Beharangozó 2017. február 17., péntek

Másodszor Mezőkövesden

Több alkalommal játszott már a DVTK Mezőkövesden ellenfélként - tavaly kétszer pályaválasztóként is -, azonban élvonalbeli bajnoki mérkőzésen csak másodszor mérkőzik meg a két csapat a borsodi kisvárosban. Az első alkalommal a DVTK győzött.

Másodszor Mezőkövesden

A Mezőkövesdi SE 1975. január 31-én alakult. A sárga-kék színeket viselő klub többnyire a harmad- és negyedosztályban szerepelt. A 2006/2007-es évben az NB III. Mátra csoport 3. helyén végeztek, de az MLSZ az NB II . feltöltése érdekében felkérte őket, hogy induljanak el a másodosztályban. A felkérésnek eleget téve először indulhattak az NB II.-ben. A 2007/2008-as szezonban megszerzett 4 győzelmük azonban csupán a 16. helyhez - és a kieséshez - volt elegendő.

Ezt követően viszont igazi sikertörténet az övék. Az NB III.-at magabiztosan nyerték és jutottak fel ismét. Újoncként pedig az előkelő 5. helyen végeztek az NB II. Keleti csoportjában. A 2010/2011-es évben pedig a feljutó DVTK mögött a második helyen végeztek. 2012-ben egy újabb 5. hely jutott neki, míg az azt követő bajnokságban már összejött a hőn áhított siker: megnyerték a bajnokságot és történelmet írva feljutottak az élvonalba. Az OTP Bank Ligában azonban nem sikerült megkapaszkodni, rögtön az első év végén búcsúztak.

Elsőre nem sikerült visszajutniuk, a 2015/2016-os idényben viszont a Gyirmót mögött ezüstérmet nyert Pintér Attila csapata, és újra az élvonalra készülhettek. 

Idén nagyságrendekkel nagyobb esélyük van a bennmaradásra, 19 forduló után 27 ponttal az ötödik helyen állnak. Legeredményesebb gólszerzőjük a négy találatig jutó Strestik Marek.

A Mezőkövesd eredményei

  1. forduló: Mezőkövesd - Gyirmót 2-2
  2. forduló: Haladás - Mezőkövesd 1-1
  3. forduló: MTK - Mezőkövesd 0-1
  4. forduló: Mezőkövesd - Debrecen 0-1
  5. forduló: Videoton - Mezőkövesd 2-0
  6. forduló: Mezőkövesd - Újpest 0-2
  7. forduló: FTC - Mezőkövesd 2-2
  8. forduló: Mezőkövesd - Honvéd 3-1
  9. forduló: Diósgyőr - Mezőkövesd 1-1
  10. forduló: Mezőkövesd - Paks 1-3
  11. forduló: Vasas - Mezőkövesd 4-0
  12. forduló: Gyirmót - Mezőkövesd 0-1
  13. forduló: Mezőkövesd - Haladás 3-0
  14. forduló: Mezőkövesd - MTK 1-0
  15. forduló: Debrecen - Mezőkövesd 0-0
  16. forduló: Mezőkövesd - Videoton 2-1
  17. forduló: Újpest - Mezőkövesd 1-1
  18. forduló: Mezőkövesd - FTC 2-0
  19. forduló: Honvéd - Mezőkövesd 1-0

Téli játékosmozgás

Érkezők
Balogh Béla (Gyirmót FC Győr)
Farkas Dániel (szerbiai, Szpartak Szubotica)
Peter Šulek (szlovák, Vysočina Jihlava)
Lazar Veselinović (szerb, Pohang Steelers)

Távozók
Patrick Mevoungou (kameruni)
Mihai Nicorec (román-magyar, Cigánd SE)
Polényi Gábor (ZTE FC)
Jan Vošahlík (cseh, FK Teplice)
Fröhlich Roland (Ceglédi VSE - kölcsönbe)
Mihailo Milutinovics (szerb-magyar, Kozármisleny FC - kölcsönbe)
Devecseri Szilárd (Haladás - kölcsönből vissza)

A Mezőkövesd játékoskerete

Kapusok
Czuczi Márton
Dombó Dávid
Tujvel Tomás

Védők
Balogh Béla
Farkas Dániel
Fótyik Dominik
Gohér Gergő
Hudák Dávid
Pauljevic Branko
Szeles Tamás
Vági András

Középpályások
Hegedűs Dávid
Egerszegi Tamás
Sós Bence
Šulek, Peter
Tóth Bence
Strestik Marek
Kink, Tarmo

Támadók
Bacelic-Grgic Stipe
Baracskai Roland
Diallo, Ulysse
Molnár Gábor
Orosz Márk
Veselinović, Lazar

Egykori diósgyőriek Mezőköveden

A DVTK egykori játékosai a múltban is előszeretettel igazoltak Mezőkövesdre (elég csak Vitelki Zoltán és Dobos Attila nevét említeni), nincs ez másként jelenleg sem.

