Összefoglaló 2019. december 19., csütörtök

EK: Aluinvent DVTK - Olympiacos 59-54

Az Európa Kupa rájátszásának első körében a görög Olympiacos együttesét fogadta az Aluinvent DVTK Kazincbarcikán, ahol egy hullámzó mérkőzésen, elsősorban Ziomara Morison ponterős játékának köszönhetően 59-54-es győzelmet aratott. A visszavágót január 9-én rendezik meg Pireuszban.

EK: Aluinvent DVTK - Olympiacos 59-54


Hatalmas dugó alakult ki Miskolc és Kazincbarcika között csütörtök délután, így azok a szurkolók sem mind jutottak el a Don Bosco Sportközpontba, akik nekivágtak a nem túl hosszú útnak.

A nyár végén felkészülési mérkőzésen kétszer is diósgyőri győzelem született, ezúttal az Európa Kupa csoportköre utáni rájátszásban találkoztak a csapatok.

Az Aluinvent DVTK a Medgyessy Dóra, SHatori Walker-Kimbrough, Maja Škorić, Cyesha Goree, Ziomara Morrison összeállításban kezdte a találkozót.

A vendégek szereztek vezetést, de egy labdaszerzést követő gyors ellentámadás végén Shatori Walker-Kimbrough egyenlített (2-2). A következő két kosarat is a vendégek szerezték, pedig ők sem éppen csúcsformában kezdték a találkozót, öt perc alatt összesen négy kosár született. Morrison helyett Kiss Angelika állt be frissítésként, a nagyobb tapsot mégis Walker-Kimbrough kapta ellenfele lesapkázásáért. Pusztai Petra is játéklehetőséget kapott Škorić helyett. Cziczás László unta meg először a kosárcsendet, 2:53-mal a vége előtt időt kért, amikor még mindig 2-6 állt az eredményjelzőn. Már 2 percnél is kevesebb idő maradt az első negyedből, amikor Walker-Kimbrough büntetőből szerzett két ponttal duplázta meg saját és csapata pontjait, majd Goree szintén büntetőből egalizált (6-6). Alig fél perccel a vége előtt Morrison ziccere után már a DVTK vezetett, időt is kértek a vendégek (8-6). A pontszegény negyed görög triplával és Ziomara blokkal zárult (8-9).

A második negyedből egy perc telt el, amikor Morrison szórt egy hármast, amire Thomas válaszolt egy higgadt duplával. Ezt követően a chilei center megmutatta, hogy a büntetődobásoktól sem jön zavarba, majd Walker-Kimbrough akciózott (17-11). A görögök zsinórban hét pontot szereztek, de mielőtt túlságosan megijedtek volna a diósgyőri drukkerek, Skoric majd Goree villantak meg (21-18). A folytatásban is rendkívül szorosan alakult az eredmény, Stamolamprou hármasa után a DVTK büntetőkből talált be, míg a túloldalon Thomas egy tempódobással jelentkezett (27-23). Két perc volt hátra a nagyszünetig, Medgyessy három büntetőt értékesítve növelte a fehér mezesek előnyét, amelyre Nikolopoulounak volt még válasza, így ötpontos Aluinvent DVTK-vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok (30-25).

A második félidő elején maradt az öt pontos különbség, hiszen a hazai csapatból Shatori és Morrison, a pireusziaktól Graeves volt eredményes kétszer egymás után. Aztán hat görög pont azt jelentette, hogy a vendégek átvették a vezetést, de ismét csak rövid időre. Medgyessy a legjobbkor hintett egy triplát, Goree pedig egy kettest (39-35). Hullámzott a mérkőzés, Gemelos és Gaves kosaraival egyenlített az Olympiacos, majd Gemelos egy sikeres hárompontost is elvállalt (39-42). A negyed hajrájában Goree 2+1-es akciójával a DVTK vezetett, de Nikolopoulou is egy hasonló mutatvánnyal jelentkezett, így a záró etapra görög vezetést mutatott az eredményjelző (44-46).

Jól kezdte a záró felvonást Cziczás László együttese, előbb Morrison dobott egy hármast, majd Goree egy tempót, miközben a görögök három percig képtelenek voltak a gyűrűbe találni. Amikor mégis sikerült, Gemelos rögtön egy hárompontost süllyesztett el (49-49). A folytatásban rengeteg rossz dobás után Morrison törte meg a kosárcsöndet, egy 2+1-es után újfent ő célzott pontosan, így nem csoda, hogy a görögök időkéréshez folyamodtak (54-49). Ez sem zavarta meg azonban a chileit, aki Skoric egykezes horogátadását váltotta pontokra, erre már Thomas válaszolt. Morrison az egyik büntetőjét dobta be, majd Gemelos hármasa után Walker-Kimbrough értékesítette a büntetőit.

Női Kosárlabda Európa Kupa, rájátszás 1. kör, 1. mérkőzés

Aluinvent DVTK - Olympiacos 59-54 (8-9, 22-16, 14-21, 15-8)

Kazincbarcika, Don Bosco Sportközpont, 500 néző. Játékvezetők: Nemanja Ninkovic (szerb), Josip Mikulić (horvát), Martin Kucirek (cseh).
DVTK: Medgyessy 6/3, Walker-Kimbrough 14, Škorić 2, Goree 11, Morrison 26/6. Csere: Pusztai, Szűcs R., Kányási, Kiss A., Katona. Vezetőedző: Cziczás László.
Olympiacos: Thomas 10, Nikolopoulou 9, Gemelos 19/9, Jurcenková, Graves 10. Csere: Sotiriou, Stamati, Stamolamprou 3/3, Spyridopoulou, Pavlopoulou 3/3. Vezetőedző: George Pantelakis.

Edzői nyilatkozat

Cziczás László: - Nagyon intenzív mérkőzést játszottunk a kiváló erőkből álló Olympiacos ellen. Mindkét csapat megszenvedett a másik ellen. Az első félidőben döcögősebb játékot nyújtottunk, ami talán annak is betudható, hogy két órát tudtunk edzeni ebben a csarnokban. Így sikerült edzői pályafutásom egyik legpontszegényebb negyedét produkálni. Örülök annak, hogy kevésbé jó játékkal is győztünk, ez némi lélektani előnyt nyújt számunkra a visszavágó előtt. Köszönjük a Don Bosco Sportközpont segítségét, és Kazincbarcika szíves vendéglátását.