Bánhegyi Donát (Fotó: Szabó Krisztián)


- Gratulálunk az újabb meghívóhoz!
- Hatalmas öröm, hogy Németh Antal szövetségi edző, illetve az egykori diósgyőri kapus, Kövesfalvi István kapusedző már többször is hívott az U15-ös válogatott keretébe, ahol a felcsúti Ásványi Balázs és a honvédos Tóth Róbert a két legnagyobb vetélytársam. Már ez is nagy megtiszteltetés, de szeretnék bemutatkozni a csapatban. A szemem előtt egyelőre az U16-os Eb lebeg, minden más még nagyon távoli.

- Mindig is kapus szerettél volna lenni?
- Inkább azt mondom, mindig is focizni szerettem volna. Öt éves voltam, amikor a szüleim elé álltam ezzel a tervvel, és ők nagyapám, Rozman László segítségével (Rozi, a DVTK egykori buszsofőrje, aki diósgyőri generációk sokaságát fuvarozta foci- és kosármérkőzésre - a szerk.) leszervezték, hogy mikor és hol tudok a DVTK edzésére járni. Azonban alig egy hónapnyi játék után eltört a lábam, mezőnyjátékosként a kapussal ütköztem. Azóta is azt kérdezi mindenki, hogy-hogy nem vette el a kedvem az eset, de én nagyon szerettem volna focizni. Amint felépültem, vissza is tértem, még mindig a mezőnybe. Amikor úgy alakult, hogy kevés volt a kapus, mindig más srác állt be, végül rám került a sor, és Szőke Barna bá’ (aki jelenleg a DVTK fiatal kapusait neveli - a szerk.) vetette fel, hogy maradjak is a gólvonalon. A magasságom sem lehetett hátrány, de elmondása szerint leginkább az tetszett neki, hogy nem féltem a labdától.

- Mi kell ahhoz, hogy valaki jó kapus legyen?
- A magasság és a bátorság alap, de ma már nélkülözhetetlen, hogy lábbal is olyan ügyes legyen a kapus, mint a mezőnyjátékosok. Az önbizalom pedig minden sportolónál elengedhetetlen.

- Kik voltak eddig az edzőid?
- Teodoru Borisz, Szőke Barnabás, Vitelki Zoltán, Lasztóczi Péter, Jordán András, Szentiványi József, a kapusedzők pedig Szőke Barnabás, Kiss József és Lippai József.

- Kapusként abban a speciális helyzetben vagy, hogy két szakember is foglalkozik veled. Mit csinálsz, ha az edző és a kapusedző ellenkező dolgot kér tőled?
- Mind a két edző nagyon fontos számomra, mert egyénileg a kapusedző foglalkozik velem, azonban én is tagja vagyok a csapatnak. Szerencsére ritkán fordul elő ilyen eset, de azt tanultam, ha ketten kétféleképpen mondják, akkor úgy csináljam, ahogy én jobbnak látom.


- Kik azok a kapusok, akiktől sokat tudsz tanulni?
- Sokan vannak, például Manuel Neuer lábmunkája elképesztően jó, őt nem lehet megzavarni. A szüleim ugyan nem alacsonyak, de nem is magasak, a mérések szerint messze “túlnövöm” őket, jelenleg 184 centiméternél járok, várhatóan 195-nél fogok megállni. Ezért azt javasolták, hogy David de Gea meccseit nézzem, mert hozzá hasonlóan vékony, magas leszek, ezért a védés stílusában is érdemes őt követni. Például nekem nem kell röpködni a kapufák között, mert egy hosszú lépés után rá tudok vetődni a labdára.