Egerszegi Tamás két és fél éven keresztül visete a DVTK szerelését 2014 eleje és 2016 nyara között. Ezidő alatt 54 találkozón öt gólt szerzett. Tagja volt a Magyar Kupa-döntős és Ligakupa-győztes csapatnak, tavaly nyáron igazolt Mezőkövesdre.

Gohér Gergő 2008 és 2014 között szolgálta a DVTK-t egy féléves kispesti kölcsöntől eltekintve. Összesen 108 élvonalveli és 30 NB II.-es bajnoki mérkőzésen lépett pályára, és hét gólt szerzett. Az NB II.-es bajnokcsapat oszlopos tagja volt. Távozása után a PAFC és a Soroksár csapatát erősítette, tavaly nyáron igazolt Mezőkövesdre.

Vági András 2012 elejétől 2014 nyaráig kereken 50 élvonalbeli bajnokin szerepelt Diósgyőrben. Ő is Ligakupa-győztesnek és Magyar Kupa ezüstérmesnek vallhatja magát. Diósgyőrből Pakson keresztül vezetett az útja Mezőkövesdre, ahol már a feljutó csapatnak is tagja volt.

Egymás ellen

A Mezőkövesd mindössze második idényét tölti az élvonalban, ezért csak egy NB I.-es bajnoki mérkőzésen találkozott a két együttes a dél-borsodi városban.

Az NB II-ben is csupán egy találkozót játszott a DVTK Mezőkövesden. 2011. május 28-án a Radoš - Vadász, Raković, Gal, Gohér - Dobos (Arze, 56.), Abdouraman, Lippai, Luque - Granát, Menougong (Pál Sz., 63.). Vezetőedző: Benczés Miklós összetételű DVTK-t a hazaiak egy vitatott büntetővel ugyan legyőzték (1-0), de a meccs után mégis ünnepelhettek a DVTK-szurkolók, mert egy év kitérőt követően visszajutott a csapat az NB I-be.

A Magyar Kupában is futottunk már össze, 2007. szeptember 26-án Mezőkövesden Simon, Douva valamint Rebecsák góljával 3 -1-es végeredménnyel lépett tovább a Diósgyőr.

Ligakupában is találkozott a Mezőkövesd és a DVTK. Akkor Szivics Tomiszláv a Radoš - Eperjesi, Vadász, Alves, Husić (Gohér, 62.) - Nikházi (Bacsa, 46.), Kostić, Barczi (Egerszegi, 75.), Gosztonyi - Batioja, Futács összeállítású csapatot küldte pályára. A mérkőzést a hazaiak nyerték 3-1-re (a rendkívül értékes diósgyőri gólt Futács Márkó szerezte), azonban a negyeddöntőbe a DVTK jutott, miután hazai pályán 2-0-ra diadalmaskodott.

Az első élvonalbeli összecsapáson 2013 őszén Diósgyőrben gólparádét rendezett a DVTK az 51. perctől látszámhátrányban játszó kövesdiek ellen. A Radoš - Eperjesi, Vadász, Kádár, Gohér - Abdouraman (Bacsa, 46.), Kostić (Elek, 46.), Nikházi, Barczi - Futács, Gosztonyi (Batioja, 72.) összetételű csapat 5-0-ra verte ellenfelét, a gólokon Futács (2), Bacsa (2) és Batioja osztozott.

Az első mezőkövesdi találkozón pedig Bacsa Patrik hajrában szerzett góljával győzött a DVTK A DVTK-t irányító Szivics Tomiszláv akkor a Radoš - Vági, Vadász, Kádár, Husić - Nikházi (Bacsa, 56.), Elek, Gosztonyi (Kostić, 56.) - Batioja (Marjanović, 67.), Futács, Grumić csapatot küldte a pályára.

Az idei bajnokságban az újonc mezőkövesdiek ősszel pontot raboltak Diósgyőrből. Az OTP Bank Liga 9. fordulójában a mezőkövesdiek szereztek vezetést, majd létszámhátrányba kerültek. A DVTK óriási mezőnyfölényben játszott, sorra alakította ki a helyzeteket, Novothny Soma révén az egyenlítés meg is lett, a győztes gólt viszont sem átlövésből, sem közelről nem sikerült megszerezni.

Diósgyőri VTK - Mezőkövesd Zsóry 1-1 (0-1)

DVTK: Rados - Lázár, Lipták, Tamás - Vela, Dausvili (Griffiths, 57.), Bognár I., Elek, Nemes - Makrai, Novothny (Bacsa, 83.). Vezetőedző: Horváth Ferenc.
Mezőkövesd: Dombó - Vági, Hudák, Szeles, Fótyik - Mevongou (Tóth B., 90+2.), Egerszegi (Pauljevic, 73.) - Molnár G. (Devecseri, 44.), Bačelić-Grgić, Sós - Strestik. Vezetőedző: Pintér Attila.

Piros lap: Sós a 38. percben, Strestik a lefújás után.
Gólszerző: Egerszegi (0-1) a 26., Novothny (1-1) a 68. percben.

Mezőkövesd - DVTK

2013/2014 Mezőkövesd - DVTK 0-1 G.: Bacsa