Beharangozó 2016. október 21., péntek

"Bármelyik csapat továbbjuthat"

Nagy megmérettetésre készül a DVTK Jegesmedvék csapata a jégkorong Kontinentális Kupa 2. fordulójában, miközben túl vagyunk a MOL Liga alapszakaszának első harmadán, és Rich Chernomaz szövetségi kapitány is kihirdette a válogatott bő keretét, ahová két diósgyőri kapott meghívást. Ezekről a témákról beszélgettünk a DVTK Jegesmedvék első emberével, Egri Istvánnal.

"Bármelyik csapat továbbjuthat"


- Harmadik alkalommal indul a DVTK Jegesmedvék a Kontinentális Kupában. Miben különbözik ez a megmérettetés, hiszen például a MOL Ligában is három országból érkezik a mezőny.
- A MOL Liga a nemzeti bajnokságot pótolja, mivel Magyarországon, Romániában, és hatványozottan Szerbiában kevés az igazán versenyképes csapat egy megfelelő színvonalú bajnoksághoz. Ebből az alaphelyzetből nőtte ki magát egy regionális bajnokság, és örömmel hallom a hazánkban dolgozó tengerentúli edzőktől, hogy egyre inkább számon tartják nemzetközi szinten is a MOL Ligát, amit az is alátámaszt, hogy egyre gyakrabban sikerül magasabban jegyzett ligákból játékost igazolni.

Ezzel szemben a Bajnokok Ligája és a Kontinentális Kupa klasszikus nemzetközi sorozat. Az első egy zárt kör, szubjektív alapon meghívott csapatokkal, ami véleményem szerint nem jó, hiszen nem a pályán, hanem a zöld asztal mellett dől el, hogy melyik liga mennyi csapatot delegálhat. A Kontinentális Kupa a BL-ből kiszoruló többi bajnokcsapat számára kiírt tradicionális, és jól működő sorozat. A nyári játékosigazolások idején a DVTK Jegesmedvék ajánlatában is vonzó pont volt, hogy a csapat a nemzetközi mezőnyben is megmutatja magát.

Harmadszor indulunk a nemzetközi kupában, amiből az első, 2012-ben Finnországban az ismerkedés éve volt. Jó mérkőzést játszottunk a belorusz és a kazah bajnokkal, valamint a finn második vonal bajnokával, de őszintén el kell ismerni, hogy akkor semmilyen szempontból nem álltunk készen a továbbjutásra. Tavaly hazai jégen viszont papíron mi voltunk a legjobbak, ma is azt mondom, meg kellett volna nyerni a tornát. Nem jött össze. Egy bajnokság hosszú, az esetleges hibákat ki lehet javítani, a kupában viszont rövid idő alatt kell csúcsra járni, aki hibázik, az elbukik. A tavalyi csapat tagjai számára idén pluszmotivációt jelenthet, hogy megmutassák, képesek a továbbjutásra, és ne feledkezzünk meg azokról az egykori dunaújvárosi jégkorongozókról (Galanisz, Pavuk, Magosi), akik már egyszer végrehajtották ezt a bravúrt. Azért is fontos lenne a továbbjutás, mert a harmadik fordulóba eljutó csapatokat, játékosokat már igazán komolyan veszi a szakma.

Az idei csoport rendkívül kiegyensúlyozott, bármelyik csapat továbbjuthat. A véleményem szerint legerősebb csapat, a szlovén Acroni Jesenice ellen kezdünk, már pénteken olyan szinten kell játszanunk, hogy esélyünk legyen a győzelemre. Biztos vagyok benne, hogy lesz körbeverés, mert a házigazda GKS Tychy erejét már láttuk az előszezonban, a Dunărea Galaţi pedig kihasználja, hogy ebben a sorozatban nincs korlátozva a légiósok száma, a hírek szerint tíz külföldivel állnak fel.

A csapat annak megfelelően készül, hogy a MOL Liga mellett - nem mögött, hanem hangsúlyozottan mellett - ennek az évnek a Kontinentális Kupa a legfontosabb programja. Nagyon jó lenne továbbjutni, de ha mindenki kiadja magából a maximumot, és kiváló teljesítménnyel, magas színvonalú mérkőzéseket játszva nem sikerül, akkor is elégedett leszek. Azért bízom benne, hogy harmadszorra sikerülni fog. Ez nem csak a Diósgyőrnek, hanem a magyar hokinak is nagyon fontos lenne.

