Nagy a várakozás Srdjan Staniccal szemben, mind a klub, mind a szurkolók felől. A középpályás múltja, ugyanis arra enged következtetni, hogy személyében remek játékos érkezett Miskolcra, aki hazájában neves csapatokban edződött, s a nemzetközi porondon is kipróbálhatta magát. A DVTK szerb labdarúgói tökéletesen beszélnek angolul, mégis jobb, ha egy légiós saját nyelvén mondhatja el érzéseit, élményeit, véleményét, terveit. Ezért a beszélgetés elkészítésében Köteles László segédkezett, aki a szerbiai évei során folyékonyan megtanulta Stanicék anyanyelvét.

- Óriási élmény volt az UEFA-kupában játszani a Szpartak Moszkvával! Olyan neves csapatok ellen szerepeltünk, mint a Mallorca vagy a Villareal. Előbbi gárdában akkor ott játszott a kameruni csillag, az azóta barcelonai Samuel Eto’o, utóbbiban pedig a brazil gólzsák, Sony Anderson. Ezeket a játékosok testközelből látva jön rá az ember, mitől neveznek valakit világklasszisnak.

És melyikük futballja tetszett jobban?

- Bár az ő két találatával kaptunk ki 2-1-re, Eto’o-ra nem lehet ezért haragudni, hiszen csak a dolgát tette: gólokat rúgott. Gyors, erős, technikailag bármit tud a labdával és életveszélyes a kapu előtt.
 
Térjünk akkor rá a Te a karrieredre. Honnan vezetett az utad a Szpartakhoz?

- A Vrbasban kezdtem el gyerekként focizni, úgy hét éves korom körül. Tizenegy esztendőt húztam le nevelőegyesületemnél, mielőtt az OFK Beogradhoz igazoltam. Az itt eltöltött két idény alatt tizenhatszor húztam magamra az U-21-es válogatott mezét is. 2003-ban lettem a Szpartak játékosa, ekkor egyszer pályára léphettem a felnőtt nemzeti tizenegyben. Nagyon jól ment ekkor a futball, egészen addig, amíg a híres olasz edző, Nevio Scala el nem foglalta a moszkvai kispadot. Óriási szaktekintély, csak hát hozta magával az olasz labdarúgókat, én pedig kegyvesztett lettem. Váltanom kellett, így kerültem a Hajduk Kulához, ahonnan most szerződtem ide a Diósgyőrhöz.

Bizonyára van jó pár európai klubban ismerősöd, akikkel együtt játszottál.

- Persze. A Manchester Unitedben szereplő Nemanja Vidic például csapattársam volt Moszkvában, és a mai napig nagyon jó barátok vagyunk, telefonon is nagyon sokat beszélünk.

És a régebbi szerb klasszisok közül ki a favorit?

- Dejan Stankovic! Nem véletlenül a becézték a ,,Zseninek”. De szerettem Predrag Mijatovic játékát is.

Akkor Stankovic miatt figyelemmel követted az AC Milan szereplését?

- Á, nem, kizárólag neki szurkoltam, őt csodáltam. Mióta viszont Vidic a Manchesterben futballozik, azóta szorítok a ,,Vörös Ördögökért”.

A magyar csapatokat mennyire ismered?

- Ferencváros, Debrecen, Újpest, soroljam még? Sőt, a Diósgyőrről is tudom, hogy nagy múltú magyar klub, amelynek már csak ezért is, hagyományaihoz méltóan és minél jobban kell szerepelnie.

Gyarmaty Attila