Beharangozó 2020. február 4., kedd

Feczkó Tamás: Két lábbal a földön állunk

A DVTK jól kezdte 2020-at, előbb Zalaegerszegen győzött 3-1-re, majd a Kaposvár ellen nyert 2-0-ra. Azonban nincs idő ünnepelni, hiszen a bajnokság egyetlen hétközi fordulója következik. Feczkó Tamás vezetőedzőt kérdeztük a PAFC - DVTK találkozó előtt.

Feczkó Tamás: Két lábbal a földön állunk


- Helyén kell kezelni ezt a két győzelmet - óvott a túlzott örömünneptől Feczkó Tamás. - Tudjuk, honnan indultunk, azt is hová tartunk. Jól néz ki a tabella - még jobban a 10 mérkőzéses formatabella -, de azt is látni kell, hogy a 4. és a 8. helyezett csapat között csak 4 pont a távolság. Most kell igazából észnél lenni, ha nem akarunk újból hátrafelé tekintgetni, de ezt a hibát nem fogjuk elkövetni. Két lábbal a földön állunk, ugyanakkor azért utazunk a Pancho Arénába, hogy ha már eljutottunk erre a szintre, akkor stabilizáljuk a helyzetünket.

Sokszor elhangzott, hogy a DVTK éves terv szerint dolgozik (Pacsi Bálint másodedző ebben az interjúban beszélt a futball periodizációról). Mennyire befolyásolja ezt a hétközi forduló?

- Egy tört héten egészen más helyre kell helyezni a hangsúlyt. Ilyenkor a regeneráció a legfontosabb, hogy a labdarúgók frissek legyenek az egymást követő meccseken - osztotta meg a vezetőedző. - Emellett sokat videóztunk annak érdekében, hogy teljes mértékben fel tudjunk készülni az ellenfél játékából.

És a pontrúgások? Az idei öt gólból három ilyen helyzetből született - vetettük közbe.

- A támadó és védekező pontrúgások nagyon fontos játékelemet jelentenek, arra mindig kell időt szakítani. Ahogy az eddigi példák mutatják, a ciprusi edzőtáborban tisztességgel begyakoroltuk a szabadrúgás- és szögletvariációkat, ilyenkor csak át kell ismételni a tanultakat, azok közül is az ellenfél specifikus figurákat - nyugtatott a szakvezető.

A PAFC a DVTK-t két ponttal megelőzve a tabella 4. helyén áll, azonban a legutóbbi 5 mérkőzésből egyet sem nyert meg, 4 döntetlent játszott. Múlt szombaton a DVSC ellen gól nélküli döntetlen született.

- A Puskás Akadémia csapata korábban is erős játékosállománnyal rendelkezett, és télen újabb minőségi légiósokat igazoltak. Ősszel ők játszottak az egyik leglátványosabban az NB I.-ben, nem véletlenül küzdenek a dobogóért és az Európa Liga indulásért. Ezért vagyok különösen büszke arra, hogy többször győztünk náluk.

Zalaegerszegre közel háromszáz diósgyőri utazott el, az előző fordulóban Diósgyőrben regisztrálták a forduló nézőcsúcsát, és Felcsútra is sokan tervezik az utazást.

- Nagy segítség, hogy mindig mögöttünk áll a szurkolótábor, és nem csak a sikerek idején. Akkor is kiálltak mellettünk, és elismerték az elvégzett munkát, amikor nem úgy sikerült egy-egy találkozó, ahogy terveztük. Köszönjük nekik! - hálálkodott Feczkó Tamás.

A másik kispad

A 46 éves felvidéki magyar Hornyák Zsolt ül a PAFC kispadján. Labdarúgóként három alkalommal szerepelt a szlovák válogatottban, nyert csehszlovák és ötször szlovák bajnoki címet, valamint szlovák kupát. Edzői karrierét Örményországban két szuperkupával és egy bajnoki címmel kezdte, később az orosz Vlagyivosztok és a cseh Slovan Liberec csapatát irányította. Nyáron lett a PAFC vezetőedzője.

- A Diósgyőr nagyon jó formában van, így szerdán legalább ugyanolyan nehéz összecsapás vár ránk, mint a szombati volt - nyilatkozta Hornyák Zsolt. - A Debrecen ellen a második félidőben rengeteg helyzetünk volt, de  sajnos nem sikerült őket kihasználnunk - ebben  mindenképpen javulnunk kell. A két mérkőzés közti néhány napban a regenerációra és a pozitív gondolkodásra fókuszálunk. A negatívumokat gyorsan el kell felejtenünk, a pozitívumokat kell előtérbe helyezni, s azokhoz kell még hozzáépíteni. Régen győztünk, és ha győz a csapat, könnyebbek a lábak, ez esetünkben is így van. Kétségkívül van pszichés nyomás a fiúkon, de hiszem, hogy vannak annyira erősek mentálisan, hogy a következő mérkőzésen le tudják vetni magukról ezt a terhet és győzni tudnak.