Beharangozó 2019. november 29., péntek

Feczkó Tamás: Ezúttal is a játékosoké lesz a főszerep

Két idegenbeli találkozót követően játszik hazai pályán a DVTK, a csapatot ismét Pacsi Bálint másodedző irányítja. Szombaton az edzőváltáson átesett Fehérvár érkezik Diósgyőrbe. A találkozó előtt Feczkó Tamás vezetőedzőt kérdeztük.

Feczkó Tamás: Ezúttal is a játékosoké lesz a főszerep


Eltiltása miatt csak az Illovszky Rudolf Stadion lelátójáról nézhette Feczkó Tamás a DVTK Újpest elleni győzelmét. Bevezetésként arról kérdeztük, milyen érzés egy edzőnek a kényszerű tétlenség.

- Egyrészt mindig nehéz egy edzőnek, ha nem lehet a csapata mellett, másrészt viszont  jó volt a lelátó tetejéről látni, mennyire szervezetten játszottak a fiúk. Kis túlzással egy percig sem kellett izgulni Angyalföldön. Működött a mérkőzés előtt kitalált taktika, és ez a legfontosabb, mert a legjobb ötlet is csak annyit ér, amennyi abból megvalósul a pályán. A játékosok átérezték, hogy a sérülések, eltiltások, betegség miatt milyen nehézségeink vannak, még ha nem is beszéltünk kifelé erről. Tudták, hogy száz százalékot kell nyújtani a siker érdekében, amit meg is tettek. Nagyon sokat dolgoztak a srácok a győzelemért, de rajtuk kívül a stáb összes tagja kivette a részét a sikerből. Az egész eltiltásban az volt a legrosszabb, hogy nem tudtam a csapattal és a szurkolókkal ünnepelni.

Ha pozitív oldalát keressük a büntetésnek, akkor talán annyit lehet megemlíteni, hogy a pályán zajló eseményeket a lelátóról jobban át lehet tekinteni, mint a kispadról. Emiatt a legtöbb magyar élvonalbeli klub egyik stábtagja, jellemzően a videoelemző a nézőtéren foglal helyet.

- Ez nálunk is így van, Miskei Attila másodedző az első félidőt rendre a lelátóról nézi - árulta el Feczkó Tamás -, hogy más szemszögből más információkat szerezzen, most viszont felcserélődött a helyzet. Örömmel láttam, hogy mennyire egységes a csapat, és milyen jól működnek együtt a játékosok.

Mivel az eltiltás két mérkőzésre szól, Feczkó Tamás a DVTK - Fehérvár mérkőzésen is csak a találkozót megelőző 45. percig tartózkodhat az öltözőben, majd a lefújást követő 30. perc után térhet vissza beleértve a szünetet is. A mérkőzés alatt pedig a kispadtól minimum 20 méterre kell tartózkodnia. A kispadról ismét Pacsi Bálint másodedző irányít.

- Szombaton sem a vezetőedzőé vagy a stábé, hanem a játékosoké lesz a főszerep - ismételte meg egy héttel korábbi szavait a vezetőedző. - Őket kell felkészíteni minden helyzetre, a játék képe és az eredmény pedig majd megmutatja, milyen sikerrel.

A hét elején leváltott Marko Nikolić helyére a 2014/2015 évi székesfehérvári bajnokcsapat edzőjét Joan Carrillót nevezték ki a csapat élére.

- Az első diósgyőri mérkőzésem előtt jót mosolyogtam dr. Dobos Barnabás, a ZTE vezetőedzőjének szavain - idézte fel a sportszakember -, aki azt ecsetelte, milyen nehéz felkészülni a DVTK ellen. Most én járok hasonló cipőben, és már tökéletesen értem Barnát, hiszen ezúttal nem elég a Fehérvár legutóbbi mérkőzéseit elemezni, hanem meg kell ismerni Joan Carrillo edzői filozófiáját, a korábbi csapatainál végzett munkát, majd ezt összevetve a fehérvári keret összetételével kitalálni, mire is készülhet szombat este. Igen összetett feladat, de kedvemre való, mert matektanárként mindig imádtam megtalálni a logikai összefüggéseket. Az viszont csak a mérkőzésen derül ki, jól gondolkodtunk-e.

A Fehérvár jól kezdte a csapat a bajnokságot, és ugyan a legutóbbi találkozókon hullámvölgybe került, még mindig a bajnoki cím egyik esélyese. Mi a fehérvári csapat erőssége?

- Minden posztra két azonos képességű játékossal rendelkeznek, akik között a magyarok mellett találhatunk észak-macedón, román, bolgár, zöld-foki szigeteki, bosnyák válogatottat. A kispadról is olyan játékosokat tudnak pályára küldeni, akik képesek eldönteni a mérkőzést. Sok mindent lehet mondani a Vidi keretére, de azt nem, hogy gyenge lenne. És Juhász Roland személyében olyan vezérrel rendelkeznek, aki mögé beállhatnak a többiek, mert tudják, hogy átsegíti őket a nehézségeken.

Mirko Ivanovski két mérkőzésre szóló büntetéséből egy még hátra van, Dejan Karan eltiltása azonban letelt.

- Ezen a héten néha furcsán is éreztem magam, mert 18-an dolgoztunk az edzésen - mosolygott a vezetőedző. - Javult a helyzet, a csapaton átsöprő vírus elhagyta az öltözőt.

Két idegenbeli mérkőzés után ismét hazai pályán, várhatóan tovább gyarapodó létszámú közönség előtt játszik a DVTK.

- A Kisvárda elleni győzelmet követően sokáig témát adott a csapatnak és a szakmai stábnak is a fantasztikus hangulat. Labdarúgóként és edzőként megéltem már néhány mérkőzést, de ehhez fogható élményem még nem volt. Nagyon remélem, hogy szombaton is hasonló fieszta zárja a találkozót! - bizakodott Feczkó Tamás.

A DVTK vezetőedzője pénteken reggel a Rádió M reggeli műsorának a vendége volt. Hallgasd meg, ha lemaradtál róla! 

A másik kispad

- Ismerem a DVTK játékát, hiszen követtem a magyar bajnokságot korábban is, természetesen megnéztük a felvételeket is róluk - nyilatkozta Joan Carrillo, a MOL Fehérvár FC szerdán kinevezett vezetőedzője. - Azt általánosságban mondhatom, hogy minden ellenfelünknek jár a tisztelet, ugyanakkor mindenki ellen a győzelemre igyekszünk felkészíteni a Vidit! Így vagyok beállítva, nem tudom döntetlenre készíteni a csapatot egy-egy meccs előtt, ezt az offenzív mentalitást hangsúlyozom a csapatnak a kinevezésem utáni első másodperctől kezdve. Szerintem ugyanis meccseket nyerni támadással lehet, a Viditől pedig győzelmet várnak el minden találkozón. Visszatérve a Diósgyőr játékára, szerintem sokat lépett előre a gárda az elmúlt néhány mérkőzés alatt. Gyorsan igyekeznek meghúzni a széleket, nagyon sokan érkeznek a beadásokra, az érkezők pedig felveszik a megfelelő támadó pozíciót. Ezekre készülni kell és persze még sok minden másra is, de ezt majd a játékosaimnak mondom el a felkészítés alatt. Sok nézőre és jó hangulatra számítok Diósgyőrben, érthető módon pedig győzelemmel szeretnénk zárni az első hetünket.