Beharangozó 2018. augusztus 23., csütörtök

Először találkozunk bajnoki meccsen a Kisvárdával

Első alkalommal találkozik bajnoki mérkőzésen a Kisvárda és a DVTK labdarúgó csapata. A két klub korábban összesen három tétmeccsen mérte össze erejét, a Ligakupában kétszer, a Magyar Kupában pedig egyszer találkoztak a csapatok. Történelem.

Először találkozunk bajnoki meccsen a Kisvárdával

A Kisvárda FC Kisvárda labdarúgócsapata, mely jelenleg Kisvárda Master Good néven a magyar élvonalban szerepel. A klubot 1911-ben hozták létre KSE (Kisvárdai Sport Egyesület) néven, azóta szerepelt Kisvárda Vasas, Kisvárda SE, OSE-Várda és Várda SE néven is.

A klub többnyire a megyei osztályokban illetve a harmadosztályban szerepelt, az 1978/1979-es szezont azonban a második vonalban töltötte a KSE.

A klub a 2000/2001-es szezon telén anyagi gondok miatt megszűnt. A 2003/2004-es bajnokság előtt aztán az orosi labdarúgó csapat megyei másodosztályú licencét megvásárolva OSE-Várda néven éledt újjá a kisvárdai labdarúgás. A klub később már Várda SE néven szerepelt, a fejlődés töretlen volt és a csapat a 2007/2008-as szezonban már az NB III. Tisza-csoportjában szerepelt, ahol újoncként a második helyen sikerült végeznie.

A csapat 2011/2012-es bajnoki évben megnyerte az NB III.-at, de infrastrukturális és pénzügyi okokból ekkor még nem vállalta a másodosztályt. A klub 2013-ban ismét bajnok lett, azonban az ekkor zajló átalakítások miatt osztályozó lejátszására kényszerült a Szeged ellen és ennek sikeres megvívása után története során másodszor kvalifikálta magát a másodosztályba, ahonnan a szezon végén búcsúzni kényszerült.

A 2014/2015-ös szezonban megnyerte az NB III. Keleti-csoportját, feljutott az NB II.-be, ahol az első évében a 4., a második évében a 3., az előző pontvadászatban pedig a 2. helyen végzett így története során először feljutott a csapat a magyar élvonalba.

OTP Bank Liga 2018/2019

A Kisvárda első pontjait ugyan már megszerezte a bajnokságban, az első győzelem azonban még várat magára. 

  1. forduló: MOL Vidi FC - Kisvárda 4-0 (3-0)
  2. forduló: Budapest Honvéd - Kisvárda 4-0 (1-0)
  3. forduló: Újpest FC - Kisvárda 1-0 (0-0)
  4. forduló: Kisvárda - Ferencvárosi TC 0-2 (0-0)
  5. forduló: Puskás Akadémia FC - Kisvárda 1-1 (0-0)

A legutóbbi mérkőzésen a Felipe - Melnik, Ene, Vári B., Anderson - Lucas, Protić  (Karaszjuk, 90.) - Gosztonyi (Sassá, 70.), Misić  (Mitosević , 68.), Ilić  - Horváth Z. összeállításban lépett pályára a Kisvárda a PAFC ellen.

Nyári játékosmozgás

Érkezett

Anderson Pico (brazil, SC Sao Paulo)
Teodorosz Beriosz (görög, PASZ Jannina – Görögország)
Ene Cornel (romániai, Daco-Getica)
Luiz „Felipe” Ventura dos Santos (brazil, Uberlandia EC)
Roman Karaszjuk (ukrán, FK Veresz Rivne)
Pavlo Lukjancsuk (ukrán, Dinamo Kijev II)
Mihai Minca (román, FC Voluntari – Románia)
Vuk Mitosević (szerb, FK Radnik Szurdulica)
Temur Parcvanija (ukrán, Olimpik Doneck)
Rácz Ferenc (Balmazújváros)
Sassá (brazil, AA Portuguesa)
Anton Sinder (ukrán, Tobol FK)
Zöldesi Illés (Mol Vidi FC, kölcsön után végleg)

Az utánpótlásból felkerültek: Gyüre Tamás

Távoztak

Délczeg Gergely (szabadon igazolható)
Fodor Ákos (ZTE-kölcsön után Dorog)
Heffler Norbert (Gyirmót FC Győr)
Lukács Raymond (romániai, Kazincbarcika)
Molnár-Farkas Tamás (Szolnoki MÁV)
Molnár Róbert (Soroksár)
Papucsek Barna (Balmazújváros)
Oláh Gergő (Szeged-Grosics Akadémia)
Sergiu Oltean (román-magyar, Kazincbarcika)
Marek Strestík (cseh-magyar, Gyirmót FC Győr)
Toma György (ukrajnai, Kazincbarcika),
Vermes Krisztián (Unione FC)

Kölcsönbe távoztak

Hrihorij Zanko (ukrán-magyar, Cigánd)
Zöldesi Illés (Zalaegerszegi TE FC)

A Kisvárda Master Good játékoskerete ide kattintva böngészhető.

