Beharangozó 2019. január 23., szerda

Ki kell zárni a külső körülményeket Isztambulban

Csütörtökön Isztambulban fontos Európa Kupa mérkőzésen a híres Galatasaray vendégeként lép pályára az Aluinvent DVTK. Cziczás László vezetőedzőt az utazás előtt arról faggattuk, milyen érzésekkel várja a nem mindennapi mérkőzést.

Ki kell zárni a külső körülményeket Isztambulban

- A hétvégén a Csata otthonában megszerezte első győzelmét a csapat az új évben. Az előzmények ismeretében ez különösen nagy fegyverténynek számít. Minek köszönhető a siker?
- Úgy indultunk el erre a találkozóra, hogy tudtam, vért kell izzadni a lányoknak ahhoz, hogy meg tudják nyerni ezt a mérkőzést. A mérkőzést megelőző nap Katona Szidónia, aki egy nagyon fontos láncszeme volt a rotációnknak, súlyos térdsérülést szenvedett, úgyhogy ennek tudatában kellett nekivágni a mérkőzésnek. Ráadásul ez a mostani Csata korántsem azt a játékerőt képviseli, mint korábban. Eredetileg fiatal, magyar játékosokra építkeztek, ehhez képest jelenleg van négy külföldi játékosuk, közülük két amerikai, egy Európa-bajnok szerb, és egy Euroliga-tapasztalatokkal rendelkező montenegrói lány. Melléjük érkezett még nemrég egy fiatal magyar válogatott játékos Barnai Judit személyében, szóval komoly játékerőt képviselő Csatát sikerült egy aránylag jó játékkal legyőzni. Többek között az volt a kulcsa a sikernek, hogy voltak periódusok, amikor egészen kiválóan védekeztünk. Fontos győzelmet arattunk tehát szombaton, aminek azért is nagyon örültünk, mert így kiegyensúlyozott hangulatban tudtunk készülni a Galatasaray elleni kupameccsre. Persze nem tévesztjük szem elől a vasárnapi PEAC elleni bajnokinkat sem.

 - Rövid időn belül másodszor sújta súlyos sérülés a csapatot. Šulčiūtėt Aija Putņina váltotta az év elején. Igazolta a vele szembeni várakozásaidat?
- Valóban, a lett légiós még egy hónapja sincs itt. Úgy veszem észre, folyamatosan fejlődik és bizakodom, hogy mérkőzésről mérkőzésre egyre jobb teljesítményt fog nyújtani. Katona Szidónia pótlásán is rajta vagyunk, de szezon közben találni olyan magyar játékost, aki pótolni tudja őt, az nagyon nehéz feladat. Egyelőre a jelenlegi kerettel próbáljuk megoldani a kialakult szituációt. Nagyon vékony jégen táncolunk, de bízom benne, hogy a lányok alatt nem fog beszakadni a jég. Szidónia sérülése miatt gyengébb lett a rotációnk, hisz egy olyan játékos esett ki, aki képes volt 2-es és 3-as pozícióban is játszani. Ezért mezőnyposzton mindenkire több feladat hárul, elsősorban Szaffira és Veronikára (Szabó Fanni és Kányási Veronika - a szerk.).

- Csütörtökön a Galatasaray következik az Európa Kupában (az ellenfélről itt lehet bővebben olvasni). Mit vársz a nívós ellenfél ellen?
- Alig várjuk már, hogy elinduljunk Isztambulba. Elvileg egy olyan atmoszférában fogunk játszani, ami nagyon kevés kosárlabdázónak adatik meg. A török szurkolók gyakorlatilag nem is a meccset nézik, hanem azzal vannak elfoglalva, hogy minél fantasztikusabb és félelmet keltőbb hangulatot teremtsenek, ezáltal az ellenfelet teljesen megtudják bénítani. A legjobb példa erre az előző párharcuk, amikor a spanyol Gernika tizenöt pontos előnnyel lépett pályára Isztambulban, aztán két perc elteltével máris 10-0-ra vezettek a törökök. Szuper játékosai vannak a Galatasaraynak, belőlük igyekeztünk felkészülni. Beszéltem a lányoknak arról is, ami ott vár rájuk, de erre szerintem nem igazán lehet szóban felkészülni. Talán ez a legnagyobb feladat az isztambuli meccsel kapcsolatban, ki tudjuk-e zárni a fanatikus közönség által teremtett hangulatot. Magam is kíváncsian várom, sikerül-e megoldanunk ezt. Mindenesetre valamennyien bízunk abban, hogy olyan eredményt fogunk kint elérni, hogy ne csak formalitás legyen a visszavágó.

Európa Kupa, a 8+4 közé jutásért, 1. mérkőzés

2019. január 24., csütörtök
17:30 Galatasaray - Aluinvent DVTK