Összefoglaló 2017. december 14., csütörtök

EK: Aluinvent DVTK - Artego Bydgoszcz 68-86

Az Aluinvent DVTK az Európa Kupában fogadta a lengyel Artego Bygdoszcz csapatát. A legjobb 16 közé jutásért lejátszott találkozón végül tizennyolc pontos vereséget szenvedett ellenfelétől.

EK: Aluinvent DVTK - Artego Bydgoszcz 68-86

A lengyel Artego Bydgoszcz ellen lépett pályára az Aluinvent DVTK az Európa Kupa legjobb 16 csapata közé jutásért. Sérülése miatt Monica Engelmanra és Nagy Dórára ezúttal nem számíthatott Štefan Svitek vezetőedző, így mindössze kilenc hazai játékos végezte el a bemelegítést.

McBride hármasával majd Zurowska-Cegielska is betalált, a piros-fehérek első kosarát Burkholder szerezte. Stallworth 2+1-es akciójával és O'Neil hárompontosával tovább növelte előnyét a vendég együttes (2-11). Melnika faultos kosarára McBride szórt egy újabb hármast, hogy aztán Stallworth centergóljával tíz pont fölé nőjön a különbség. Miedzik triplája után jött is a hazai időkérés (5-19). Stallworth négy pontja után Svitek mester hármas cserére szánta el magát, Aldazabal, Bach és Vukov kapott lehetőséget. Bach meg is hálálta a bizalmat, hiszen gyorsan szerzett négy pontot csapatának, igaz közben Miedzik is pontosan célzott távolról (9-26). Aldazabal két jó büntetőjére Stankovic válaszolt egy duplával. Peckova és Szabó Fanni faultos kosara közt Miedzik szerzett újabb hárompontost. Stankovic egy büntetőt dobott be, Aldazabal verte meg az emberét és alakította ki a negyed végeredményét (18-32).

A második játékrész Adamowicz és Burkholder kosárváltásával kezdődött, majd Stankovic kosarára Szabó válaszolt egy tempóval (22-36). McBride hármasával, Stankovic 2+1-es kosarával és Stallworth palánk alólijával tovább növelte előnyét a lengyel együttes (22-44). A diósgyőri időkérés után Stankovic szerzett újabb négy pontot, mire Bach büntetőből meg tudta törni a hazai kosárcsöndet (23-48). Stallworth duplái közt Burkholder is szerzett egyet (25-52). Peckova és Aldazabal szépített valamelyest az eredményen, igaz, közben Stankovic sem állt le a pontszerzéssel (29-54). Miedzik hármasára végre a DVTK is megdobta az első ilyen kosarát Peckova révén, ezzel kialakítva a félidő eredményét (32-57). 

Burkholder és Peckova dupláira Zurowska-Cegielska válaszolt, így a különbség változatlan maradt a harmadik negyed elején (36-61). Melnika centergólja után Burkholder is bedobta az egyik büntetőjét. Ebben a periódusban csökkent a lengyel csapat koncentrációja, hosszú percekig nem találtak a gyűrűbe, nem úgy Bach Bogi, aki csodálatos tempó hármassal és egy kettessel vétette észre magát, dőt is kért az Artego (44-61). Miután McBride technikai hibát kapott, egy kihagyott büntető után újra támadhatott a DVTK, de nem tudott tovább zárkózni, sőt Miedzik és Adamowicz újra bevágott egy-egy hármast. Burkholder majd Melnika is a palánk alól volt eredményes, de közben Miedzik elsüllyesztette hatodik tripláját. A negyed utolsó percében Peckova dobott két szép tempót, de az utolsó szó O’Neil-é volt (52-72).

8-0-s szakasszal indult a záró játékrész, Szabó, Melnika, és Burkholder voltak eredményesek, a közönség is egy csapásra tűzbe jött, Stallworth kettese zárta le ezt a rohanást (60-74). Sajnos Bach sérült meg egy ütközésnél, nem is tudta már folytatni a játékot. Ezt követően közel három percig nem találtak a gyűrűbe a csapatok, aztán Stallworth törte meg ezt a szériát. A találkozó következő periódusában megszórták magukat a csapatok. A DVTK-ból Burkholder és Peckova dobtak középtávoli kosarakat, míg a Bydgoszcz részéről O’Neil, Miedzik (természetesen hármassal) és Stankovic talált be (66-83). A záró két percben Stallworth büntetőzött, négyből kettőt dobott be, majd Peckova volt eredményes ismét. Végül O'Neil egy büntetőt dobott be, kialakítva ezzel a találkozó végeredményét (68-85).

Európa Kupa, a legjobb 16 közé jutásért

Aluinvent DVTK - Artego Bydgoszcz 68-86 (18-32, 14-25, 20-15, 16-14)

Miskolc, Generali Aréna, 920 néző. Játékvezetők: Makhlin, Karabilecen, Dragos-Alin.
Aluinvent DVTK: Szabó F. 7, Burkholder 19, Zele, Pecková 17/3, Melnika 9. Csere: Bach 10/3, Aldazabal 6, Vukov. Vezetőedző: Štefan Svitek.
Bydgoszcz: O'Neil 8/3, McBride 9/9, Miedzik 21/21, Zurowska-Cegielska 6, Stallworth 21. Csere: Stankovic 16, Adamowicz 5/3, Szott-Hejmej. Vezetőedző: Tomasz Herkt.

Edzői értékelés

Štefan Svitek: - Gratulálok az ellenfelünknek. A második félidő már elfogadható volt, akkor már jobban játszottunk, de összességében nem beszélhetünk jó védekezésről. Nem emlékszem arra, hogy a csapatom mikor kapott 57 pontot egy félidő alatt. Tudtuk, hogy nem fogunk sok pontot dobni, mert irányító nélkül nehéz helyzeteket teremteni, de nem foghatunk mindent erre. Vannak ugyan sérültjeink, de van három külföldink és két magyar válogatott játékosunk. Azt kell megnézni, mit tudunk jobban csinálni a következő mérkőzéseken, mert csak magunkra számíthatunk. 

Tomasz Herkt: - Az első félidőben remekül játszottunk, jó százalékban dobtunk mezőnyből, főleg a hárompontosokat. A második félidőben a hazai csapat megzavart minket a zónavédekezésével, nem koncentráltunk jól már ekkor. Nagyon örülünk a győzelemnek, hiszen a Bydgoszcz először indult el az Európa Kupában. A tizennyolc pontos előny örömteli, de ezzel együtt oda kell figyelnünk a visszavágón, hogy biztosan meglegyen a továbbjutás. 

A visszavágóra 2017. december 21-én csütörtökön kerül sor. Az Artego Bydgoszcz - Aluinvent DVTK találkozó 18 órakor kezdődik majd Bydgoszczban, az Artego Arénában.