Vezetőedző

Az élvonal küzdelmeit Kondás Elemér irányításával kezdte el a a csapat, akivel a 2. forduló után közös megegyezéssel szerződést bontottak. A 3. és a 4. fordulóban Kocsis János irányította a Kisvárdát. Az 5. forduló óta Dajka László a vezetőedző.

Dajka László a Kisvárdai SE-ben lett igazolt játékos. 17 évesen tagja volt az ifjúsági-válogatott keretének. Sorkatonaként a ceglédi Honvéd Bem József SE játékosa volt. Innen került át 1979-ben a Budapesti Honvédhoz, melynek utolsó nagy sikerszériájának egyik meghatározó tagja volt. A 80-as években ötször nyertek bajnokságot. 24 alkalommal játszott a magyar labdarúgó-válogatottban. Később külföldön folytatta pályafutását, a spanyol Las Palmas, majd a svájci Yverdon együttesében. 1992-ben gerincműtétet hajtottak végre rajta, ami miatt befejezte profi pályafutását. Külföldi karrierje után a BVSC-ben volt pályaedző, majd a Kecskeméti TE játékosait irányította. Első komolyabb edzői állomása a BVSC csapata volt, amit 34 mérkőzésen át irányított és Magyar Kupa-döntőbe vezényelt az 1996-97-es szezonban. Ezt követően a BKV Előre trénere lett. 1998 nyarától a Szombathelyi Haladás edzője lett. Posztjáról 1998 szeptemberében közös megegyezéssel távozott és visszatért a BKV Előréhez, melynek edzéseit 2001-ig vezette. Csapatával 2001-ben a másodosztály bajnoka lett, de nem indultak az NB I.-ben. 2001 nyarán az akkor másodosztályú Előre FC Békéscsabához szerződött. 2001 szeptemberétől az új szövetségi kapitány, Gellei Imre pályaedzője lett a magyar válogatottnál. Ezt a posztját 2003-ig töltötte be. Békéscsabán a várakozások felett teljesítve az első helyen fordult csapatával a 2001/2002-es szezonban, azonban a télen a DVSC-hez írt alá. A következő szezonban ismét a BKV edzője lett, majd 2003 decemberében Sopronba tette át székhelyét, ahol 2004 novemberéig maradt, majd ismét visszatért Békéscsabára. 2005 júliusától decemberig Zalaegerszegen dolgozott. Ezután a harmadosztályú Dabas edzője lett, majd az FC Tatabánya vezetőedzője, Octavio Zambrano meghívta szakmai koordinátornak. 2009 nyarán az NB III.-as Soroksár trénere lett, ahonnan 2010 májusában távozott. 2010 és 2012 között a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia U18-as csapatának edzéseit vezette. 2012-től ismét Békéscsabán vezetőedző, ahonnan 2013 áprilisában távozott. 2017-ben a Kisvárda előtt legutóbb a másodosztályú Nyíregyháza Spartacus vezetőedzője volt.

Ismerős a másik oldalon

Gosztonyi András 2012 és 2015 között 71 mérkőzésen 5 gólt szerzett a DVTK-ban. 

Nagy "Jáccó "István hosszabb időn keresztül masszőrként dolgozott Diósgyőrben. 2014-ben távozott a DVTK-tól. 

Egymás ellen

A két klub története során először a Magyar Kupában találkozott 1992. augusztus 19-én. A DFC Kiser László és Tóth Miklós góljaival már az első félidőben eldöntötte a továbbjjutás sorsát. 

Kisvárdai SE - Diósgyőri FC 0-2 (0-2)

Kisvárdai SE: Makkai – Balogh, Takács, Lipták, Czap, Szabó (Rajzinger), Seres (Oláh), Ruszin, Göncz, Lelt, Béres. Vezetőedző: Rajzinger Péter
Diósgyőri FC: Kiss Á. - Földeák, Temesvári, Parhomenko Budai - Tóth M., Kiser, Vitelki (Dancs), Molnár I. - Szilágyi (Farkas J.), Császári. Vezetőedző: Sándor István

Gólszerző: Kiser, Tóth M.

