DVTK – Aquaprofit NTSK

Csapatunkban játszott a dupla forduló legelkelőbben rangsorolt sakkozója, az indiai Vidit Gujrathi, aki 2721 pontjával jelenleg holtversenyben 30. a világranglistán.

A DVTK sakkcsapata erős összeállításban, bizakodva várta a rangadót, ami előrehozott döntőnek is tekinthető, hiszen a tavalyi első két helyezettet reálisan más csapat nem fogja megszorítani a bajnokságban.

Tíz nagymesterrel és két nemzetközi mesterrel vettük fel a harcot a bajnokkal. Két gyors döntetlennel indult a rangadó, előbb GM Antal Gergely, majd IM Kozák Ádám fogadta el ellenfele remiajánlatát. Az éltáblán GM Almási Zoltán is remizett Rodshtein nagymesterrel, majd Vidit és Kravtsiv nagymestereknek is be kellett érni a fél ponttal GM Naiditsch, illetve a férfi válogatott szövetségi kapitánya, GM Balogh Csaba ellen. Mivel több táblán is nyerőesélyek mutatkoztak, ebben a fázisban úgy tűnt, sikerülhet a bravúr, és a DVTK diadalmaskodhat. Ekkor azonban, derült égből villámcsapásként, 5 perc alatt két partit vesztettünk. Előbb a betonkemény, a román bajnokságot az első táblán 6,5/7 ponttal letaroló GM Kuzubov szenvedett váratlan vereséget, majd követte GM Sethuraman veresége, aki jelentős tér- és időelőnyben hibázott nagyot, miután nem találta meg a nyerő kombinációt.

Csapatkapitányunk, Héra Imre nagymester sötéttel kiválóan játszott, tisztet nyert, de gyalogok hiányában nem tudta előnyét érvényesíteni. Hasonlóképpen IM dr. Medvegy Nóra és GM Szabó Gergely, akiknek hajszálnyival előnyösebb állása nem volt elegendő a teljes ponthoz. GM Bérczes súlyos időzavarban hibázott, ami a harmadik vereséget jelentette, megpecsételve ezzel csapatunk sorsát. Korpa Bence nagymester sokáig szívósan védekezett és harcolt ki sötéttel fél pontot GM Medvegy ellenében, beállítva ezzel a 4,5-7,5 arányú végeredményt.

Sem a vereség, sem annak aránya nem tükrözi a játék képét, hiszen jóval kisebb különbség volt a csapatok között. A diósgyőri sakkozók nem tudták ígéretes állásaikat kihasználni, míg az ellenfél jóval szerényebb helyzetekből kasszírozta be a pontokat.

NB I. Szabó László-csoport, 1. forduló

DVTK – Aquaprofit NTSK 4,5 – 7,5

Döntetlen: Almási Zoltán, Vidit Gujrathi, Martin Kravtsiv, Héra Imre, Antal Gergely, Szabó Gergely, Korpa Bence, Kozák Ádám, dr. Medvegy Nóra.

Dr. Mátyás Imre, szakosztályvezető: - Nagyon csalódott vagyok. Reális esélyünk volt a győzelemre, a Nagykanizsa csapatvezetője sportszerűen el is ismerte, hogy szerencséjük volt. Ez egy ilyen balszerencsés nap volt, focihasonlattal élve nekünk minden kipattant, míg az ellenfél a legapróbb helyzetből is betalált. Három vereséggel minden csapat ellen nehéz nyerni, a Nagykanizsa ellen pedig egyenesen lehetetlen. Jól erősítettünk, sok és minőségi játékos alkotja keretünket, de a nüanszok most ellenünk döntöttek. Talán a Jóisten nem akarta, hogy második élvonalbeli évünkben rögtön felérjünk a csúcsra, többet kell dolgozni a bajnoki címért. Ezt meg is fogjuk tenni.

 

DVTK – HVSE Infraplan

Vasárnap a csalódott piros-fehérekre a Haladás együttese várt. Márciusban Szombathelyen 7,5-4,5 arányú győzelmet arattunk, és a szép eredményt sikerült megismételni.

Dr. Mátyás Imre szakosztályvezető két helyen változtatott, a komolyabb csatákra szerződtetett Almási nagymester helyett IM Torma Róbert, míg GM Bérczes Dávid helyett IM Bagi Máté került a csapatba.

Remikkel indult a találkozó, majd GM Sethuraman aratott sötéttel látványos győzelmet, akinek példáját követte GM Kuzubov is, tehát a szombati veszteseknek sikerült javítani.

IM Bagi sötéttel kikapott, de végén minden jóra fordult, hiszen 5 óra játék és megalkuvás nélküli küzdelem után IM dr. Medvegy Nóra és GM Korpa Bence is hozta a győzelmet.

Ezzel csapatunk teljesítette a kötelezőt, azonban a szombati kihagyott esélyt csak részben sikerült feledtetni

NB I. Szabó László-csoport, 2. forduló

DVTK – HVSE Infraplan 7,5 – 4,5

Győztek: Jurij Kuzubov, Sethuraman S.P., Korpa Bence, dr. Medvegy Nóra.
Döntetlen: Vidit Gujrathi, Martin Kravtsiv, Héra Imre, Antal Gergely, Szabó Gergely, Torma Róbert, Kozák Ádám

Dr. Mátyás Imre. - A Haladás elleni meccs más kategória volt, bár szemmel látható, hogy sokat erősödött a bajnokság. Két légiósunk kiköszörülte a csorbát, szép győzelmet arattak, csakúgy, mint Medvegy Nóra és friss nagymesterünk, Korpa Bence. Megyünk tovább, meg akarjuk szerezni az ezüstérmet. Annak sorsáról előreláthatólag a Paks elleni hazai rangadó hivatott dönteni, december 17.-én a Hotel Palotában.