- A MOL Liga 40 mérkőzésből álló alapszakaszának egyharmadát már lejátszotta a DVTK Jegesmedvék, hogyan értékeled az eddigi teljesítményt?
- Eddig 13 mérkőzésből 11-et megnyertünk, tavaly sem kezdtünk jobban. Kezd körvonalazódni egy öt-hat fős élmezőny, amelyik bármikor bárkit meg tud verni, ugyanakkor már az utolsó HK Beograd sem nyeretlen, ráadásul keményen megszorongatnak mindenkit. Biztos vagyok benne, hogy az eddigi teljesítményük, és a játékosállományban rejlő lehetőségek alapján, egyre komolyabb ellenfél lesznek. És akkor egyetlen csapat sikerére nem lehet majd azt mondani, hogy meglepetés. Persze az előző évhez hasonlóan most is az látszik, hogy a DVTK Jegesmedvék és a MAC kissé kiemelkedik a mezőnyből, papírforma szerint ez a két csapat ott lehet a legjobb négy között. De ez egyáltalán nem biztos, mert még az alapszakasz vége is messze van, nem beszélve arról, hogy a bővülő létszámnak köszönhetően, klasszikus play-offot tudunk játszani, azaz három kőkemény kör vár a későbbi döntősökre. Az pedig más kávéház, már a négy közé jutásért is könnyen elvérezhet bárki, az elődöntőről nem is beszélve. 

Az fog dönteni, hogy melyik csapat tud tartósan csúcsformában játszani, illetve ha eljön a hullámvölgy - mert el fog jönni minden csapat életében, ez nem kérdés -, akkor az milyen mély lesz, és mennyi ideig tart kikászálódni belőle. Nagyon bízom benne, hogy mi leszünk azok, akinek a végén aranyérmet akasztanak a nyakába. 

A szakmai és mentális felkészülés mellett ennek érdekében nagy hangsúlyt helyezünk a játékosok megfelelő egészségi állapotának fenntartására. A hoki kontakt sport, a hoki fáj, néhány szerencsés kivételtől eltekintve, mindenki küzd kisebb-nagyobb bajokkal. Fontos, hogy folyamatos felügyelet alatt legyenek a játékosok a minél eredményesebb rehabilitáció érdekében.

- A Kontinentális Kupát követően szünet következik a MOL Ligában a válogatott programja miatt. A bő keretbe ezúttal Gőz Balázs és Magosi Bálint kapott meghívót a DVTK Jegesmedvék játékosai közül.
- Igen, ez a szokásos novemberi szünet, amire egy rendkívül színvonalasnak ígérkező tornát szervezett a szövetség. A csúcspont pedig az Európában játszó kanadai játékosokból összeállított válogatott elleni mérkőzés lehet. A szövetségi kapitány kiváló lehetőséget kap arra, hogy felmérje, hol járnak a kiválasztottjai, a játékosok pedig testközelből is megmutathatják képességeiket a stábnak. A bő keretbe 36 játékost hívtak meg, a tornán információim szerint 25-en maradnak. Meglepve és szomorúan olvastuk, hogy a bő keretbe is csak Gőz Balázs és Magosi Bálint kapott meghívót, pedig Doug Bradley több játékost is felelősséggel, és jó szívvel ajánlott.

Több problémánk is van ezzel, még akkor is, ha teljes mértékben elismerem a szövetségi kapitány jogát és felelősségét a keret összeállítása kapcsán.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány a német Löwen Frankfurt sportigazgatójaként dolgozik, míg Diego Scandella a svájci HC Ambrì-Piotta másodedzője, így egyikük sem látja hétről hétre sem a MOL Ligában, sem az EBEL-ben szereplő játékosokat. Olyannyira nem, hogy Rich Chernomaz a november eleji tornán sem lesz jelen, hanem az U20-as válogatott tornájára utazik.

Számunkra azonban az elfogadhatatlan, hogy nem a szövetségi kapitány, hanem a válogatott általános menedzsere (GM) kéri be a vezetőedzőktől az általuk ajánlott játékosok nevét, majd mindenféle egyeztetés és indoklás - mi több, válasz - nélkül bejelentik a bő keret névsorát. Mintha nem lennénk a szövetség partnerei, pedig a játékosokat a klubok nevelik, a klubok fizetik, a klubok versenyeztetik. Az, hogy milyen állapotban érkeznek a jégkorongozók a válogatotthoz, az a klubokon, és az ott végzett munkán múlik. Doug Bradley véleménye szerint ebben a keretben legalább hat-nyolc diósgyőri játékosnak kellene lennie, mert legalább olyan jók, mint akiket behívtak. Ezt látja a napról napra velük dolgozó Doug Bradley, viszont nem látja a távolból Rich Chernomaz. Említhetném Galanisz Nikandrosz vagy Pavuk Attila nevét, esetleg Vojtkó Mátyásét - aki idővel az egyik legjobb magyar védővé nőheti ki magát -, de ezek mind szakmai kérdések, amit a szakembereknek egymás között kellene megbeszélnie. Ha már úgy döntött a szövetség vezetése, hogy nem Magyarországon élő edző irányítja a válogatottat, akkor legalább évente egyszer üljön le a hét magyar klub vezetőedzőjével, és egyeztessen velük. Kétoldalú kommunikáció nélkül nem tud előre lépni a magyar válogatott. 