A következő találkozásra több mint 10 évet kellet várni. Az azóta megszűnt Ligakupa 2013/2014 évi kiírásában 16-16 első és másodosztályú csapat állt rajthoz 8 csoportban. A DVTK magabiztosan jutott tovább csoportjából, majd az egyenes kieséses szakaszban is folytatta jó szereplését. Végül története során először nyerte el klubunk a Ligakupát.  

A z A-csoport 1. fordulójában Kisvárdán megszámlálhatatlan helyzetet alakított ki a Diósgyőr, de csak Nikházi Márk talált be egyszer.

VSE Kisvárda - Diósgyőri VTK 1-1 (0-0)

Kisvárda: Nacsa - Varga A., Pavlov, Oláh D., Tóth Gy. - Horváth L., Farkas M., Soós, Kapacina - Üveges, Lakatos L. Szakmai igazgató: Révész Attila.
DVTK: Gelei - Eperjesi, Alves, Debreceni, Gohér - Thiago Bonfim, Abdouraman, Gosztonyi, Szabó B. - Batioja, Hornyák, Vezetőedző: Szivics Tomiszláv.

Csere: Hornyák helyett Takács P. a 15., Thiago Bonfim helyett Nikházi a 46., Varga helyett Bouard az 54., Oláh D. helyett Lakatos I. az 54., Pavlov helyett Fodor a 69., Szabó B. helyett Vági a 76. percben.
Gólszerző: Lakatos L. (1-0, 11-esből) a 8., Nikházi (1-1) az 52. percben.

A két gárda legutóbbi tétmérkőzésén az A-csoport 6. fordulójában kiütéses győzelmet aratott és megnyerte csoportját a DVTK. Tisza Tibor mesterhármast ért el és betalált még Augusto Batioja, Futács Márkó, Bacsa Patrik, valamint Debreceni András is.

Diósgyőri VTK - VSE Kisvárda 7-1 (4-1)

DVTK: Gelei - Vági, Alves, Debreceni, Husić - Takács P., Abdourman, Tisza, Gosztonyi - Batioja, Futács. Vezetőedző: Szivics Tomiszláv.
Kisvárda: Petranics - Farkas M., Soós, Nagy B., Horváth L. - Brankovics, Lakatos L., Varga A., Kapacina, Barzó - Pálvölgyi. Szakmai igazgató: Révész Attila.

Csere: Futács helyett Bacsa és Barzó helyett Miskolczi a 46., Brankovics helyett Fodor az 53., Gosztonyi helyett Nikházi és Batioja helyett Boros a 63., Lakatos helyett Nacsa a 65., percben.
Gólszerző: Tisza (1-0) a 11., Batioja (2-0) a 28., Tisza (3-0) a 34., Barzó (3-1) a 37., Futács (4-1 a 42., Bacsa (5-1) az 53., Tisza (6-1) a 71., Debreceni (7-1) a 88. percben.

2018. július 4-én egy nyári felkészülési mérkőzésen  is találkozott egymással a két csapat. 

Diósgyőri VTK - Kisvárda Master Good 1-2 (1-0)

DVTK: Bukrán - Nagy T., Lipták, Tamás, Bárdos - Tóth Borisz, Tóth Barnabás, Ivánka - Makrai, Vernes, Óvári Vezetőedző: Fernando Fernandez
Kisvárda Master Good: Felipe - Lukunechuk, Teodoris, Partsvania, Vári - Lucas, Mitosević, Misić, Karasjuk - Ilić, Schinder. Vezetőedző Kondás Elemér

Csere: Bukrán helyett Rados a 46., Berios helyett Izing a 46., Vári helyett Protić a 46., Nagy T. helyett Eperjesi a 65., Lipták helyett Karan a 65., Tamás helyett Brković a 65., Bárdos helyett Forgács a 65., Tóth Borisz helyett Mazalović a 65., Tóth Barnabás helyett Busai a 65., Ivánka helyett Hasani a 65., Makrai helyett Shestakov a 65., Vernes helyett Bacsa a 65., Óvári helyett Ugrai a 65., Karasjuk helyett Melnyik a 68., Schinder helyett Kovácsréti a 68., Misić helyett Hryory a 70., Ilić helyett Sassa a 79. percben.
Gólszerző: Makrai (1-0) az 35., Schinder (1-1) az 59., Kovácsréti (1-2) a 82. percben.