Kevesen fogadtak volna arra az Európa-bajnokság előtt, hogy a C-csoport utolsó fordulójában csupán edzőmeccs lesz a Magyarország- Törökország összecsapás. A mieink már megnyerték a csoportot, míg a törökök kiestek a kontinenstornáról.

Studer és Dubei triplájával kezdett a magyar válogatott. 6-5-nél az Európa-bajnokságon először Kiss Virágot is pályára küldte Székely Norbert szövetségi kapitány. A törökök Koksal kosarával vették át a vezetést, miután hosszú ideig nem született magyar pont. Dubei újabb triplát dobott, de Lelik az ötödik percben már az ötödik magyar faultot ütötte be. 11-13-nál ismét Törökország vezetett, a mieinknél Pusztai és Horváth is lehetőséget kapott. Felváltva vezettek a csapatok, de öröm volt nézni a magyar válogatott játékát, nem volt elveszett labda, végig koncentrálva, hatalmas szívvel kosárlabdáztunk (14-19).

Jól kezdte a második negyedet a magyar csapat, hiszen mindössze két perc alatt egyenlíteni tudtak (19-19). Sok volt a hiba, de mindkét csapat sokat tett a győzelemért. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, 26-25-nél ismét a törökök kértek időt, Cakir ponttal is fejezete be az első félidő utolsó akcióját. 26-27. Zele kosarával folytatódott a mérkőzés, de elkapták a fonalat a törökök is, triplával léptek meg öt ponttal. Székely Norbert sokat forgatta a csapatot, Raksányi Krisztina kivételével valamennyi játékos kapott bizonyítási lehetőséget. Zele triplája jókor jött a 25. percben, visszakapaszkodtunk öt pontra. Az ellenfél lendületét azonban nem sikerült megtörni, amikor ismét mínusz kilenc volt, időt is kért a magyar kapitány. Dubei remek játéka után dobott két pontot, a másik 
oldalon Koksa talált be. Studer triplája után ismét felcsillant a felzárkózás esélye, a magyar irányító két büntetőt is bedobott. 41-47.

Dubei-triplával indult az utolsó negyed. 46-49-nél "fagyott be" az eredmény. Három percig egyik csapat sem szerzett kosarat. A gólcsendet végül Biglic törte meg, Székely Norbert még egy időkéréssel megpróbálkozott, egy perccel a vége előtt Zele triplájával kettőre is feljöttünk, de a találkozót nem sikerült megfordítani. Határ az utolsó másodpercben az egyenlítésért büntetőzhetett, de csak az elsőt dobta be.

A magyar válogatottnak így nincs szégyenkezni valója, magabiztosan nyerte csoportját, és csütörtökön már az elődöntőért lép pályára Belgrádban. Arra, hogy melyik két csapat közül kerülhet ki az ellenfelünk, ma estig kell várni. 

Európa-bajnokság, C-csoport, 3. forduló

Magyarország - Törökország 58- 59 (14-19, 12-8, 15-20, 17-12)

Niš, 600 néző. Játékvezető: Vojinovic (montenegrói) Csender (román), Andrada Mendoza (spanyol). 
Holgado Esperanza
Magyarország: Studer 11/9, Lelik 3/3, Dubei 11/9, Zele 10/6, Határ 15. 
Csere: Pusztai, Kiss, Varga 2, Horti 2, Turner, Horváth 3/3. Szövetségi kapitány: Székely Norbert.
Kipontozódott: Varga, Zele.
Törökország: Cakir 11, Alben 2, Canitez 10/6, Koksal 7/3, Stokes 11. 
Csere: Yalcin, Biglic 4, Cora 4, Caglar 8, Guclu 2, Topuz.v. Szövetségi kapitány: Ceyhun Yildizoglu.

A magyar válogatott programja

június 27., csütörtök
16.00 Magyarország - Szlovénia 88-84

június 28., péntek
18:30 Olaszország - Magyarország 51-59

június 30., vasárnap
16:00 Magyarország - Törökország 58-59

július 4., csütörtök negyeddöntő
(Ellenfél és időpont később)

Forrás és fotó: hunbasket.hu