A technikai kérdés után következzen a sportdiplomáciai. A Volánból 15, a MAC csapatából 12 játékos kapott meghívót, gyakorlatig minden felnőtt, aki rendelkezik magyar állampolgársággal. A Ferencvárosból és a Dunaújvárosból egy sem, a Debrecenből 1, az Újpestből 3 játékos, és a DVTK Jegesmedvékből kettő. Pedig mi vagyunk a bajnoki címvédők, jelenleg is vezetjük a MOL Ligát, és még csak azt sem lehet mondani, hogy a légiósok vinnék a hátukon a csapatot. Megmagyarázhatatlan ez a döntés, különösen azért, mert éppen abba az irányba tart a magyar jégkorongsport, hogy egyre több műhely termeli a tehetségeket, és egyre szélesebb alapokon nyugszik a sportág.

Továbbra sem személyekről beszélek, hanem a rendszerrel van problémám, amikor azt mondom, hogy ebből is kiderül, mennyire egészségtelen, ha stábtagként egy magyar klubcsapat vezetőedzője képviseli a külföldön élő vezetőedzőt és másodedzőt. Doug Bradley úriember, de biztosan neki is a saját játékosai felé hajlana a keze hasonló esetben. Ezért mondom azt, hogy a magyar jégkorong a jelenlegi helyzetében meg kell, hogy tudja engedni magának, hogy egy kluboktól független szakember dolgozzon a stábban, aki a lehető legtöbb MOL Liga-mérkőzést nézi meg személyesen a lelátóról. 

Meggyőződésem, hogy ez a válogatott-keret nem tükrözi a magyar felnőtt hoki jelenlegi állapotát, semmibe veszi azokat az erőfeszítéseket és eredményeket, amelyeket a klubok tettek, és elértek az utóbbi években. A válogatott irányítói rossz üzenetet küldenek ezzel, és nem segítik az egészséges légkörű verseny kialakulását. Ma van egy lendület a magyar felnőtt hokiban, amit egy ilyen felelőtlen, megkockáztatom arrogáns lépéssel derékba lehet törni.

Ki kell mondani, a válogatott irányítói ezzel mesterségesen belenyúlnak a csapatok közti erőviszonyokba. Aki válogatott szeretne lenni, az a Volán vagy a MAC ajánlatát kell, hogy elfogadja, mert így garantált a meghívó a válogatottba. Ezek alapján egy játékos tehát nem az alapján fog dönteni, hogy melyik klubban találja a legjobb feltételeket (ide értve fizetést, szakmai munkát, lakást, étkezést, konditermet, egészségügyi ellátást, a közönséget stb.). Ha ez továbbra is így folytatódik, akkor nekünk is át kell értékelnünk a néhány hónappal ezelőtt hozott döntéseinket, és azon kell dolgoznunk, hogy jövőre mindenáron külföldön versenyezzen a felnőtt csapatunk. Csak úgy tudjuk megtartani az értékeinket, ha mi is a határon túl próbálkozunk, és nem arra törekszünk, hogy egy még erősebb MOL Liga tudjon létrejönni. Ez pedig végső soron odáig vezet, hogy a nagy erőfeszítések árán, hosszú idő alatt felépített MOL Liga összeomlik, és elvész minden eddig elért eredmény.

Kontinentális Kupa (Tychy)

2016. október 21., péntek
15:30 DVTK Jegesmedvék - Acroni Jesenice

2016. október 22., szombat
14:30 DVTK Jegesmedvék - Dunărea Galați

2016. október 23. vasárnap
18:00 GKS Tychy - DVTK Jegesmedvék

A 7NEMZET HOKI7 programja

2016. november 1., kedd
17:00 Magyarország - Kanada

2016. november 3., csütörtök
15:30 Ausztria - Olaszország
19:00 Magyarország - Lengyelország

2016. november 4., péntek
15:30 Olaszország - Korea
19:00 Lengyelország - Dánia

2016. november 5., szombat
15:30 Korea - Ausztria
20:00 Dánia - Magyarország

2016. november 6., vasárnap
12:00 5. helyért
15:30 bronzmérkőzés
19:00 döntő

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!