Összefoglaló 2016. december 11., vasárnap

Sopron - Aluinvent DVTK 62-50

Sopronban szenvedett vereséget a női kosárlabda NB I. A-csoport 10. fordulójában az Aluinvent DVTK csapata, pedig 26 percnyi játék után még a piros-fehérek vezettek 41-40-re. Tina Jovanović ismét dupla duplát ért el (16 pont, 18 lepattanó), folytatás csütörtökön Isztambulban az Európa Kupában, majd vasárnap Zalaegerszegen a bajnokságban.

Sopron - Aluinvent DVTK 62-50


A bajnoki címvédő soproni csapat az Euroligában egy nagy bravúrral hangolt, a spanyol Avenidas csapatát 77-68-ra verték hazai pályán szerda este, míg az Aluinvent DVTK Athénban szenvedett 93-58-as vereséget az Európa Kupában csütörtökön.

Ilyen előzmények után Horváth Bernadett, Czank Tímea, Rasheed Rita, Tina Jovanović és Louella Tomlinson alkotta az Aluinvent DVTK kezőötösét ezen a vasárnap délutánon.

George kezdte hazai részről a pontgyártást, amit Rasheed két büntetőből egalizált, sőt, Jovanović közeli dobását követően már a DVTK vezetett (2-4). Krnjić egyenlített, majd Turner két büntetőjét követően ismét a hazaiaknál volt az előny, de nem sokáig, mert Czank passzát Jovanović vágta be a hárompontos vonalon túlról (6-7). Erre időt kért a hazai csapat. A folytatásban felpörögtek az események, rövid időn belül a Tomlinson helyett beálló Cierra Robertson-Warren, Fegyverneky és Jovanović szerzett kosarat (utóbbi újabb triplát), azaz hat pontra nőtt a DVTK előnye (8-14). Turner két kosara közt Robertson-Warren léptette az eredményjelzőt (12-16). Ekkor cserélt másodszor Maikel López, Czank helyett Szécsi Orsolya lépett pályára. Az első negyed utolsó két percében sorra célt tévesztettek a játékosok, mindössze Drammeh szórt egy duplát, a vége előtt pedig ugyanő egy büntetőt is bedobott. A slusszpoén Rasheedé lett, aki az időkérésnél megbeszéltek szerint 2 másodperccel a vége előtt emelte kosárra a labdát a hárompontos vonalon túlról, ezzel beállítva az első tíz perc végeredményét (15-19).  Az első negyed embere Tina Jovanović lett, aki 10 ponttal és 5 lepattanónál járt. 

A második etap Krnjić kétszer két sikeres büntetőjével és Jovanović, valamint Robertson-Warren közeli duplájával indult (19-23). Harmadik cserejátékosként Bach Boglárka szállt be Horváth helyett, a kosarat viszont az első csere, Szécsi dobta középtávolról. Ebben az időszakban Crvendakić két triplát tett hozzá a játékhoz, mégis a DVTK-nál maradt az előny, mert közte Czank is eredményesnek bizonyult (25-27). A játékrész felénél Dubei egyenlített, de azon nyomban visszavette Czank kosarával a vezetést a Diósgyőr (27-29), amire Sterbencz László időt kért. Egy picit megállt a pontgyártás, hogy utána Krnjić ismét egyenlítsen, majd Fegyverneky közeli találata után már a hazaiaknál volt az előny (31-29). Erre válaszul Maikel López is magához rendelte csapatát. A frissen visszaálló Horváth B. triplájával újra a DVTK került előnybe (31-32), azonban Fegyverneky is hasnlóképpen válaszolt (34-32). Az utolsó percben már nem esett kosár, így kétpontos hazai előnnyel vonultak pihenőre a csapatok

A második félidő elején Krnjić és George pontjaival hat pontra megléptek a soproniak (38-32). Diósgyőri részről 2 perc 47 másodpercre volt szükség az első kosárra, ekkor Szécsi célzott pontosan, szerencsére a hazaiak sem voltak túl pontosak (38-34). Ezt követően Drammeh és Robertson-Warren váltott kosarat, majd Szécsi vágott be egy triplát, már az ötödik diósgyőrit a mérkőzésen (40-39). És még egy statisztikai adat: ebben a percben szedte le Jovanović a 11. lepattanóját. Rasheed pontjaival vette át egy pillanatra a DVTK ismét a vezetést (40-41), egészen Drammeh hármasáig (43-41), majd Határ és Crvendakić büntetőkkel hizlalta az előnyt (46-41). A másik oldalon Tomlinson támadólepattanó után értékesített egy közeli dobást (46-43). Fegyverneky közelről, Turner technikai hibáért kapott büntetőből, majd Drammeh egy közeli dobásból növelte a soproni pontok számát, beállítva ezzel a 30 perc utáni eredményt (51-43).

A zárónegyed mindkét csapat számára döcögősen indult, több, mint négy percig egyik oldalon sem esett kosár. Közben Gorjanácz Ágnes is beállt Horváth helyett, az átkot pedig Jovanović törte meg (51-45). Mintha csak erre várt volna, Crvendakić azonnal válaszolt (53-45), Maikel López pedig időt kért. Amikor ismét elkezdődött a játék, Fegyverneky középtávoli labdája esett be a gyűrűbe (55-45). Ekkor újabb három percre ismét elmehetett volna kávézni az eredményjelző kezelője, hiszen nem esett pont. Turner két sikeres büntetője után Jovanović közelről dobott kosarat (57-47), és Maikel López két perccel a vége előtt újra időt kért, hogy végső rohamra vezényelje csapatát. A hajrában Horváth B. triplájával hét pontra zárkózott  DVTK, azonban Crvendakić visszaállította a tíz pontos különbséget (60-50). Az utolsó percben még Turner közeli dobása ért két pontot (62-50)

Ezzel az Aluinvent DVTK negyedik vereségét szenvedte el az alapszakaszban. Mindkét csapat elég pontatlanul dobott, de a soproni 36,7% kicsivel jobb, mint a DVTK 30,4%-a (emiatt rengeteg, 50, illetve 40 lepattanót szedtek a csapatok). A DVTK-ban egyedül Tina Jovanović dobott tíz pontnál többet, míg a hazaiaknál öten is. Szinte hihetlen, de beszédes adat, hogy a piros-fehér játékosok mindössze 2 alkalommal állhattak oda a büntetővonalra a hazai 15-tel szemben.


Női kosárlabda NB I. A-csoport 10. forduló

Sopron - Aluinvent DVTK 62-50 (15-19, 19-13, 17-11, 11-7)

Sopron, Novomatic Aréna. Játékvezető: Cziffra Csaba, Söjtöry Tamás, Balog György.
Sopron: Fegyverneky 11/3, Turner 11, Dubei 2, George 4, Krnjić 10. Csere: Weninger, Crvendakić 13/9, Határ 1, Drammeh 10/3, Vezetőedző: Sterbenz László.
Aluinvent DVTK: Horváth B. 6/6, Czank 4, Rasheed 7/3, Jovanović 16/6, Tomlinson 2. Csere: Szécsi 7/3, Robertson-Warren 8, Bach, Gorjanácz Vezetőedző: Maikel López. 

Edzői nyilatkozat

Maikel López: Büszke vagyok a csapatra, a mérkőzés egésze alatt nagy akarással és harcossággal játszottak egy nagy játékerőt képviselő csapat otthonában. A Sopron kihasználta adódó lehetőségeit, és ezzel tudta maga javára fordítani a mérkőzést.

Teljes jegyzőkönyv