- Rajtad kívül Zöldesi Illés is korosztályos válogatott, valamint a kapusok közül Egyed Balázs és Bősz Levente is kapott már meghívót. Mi a diósgyőri titok?
- Nagyon jó a hangulat, más kluboknál hallani olyat, hogy edzésen szándékosan elérhetetlen bombákkal szívatják a társat, ahelyett hogy segítenék egymást. Lippai József jó edzéseket tart, mindent megkapunk tőle, mégsem érezzük azt, hogy agyonhajtana minket. Minden gyakorlatnak van értelme, nem csak azért szerepel a programban, hogy teljen az idő.

- Az edzők mellett biztosan szükség van a családra is.
- Kiskoromtól nagyon sok támogatást kaptam a szüleimtől, régebben minden mérkőzésemen ott voltak. Ahogy növök, most már például Győrbe nem jönnek, de a közelebbi helyszíneken szurkolnak nekem. A testvérem, a három évvel fiatalabb Bogdán is Diósgyőrben véd, ha ütközik a kettőnk meccse, akkor neki még nagyobb szüksége van a szülői támogatásra.

- Hogyan fér el két kapus egy családban?
- Diósgyőrben külön edzünk, mert én az idősebbek csoportjával dolgozom, míg öcsém a fiatalabbakkal. Viszont így van kivel játszani az edzések után is. Tehetséges kapus, és ugyan most még a korkülönbség miatt egyértelműen én vagyok a jobb, de ha így fejlődik, akkor könnyen utolérhet. Rendszerint kétérintőzni szoktunk, védjük a másik lövését, majd kapura rúgunk. Élvezetes, és még fejlődünk is közben.

- Az első csapat meccseit szoktad látni? Milyenek a diósgyőri kapusok?
- Ha nem ütközik a miénkkel, akkor mindig ott vagyok a lelátón, az idegenbelieket pedig a televízióban nézem. Nem meglepő Ivan Radoš és Antal Botond jó teljesítménye, mert sokat dolgoznak az edzésen. Edzés után, vagy a kapusedzés és a csapatedzés között szoktam nézni, mit csinálnak, mert sokat lehet tőlük tanulni. Mindketten jól irányítják a védelmet, és fantasztikusak a reflexeik, de olyan apróságokat is meg lehet figyelni, hogyan várják a labdát már a lövés előtt. Amikor labdaszedő voltam az első csapat meccsein, akkor is mindig a kapu mögé álltam, hogy testközelből lássam, mit, hogyan kell csinálni.

Bánhegyi Donát (Fotó: Szabó Krisztián)


- A védés mellett van még egy mindennapi kötelezettséged is.
- A Fráter György Katolikus Gimnáziumba járok, azonban nehéz összeegyeztetni a tanulást és a sportot. Ezért szeretném a Diósgyőri Gimnázium sportosztályában folytatni, mert ott sokkal jobban kezelik az edzések, mérkőzések miatti hiányzást. Négyes-ötös tanuló vagyok, és még nagyon messze van, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Testnevelési Egyetemre, vagy az egri Eszterházy Károly Főiskola testnevelés szakára felvételizzek.

- És a labdarúgásban milyen céljaid vannak?
- Szerintem a diósgyőri utánpótlásban nevelkedő összes fiatal legfőbb vágya az, hogy egyszer a pálya közepén hallgassa, amikor tízezer torokból felhangzik az “Amíg élek én...”, én sem vagyok ezzel másként. Labdaszedőként már hallottam, az is felejthetetlen élmény, de sokkal jobb lehet a kezdőkörben.

A DVTK válogatott keretbe meghívott játékosai (2015/2016)

A-válogatott
James, Manjrekar (Kanada)

Regionális válogatott
Takács Tamás (Délvidéki válogatott)

U21
Eperjesi Gábor
Bősz Levente
Novothny Soma

Perspektíva válogatott
Nemes Milán
Halmai Ramon
Egyed Balázs
Icsó Zsolt
Csicsvári Milán
Boros Gábor

U19
Kitl Miklós
Boros Gábor

U18
Ivánka Patrik
Zöldesi Illés

U17
Gantner Bence
Lakatos László

U15
Bánhegyi Donát
Pető Gergő

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!