Összefoglaló 2019. január 31., csütörtök

Európa Kupa: Aluinvent DVTK - Galatasaray 65-69

Az Európa Kupa nyolcaddöntőjének második mérkőzésén a török Galatasaray gárdáját fogadta az Aluinvent DVTK csapata, és rendkívül nagy csatában végül négypontos vereséget szenvedett az Európa Kupa címvédőjétől.

Európa Kupa: Aluinvent DVTK - Galatasaray 65-69


Pontszegényen indult a találkozó, az első támadásból ugyan mindjárt megszerezte a vezetést a török csapat, Grigalauskyte duplájára Putniņa válaszolt a DVTK harmadik akciójából. Mokango palánk alólijával a harmadik perc végén már a piros-fehérek vezettek, de továbbra is idegesen játszottak a csapatok. Négy Galata-pont után Putniņa következett egy kettessel, majd Macaulay és Škorić szórtak egy-egy triplát (9-9). Medgyessy ezt megirigyelhette, mert ő is elvállalt egy hármast, miután a gyűrűben landolt a labdája, felrobbant a csarnok! Grigalauskyte két büntetője után Walker-Kimbrough hozta kihagyhatatlan helyzetbe a csapat kapitányát (14-11). Egy 2+1-es akcióval Kiss Angelika villant majd Shatori robogott végig a pályán és ziccerezett, de négy török pont következett, de Mokangonak erre is volt válasza, az utolsó szó azonban a Jeffersoné volt a negyedben (21-17). 


Ataş triplájával és Topuz duplájával a Galatasaray kezdte jobban a második negyedet, Walker-Kimbrough reagált két kettessel (25-22). A folytatásban kisebb hullámvölgybe került a DVTK, ugyanis hat pontot szereztek zsinórban a törökök, majd egy ügyes betörés után Kányási iratkozott fel a gólszerzők közé. Macaulay középtávolija után nagyjából a negyed felénél időt kért Cziczás László (27-30). Sajnos Alben hármasával folytatódott a játék, Mokango centergólja úgy kellett, mint egy falat kenyér. Putniņa két büntetőjével tovább zárkózott a DVTK, nem csoda, hogy most Efe Güven, a vendégek edzője állíttatta meg a játékot (31-33). Néhány kimaradt akciót követően Alben szórt újabb triplát, aztán Mokango két kosara között Macaulay talált be (35-38). A félidő utolsó percébe még belefért Medgyessy egy büntetője és Macaulay klasszikus centermunkája, így négypontos Galatasaray-előnnyel vonultak pihenőre a csapatok (36-40). 


A szünet után Abdi öt pontjával ellépett ellenfelétől a Galatasaray, a diósgyőri időkérés után se találta a ritmust a DVTK, miközben Grigalauskyte duplájával tíz pont fölé nőtt a különbség (36-47). Mokango törte meg a hazaiak rossz szériáját, majd Walker-Kimbrough két jó büntetője jelentett reményt a felzárkózásra. Macaulay kettesére Shatori két büntetője érkezett, lőtávolban maradt a DVTK (42-49). Grigalauskyte duplája után három jó DVTK-büntető jelentette a folytatást, sőt Putniņa 2+1-es akciójával tovább csökkent a differencia (48-51). Lendületben maradt a DVTK és egy labdaszerzést követően Walker-Kimbrough harcolt ki személyi hibát, majd értékesítette a büntetőit. A vendégek időkérése alatt már-már úgy zengett a csarnok, mint a kilencvenes években (50-51). Egy perc volt hátra a negyedből, ez idő alatt Macaulay és Alben is gyakorolhatta a büntetőket, előbbi kettőt, a szőke irányító csak egyet dobott be, a túloldalon Mokango villant, rendkívül izgalmas utolsó felvonásra volt tehát kilátás (52-54). 


Macaulay és Škorić kosárváltásával indult a záró felvonás, majd Maja újra villant, és ezzel kiegyenlített, majd a szemfüles Walker-Kimbrough csent el egy átadást és fejezte be a ziccerét második szándékból, ezzel újra DVTK állt továbbjutásra (58-56). Kimaradt helyzetek után Macaulay 2+1-esével folytatódott a pontgyártás, majd Putniņa asszisztját Mokango váltotta pontokra (60-59). Jefferson hidegvérű hármasa után kevesebb mint öt perc volt hátra a mérkőzésből, egyre éleződött a feszültség, pláne, hogy sorra maradtak ki az akciók mindkét oldalon. Cziczás László érezte úgy, hogy egy időkéréssel tud segíteni a patthelyzeten. Sajnos a következő két hazai próbálkozás sem hozott pontot, de nem úgy a harmadik, amikor Maja Škorić találta meg a labda gyűrűbe vezető útját a mérkőzés vége előtt két perccel (62-62). A véghajrát a törökök bírták jobban idegekkel, előbb Jefferson tempózott, majd Macaulay hintett egy hármast, ezzel gyakorlatilag eldöntve a továbbjutás kérdését. A Galatasaray dobott még büntetőket, Medgyessy hármasa már csak szépségtapaszt jelentett (65-69). 

Női Kosárlabda Európa Kupa, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés

Aluinvent DVTK - Galatasaray 65-69 (21-17, 15-23, 16-14, 13-15)

Miskolc, Generali Aréna, 2000 néző. Játékvezető: Karakatsounis (görög), Matejek (cseh), Zenis (szlovák).
DVTK: Medgyessy 7/6, Walker-Kimbrough 14, Škorić 12/3, Putniņa 11, Mokango 16. Csere: Zele, Kányási 2, Kiss A. 3, Szabó F. Vezetőedző: Cziczás László.
Galatasaray: Alben 7/6, Jefferson 12/3, Abdi 7, Macaulay 24/6, Grigalauskyte 12. Csere: Ataş 5/3, Onar, Topuz 2, Guclu, Sahin. Vezetőedző: Efe Güven.

Edzői értékelés

Cziczás László: - Le a kalappal a drukkerek előtt, óriási élmény volt ennyi ember előtt játszani. Köszönet mindenkinek, aki eljött ma szurkolni nekünk, sajnálom, hogy nem tudtuk győzelemmel megajándékozni őket. Mindent megpróbáltunk azért, hogy továbbjussunk, nagyot küzdöttünk, még tízpontos hátrányból is visszajöttünk, de látni kell, hogy ez a Galatasaray egy nagyon erős, komoly játékosokból álló csapat. Innentől a bajnokságra koncentrálunk és a szurkolók kívánalmának megfelelően megpróbálunk a legjobb négy közé jutni.

Efe Gűven:- Csodálatos hangulatú mérkőzés volt, nagyon nehéz volt itt győzni, de nagyon örülünk a továbbjutásnak és sok sikert kívánok a DVTK-nak a bajnokságban.

 

A mérkőzés részletes statisztikája itt olvasható