- Első évedet teljesítetted a felnőtt korosztályban, milyen volt ez a 2023-as szezon?

- Németországban kezdtem a felkészülést az NLSF programmal, ahová tavaly októberbe kerültem be, de már 2022 áprilistól ott készültem. Idén februárban a spanyolországi Sunshine Touron kezdtük az idényt, ahol 7 hetet versenyeztünk, utána pedig CSIO nemzetközi csapatversenyeken indultunk, amelyeken végig tagja voltam a felnőtt válogatottnak. Több nemzetek díja versenyeben is indultunk, hiszen a fő célunk a prágai olimpia kvalifikációs viadal volt, ahol végül nagyon kevéssel maradtunk le a párizsi kvótáról és zártunk az éppen nem ötkarikás repülőjegyet érő harmadik helyen.

- Az intenzív nemzetközi versenyidőszak lezárásaként az Európa-bajnokságon is ott lehettél, ami már önmagában nagy eredmény az első felnőtt idényedben.

- A szezon előtt nem gondoltam volna, hogy Eb résztvevő lehetek, annyira nem volt célként megfogalmazva. Sopotban egy öt csillagos kijelölt versenyen tudtam kvalifikálni 160 cm-en, ahol a nagydíjon 14. lettem, amit már önmagában nagy eredménynek éltem meg. Így már az első évemben el tudtam indulni a felnőtt kontinensviadalon Milanoban, ahol egyedüli magyarként sikerült középdöntőt lovagolnom és végül a 42. helyen zárnom.

- Az Eb előtt is beszélgettünk és most már talán elárulhatom mindenkinek, hogy azt mondtad amikor a célokról kérdeztelek, hogy „csak érjek körbe”. Elég jól sikerült ez a körbe érés, nem is egyszer.

- Igen, tényleg jól sikerült (nevet - a szerk.). Az első napi 155 cm-es vadászversenyben, ahol sokat számít a gyorsaság egyet ütöttem, de 3,77 hibaponttal egy fán belül tudtam maradni az elsőhöz. Utána a második nap 160 cm-en egy fával, azaz négy hibaponttal teljesítettem a következő pályát, amivel az első harminc között tudtam leminősülni a középdöntőre. Itt már volt egy kis nyomás rajtam, de sikerült jól kezelnem és kiválóan zárni a fordulót. Viszont a harmadik nap volt a legnehezebb mind közül, magásságilag és technikailag is. Hatalmas ugrások voltak, ilyen színvonalas, technikás és ekkora pályát ráadásul még sosem lovagoltam életemben. Kisebb hibákat vétettem és végül 12 hibaponttal értem körbe, amivel a 42. lettünk Chacco's Girlstar-ral. Utána kicsit csalódott voltam, mert a lóval nagyon meg voltam elégedve, jól ugrott, én viszont egy kicsit megilletődtem azért, mert nem lovagoltam még ekkora pályán és az én hibáimból jöttek össze a fák. Az edzőm viszont ezt követően megnyugtatott, hogy ezek csak kisebbek voltak és ez az első ilyen szintű versenyem nekem és a lónak is, akit fél éve lovagoltam. Utána már nagyon örültem ennek az eredménynek és elégedett voltam, hogy az első évemben tudtam menni egy kört a felnőtt Európa-bajnokságon.

- Kicsit a tágabb képet nézve, hogy látod az éved és szerinted miben fejlődtél és tanultál a legtöbbet?

- Teljesen elégedett vagyok a szezonommal. Ha valaki az év előtt azt mondja, hogy ennyi minden történik ilyen eredményekkel, azonnal aláírtam volna. Emellett pedig rengeteget tanultam és még többet fejlődtem. Versenyrutint szerezhettem ezen a magas szinten és neves külföldi lovasokkal versenyezhettem, akiket korábban a TV-ben néztem. Ez volt talán az egyik, ha nem a legkiemelkedőbb élmény, hogy a gyerekkori példaképeimmel egy mezőnyben lovagolhattam. Rengeteg kapcsolatot szereztem és sok embert ismertem meg, nagyon sokat fejlődtem lovaglás ügyileg, illetve emberileg és mentálisan is. Kicsit olyan volt ez az időszak mintha újra iskolába járnék, a jól sikerült felkészítő edzésekkel, utána pedig az egyre nagyobb és nagyobb versenyekkel. Az előző években volt olyan versenyem, amit kicsit túlgondoltam és túlizgultam, ezért nem sikerültek jól, de úgy érzem ebben az évben ezt a gátat is le tudtam győzni. Ezek mögött termesztésen rengeteg ember segítsége áll, a német partnerektől kezdve, a programon át a magyar részvevőkig sok mindenkinek köszönhetem ezt az évet, amiért ezúton is nagyon hálás vagyok.

- Mit lehet tudni a jövőről, mik a várakozásaid és a céljaid 2024-re?

- Az NLSF program az Eb-vel befejeződött. Hazaköltöztem Németországból, és most a saját lovaimmal versenyzem. A fiatal lovaimat szeretném felépíteni, illetve egy ígéretes lovat a lovasszövetségnek is lovaglok, akivel szintén jól halad a munka. Bízom abban, hogy valamilyen formában lesz folytatása a programnak, úgy gondolom rengeteget adott ez a magyar lovassportnak. Ha viszont esetleg nem így történne én magamtól is biztosan ki fogok járni Németországba a saját lovaimmal Norbert Nuxollhoz vagy Szentimre Ferenchez, akikkel aktívan tartom a kapcsolatot. Szeretnék majd edzőtáborokban is részt venni ott több héten vagy akár hónapon keresztül, illetve a jövő év elején ugyanúgy elindulni a Sunshine Touron. Szóval ott szeretném folytatni, ahol az idén abbahagytam.

Fotók: Hajdu Krisztina/lovasfoto.hu, Stefan Lafrentz