Nagy büntetőit követően ismét Walker-Kimbrough csodálatosan kivezetett középtávolijának tapsolhattak a szurkolók (57-51). Nem hagyta magát a vendégcsapat, ezt jelezte Boonstra hármasa és Hayes centergólja, szerencsére Medgyessy sem hibázta el hármas kísérletét (60-56). A hosszú sérülése után egyre több játékpercet kapó Katona remek asszisztját Goree váltotta pontokra. A volt diósgyőri Kirby Burkholder egy, nem sokkal később Horti két büntijére Shatori reagált egy remek tempóval, majd ismét a Katona-Goree játékkapcsolat működött nagyszerűen. A negyed slusszpoénját Walker-Kimbrough triplája jelentette, így a DVTK Münchausen báróként saját hajánál fogva húzta ki magát a gödörből (71-59).


Úgy indult a záró negyed, ahogy az előző véget ért, vagyis Shatori-hármassal, a másik oldalon Nagy válaszolt egy 2+1-es akcióval - az első két percben más nem is talált be rajtuk kívül. A játékrész felénél Goree duplája után Hayes bizonyult tarthatatlannak, aki hat egységet termelt egymás után, Cziczás László időt is kért (76-68). Valamivel több, mint négy perc volt még hátra a találkozóból, Pusztai kettese igencsak jól jött, mert a túloldalon Horti is aktivizálta magát. Ziomara és Hayes párbaját hozta a következő periódus, felszabadultabban énekelt a hazai szurkolótábor, azonban Delić is feliratkozott a pontszerzők közé, mégpedig mindjárt egy hárompontossal (83-77). A hátra lévő szűk két percben ugyan kozmetikázta az eredményt a zalai együttes, de a győzelmet Tori pontjai biztosították (87-82).

Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 16. forduló

Aluinvent DVTK - ZTE NKK 87-82 (11-22, 30-25, 30-12, 16-23)

Miskolc, Generali Aréna 1000 néző. Játékvezetők: Győrffy Pál Attila, Fodor Attila, Nepp László Oszkár.
DVTK: Medgyessy 8/6, Walker-Kimbrough 37/12, Škorić 4, Goree 21, Kiss A. Csere: Zele, Kányási, Morrison 13, Pusztai 4, Szücs R., Katona. Vezetőedző: Cziczás László.
ZTE: Nagy D. 13/3, Kovács G. 6/6, Burkholder 14/6, Hayes 30, Boonstra 7/3. Csere: Horti 6, Delić 6/6, Dömötör. Vezetőedző: Horváth Zsófia.

Edzői értékelések

Cziczás László: - Egy támadó szellemű Zalaegerszeggel találkoztunk ma, a hárompontoson kívülről és a gyűrű alatt is életveszélyesek voltak ma. Mint volt sportoló, tudom, hogy egy nagyszerű győzelem után fejben úgy gondolhattuk, könnyebben megverjük a ZTE-t. Több jó egyéni teljesítmény közül kiemelkedett Shatori Walker-Kimbrough játéka, aki nemcsak támadásban, hanem védekezésben is rendkívül hatékony volt ma. Rajta kívül is mindenkit dicséret illet. Talán Katona Szidóniát kell emelném még ki, aki a harmadik negyedben nagyszeren védekezett és ezzel is a magunk javára tudtuk billenteni a mérleget. Nagyon boldogok vagyunk a győzelem miatt. A szurkolótáborunk hatodik emberként állt mellettünk, a kritikus helyzetekben nagyon kellett a támogatásuk. Köszönjük nekik, hogy ennyien kilátogattak a mérkőzésre. 

Horváth Zsófia: - Úgy gondolom, hogy jó mérkőzést játszottunk, ami biztató a jövőre nézve. Ettől függetlenül továbbra is meg kellene próbálni nyolcvan pont alatt tartani az ellenfeleinket. Ha a védekezésünkre jobban koncentrálnánk, eredményesebbek lehetnénk. A második negyedben kapott harminc pont szürreális. Nem lenne szabad belemennünk a rohanásba, ebből kell tanulni. Gratulálok a Diósgyőrnek, gyengébb kezdésük után nagyon szépen felálltak. Az első félidőben részben sikerült a kulcsembereiket takarékon tartani. Walker-Kimbrough azonban extra játékos, de ellene is jobban kellett volna védekezni.

 

Az Aluinvent DVTK legközelebb újfent hazai környezetben lép pályára. A bajnoki alapszakasz 17. fordulójában a Vasas Akadémia csapatát fogadják a piros-fehérek január 25-én szombaton 16 órától.