Beharangozó 2024. február 23., péntek

"Mindenkin látni akarom a győzni akarást"

Hazai pályán folytatja a DVTK szombaton délután három órától a Fehérvár ellen az OTP Bank Liga 22. fordulójában. A találkozó előtt Vladimir Radenković vezetőedzővel beszélgettünk.

"Mindenkin látni akarom a győzni akarást"


Vladimir Radenković először irányítja a DVTK-t vezetőedzőként. (Korábban Szivics Tomiszláv eltiltása idején ifj. Bene Ferenc társaságában néhány találkozón ideiglenesen már ellátta ezt a feladatot.)

- Különös várakozással tekintek a szombati mérkőzés elé, hiszen valami új kezdődik - kezdte Vladimir Radenković. - Szeretném a bennem rejlő energiát megosztani a csapattal, hogy közös erőfeszítéssel győzzünk. Mi akarjuk irányítani a játékot, támadásokat vezetni és gólokat lőni. Ehhez bátran és ésszel kell játszani, hogy a mérkőzésen túljárjunk az ellenfél eszén, ugyanakkor élvezni kell a játékot. A legfontosabb mégis az, hogy eredményesek legyünk, hiszen a sportban eleve fontos a versengés, a profi sportban pedig csak a győzelem számít. Tudom, hogy ezzel terhet teszek a saját magam és a csapat vállára, de nem dughatjuk a homokba a fejünket.

Az új vezetőedző múlt szerdán tért vissza Diósgyőrbe, és másnap vezényelt először edzést.

- Talán nincs is olyan edző a labdarúgás világában, aki úgy érezné, hogy elég idő jut a taktika begyakorlására, még kevésbé az, aki éppen elfoglalt egy kispadot - folytatta. - Még csak másodszor vezetek vezetőedzőként egy csapatot, ám számtalanszor jártam úgy, hogy idény közben érkeztem meg egy új állomáshelyre, így ebben van gyakorlatom. A közös munkát a taktikai elvek átbeszélésével kezdtük, majd igyekeztünk a védekezést megszilárdítani, és persze a támadójátékról is sok szó esett. A labdarúgók partnerek a közös munkában, végig figyeltek, és végrehajtották az utasításokat. Biztos vagyok benne, hogy ennek a mérkőzésen is meglesz az eredménye.

Vladimir Radenković második munkanapján rögtön felkészülési mérkőzést játszott a DVTK, és 4-0-ra nyert az NB III. Észak-Keleti csoportjának éllovasa, a Putnok ellen.

- A meccset elsődlegesen arra használtuk fel, hogy egymásra hangolódjon a csapat és a stáb - idézte fel. - Ilyenkor mindenki kíváncsian várja, hogy mire számíthat a másik fél részéről, és az edzőmeccs sokat segített az összecsiszolódásban. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hanem olyan apróságokra, hogy mit szeretnék, ha “ezt” mutatom, vagy mire gondolok, amikor “azt” mondom. Múlt pénteken fontos lépést tettünk a további közös munka megalapozásában.

A sűrű program közepette jutott idő egy kis kikapcsolódásra, szerda este Vladimir Radenković és a stábja a helyszínen nézte meg a DVTK HUN-Therm női kosárlabda csapatának Euroliga mérkőzését.

- Több kosárlabda rajongó van a stábban, így nem lehet kérdéses, hogy mindig a helyszínen szurkolunk, amikor a programunk nem ütközik - árulta el. - Szerda este olyan érzésem volt a lelátón, mintha az elmúlt kilenc év egy pillanat lett volna, ugyanazt az energiát éreztem a szurkolók részéről, mint egykor. A mérkőzés elején ránk ijesztett az ellenfél, de utána átvette az irányítást a DVTK, és egyre nagyobb hittel és a közönség támogatásával dolgozta le a hátrányt, majd növelte az előnyt. Gratulálok Völgyi Péternek, nagyszerű csapata van, és szurkolok nekik, hogy jussanak be a Final Fourba!

A Fehérvár FC gyengén kezdte a bajnokságot, de utána szép lassan magára talált, és jelenleg már a dobogó harmadik fokán várja a folytatást.

- Ellenfelünk egy minden tekintetben szervezett csapat, látszik a játékukon, hogy már közel egy éve dolgozik velük a stáb. Tudják, hogy mit akarnak, és azt is, hogy azt hogyan tudják elérni. Azonban nincs verhetetlen csapat, és ezt be is fogjuk bizonyítani a pályán.

Hogyan lehet győzni szombaton? - kérdeztük.

- Minden pályára lépő labdarúgón látni akarom a győzni akarást - szögezte le. - Az nem elég, hogy kimegyünk, és játszunk egy jót, mert az kevés, hogy birtokoljuk a labdát, helyzeteket alakítunk ki, ám a végén üres marad a zsebünk. A meccs után csak akkor leszek elégedett, ha pontot, pontokat szerzünk. És még valami: edzőváltás után hajlamosak a labdarúgók még azt is megpróbálni, amit valójában nem is tudnak. Én ezt senkitől nem várom el, hanem “csak” annyit kérek, hogy azt csinálják meg, amit tudnak, de azt maximálisan, az elejétől a végéig koncentrálva.

Egy edzőváltás mindig új reményt ad a korábban nélkülözött játékosoknak, és ilyenkor a szurkolók is fokozott kíváncsisággal várják az első kezdőcsapatot.

- A keretben sok jó játékos található, akik közül mindenki be akar kerülni a kezdőcsapatba. A kezdő 11-et mindig a heti munka alapján jelölöm ki, illetve a felkészülés során figyelem, ki mennyire koncentrál, és ki milyen fizikai és lelki állapotban van. Azonban szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy aki a kispadon kezdi a találkozót, attól is ugyanolyan koncentrációt várok el, mert a meccs 90 percig tart, ki tudja, mikor kell beállnia, és a futballtörténelem számos olyan mérkőzést ismer, amikor egy cseréből lett a nyerőember - mondta Vladimir Radenković.