Beharangozó 2016. november 10., csütörtök

„Szeretnénk eljutni a döntőig”

Már jó pár éve Törökországban játszik a magyar válogatott magasbedobója, Vajda Anna. Több török csapatban megfordult már, most a Yakın Doğu Üniversitesi csapatával érkezik Magyarországra az Európa Kupában. Az Aluinvent DVTK csütörtöki török ellenfelének egyik erősségével beszélgettünk a török bajnokságról és arról, mire számíthatunk az Európa Kupa egyik legnagyobb esélyesének számító csapattól Miskolcon.

„Szeretnénk eljutni a döntőig”


- Azt tudjuk, hogy a török a világ jelenleg legerősebb bajnoksága, és irtózatosan sok pénz van a csapatok mögött, ugyanakkor mi itthon talán kevesebbet tudunk a pontvadászatról. Te hogy jellemeznéd a török bajnokságot?

- Nagyjából így. Valóban rengeteg pénz van. Nagyon sok a külföldi és előszeretettel alkalmaznak olyan amerikaiakat, akiknek európai útlevelük van. A fél női NBA gyakorlatilag itt játszik Törökországban, ezért nagyon magas a színvonal.

- Rengeteg jó csapat van, köztük sok kimondhatatlan nevű és nem is nagyon ismerjük őket. A te klubod, a YDUBDG egy képzeletbeli tabellán hányadik a ragsorban szerinted?

- A mi csapatunknak is kimondhatatlan a neve (nevet - a szerk.) Nagyon magasak az elvárások a klubbal szemben. Hogy ebből mi lesz, azt egyelőre nehéz megjósolni, de ez a kiszámíthatatlanság az egész jelenlegi bajnokságra érvényes. Már elmúlt az az idő, amikor vagy a Fenerbahçe és a Galatasaray között dőlt el a bajnoki cím sorsa és rajtuk kívül senki másnak nem volt esélye döntőt játszani. Három forduló ment le eddig a bajnokságból, elszenvedtünk egy kétpontos vereséget a Fenerbahçétól, ugyanakkor megvertük a tavalyi döntős Hatay csapatát az ő csarnokukban. Építkezünk, és remélem, hogy meccsről meccsre jobbak leszünk, de ehhez még idő kell, nehéz út áll előttünk. Egyelőre nehézen szokunk össze, hiszen sorra érkeznek a játékosok. Most kapta meg a magyar útlevelét Courtney Vandersloot, lassan elkezdjük őt is beépíteni, így várhatóan vele megváltozik majd a szerkezetünk és a játékunk a képe is. A lényeg, hogy egyelőre nehéz kitalálni, hogy mi fog történni.

- Téged már jól ismerhetnek a kosárlabda szerelemesei. Rajtad kívül kire érdemes majd figyelni a szurkolóknak a csütörtöki meccsen?

- Engem nem érdemes figyelni (nevet - a szerk.). Talán csemege, hogy van egy újdonsült WNBA bajnokunk Essence Carson személyében (a Los Angeles Sparks csapatával szerzett bajnoki címet - a szerk.), de viszonylag szép eredménysorral rendelkeznek a többiek is, így nehéz kiemelni bárkit is. Olyan nem nagyon lesz, hogy valaki biztosan fixen megdobja a harminc pontját és a többiek nem szólnak bele a játékba. A csapatban nagyon sok a kiváló játékos, ezért nálunk mindenki egy kicsit kevesebbet játszik, mint ha például egy másik csapatban kellene bizonyítani és neki kellene hátán vinni a klubot. De ez nem feltétlen baj, hiszen így összességében mindenkire egy kicsit kevesebb teher hárul.

- Mi a célotok idén az Európa Kupában?

- A vezetőség egy döntőt célzott meg, mert egy kupát szeretnének nyerni. Ők törökök, úgyhogy ez náluk teljesen normális. Nyilván szeretnénk eljutni a döntőig mi is, és úgy gondolom, hogy képes is lehet rá a csapat

- Mire számítasz csütörtökön?

- Nehéz nekem ilyet mondani egy magyar csapattal szemben, de remélem, hogy nyerünk.

- A papírforma szerint ti vagytok az esélyesek, de a labda gömbölyű és az előzetesen sokkal esélyesebbnek gondolt Olimpiakosz is csak egy ponttal bizonyult jobbnak Miskolcon.

- Én azt gondolom, hogy a kosárlabdában nincsen lefutott mérkőzés. Papíron mi is nagyon jól nézünk ki, de a hozzánk hasonló nagy csapatoknak az az egyik legnagyobb hibája, hogy vagy nagyon extrán játszanak, vagy nagyon rosszul. Én személy szerint egyik meccsről sem gondolom, hogy könnyű lenne. Minden meccset komolyan kell venni, mert benne van a vereség mindenhol. Nem számítok könnyű találkozóra, de a diósgyőri lányok is tudják szerintem, hogy nincs olyan, hogy esélyes és kevésbé esélyes csapat. Mindig negyven perc alatt dől el egy mérkőzés, és az aktuális forma dönti el a meccs kimenetelét.

Yakın Doğu Üniversitesi

Mint arról korábban már beszámoltunk, a török klub nagybevásárlást hajtott végre a szezon előtt, rendkívül neves játékosokat szerződtetett. A török válogatott a tavalyi Európa-bajnokságon az 5. helyen végzett, három játékos szerepelt a tornán a YDUBDG jelenlegi keretéből. Mellettük számos légiós kap szerepet a csapatban. Center poszton az amerikai-montenegrói kettős állampolgár, a 198 centiméter magas Angelica Robinson és az amerikai-török állampolgár, 195 centiméter magas Quanitra Hollingworth játszik. Magasbedobóként a magyar válogatott Vajda Annát láthatjuk majd a pályán, bedobóként a szerb, olimpiai bronzérmes, korábban a PEAC-ban - Tina Jovanović mellett - játszó Nevena Jovanović, valamint a WNBA sztár, két éve Sopronban is megforduló Kayla McBride (ő még nem érkezett meg új csapatához). Hátvéd pozícióban a svéd klasszis, Elin Eldebrink pattogtat, irányítóként pedig a Chicago Sky egyese, a néhány hónapot a Győrben is játszó - már magyar állampolgársággal is rendelkező - Courtney Vandersloot vezeti a csapatot. Miskolcra negyedik amerikaiként Essence Carson tart a csapattal, aki idén a női NBA-ben az LA Sparks csapatának bedobójaként szerepelt.

A Yakın Doğu Üniversitesi kerete

3 Merve Aydin (hátvéd)
4 Olcay Cakir (irányító)
6 Elin Eldebrink (hátvéd)
7 Angelica Robinson (center)
8 Vajda Anna (magasbedobó)
13 Quanitra Hollingsworth (center)
15 Gizem Basaran (magasbedobó)
17 Essence Carson (bedobó)
32 Duygu Firat (bedobó)
33 Nevena Jovanović (dobó hátvéd)
35 Bahar Caglar (bedobó)

Infromációk

  • A mérkőzés előtt Maikel López és Cierra Robertson-Warren fogadta a sajtó képviselőit. Beszámolónk a sajtótájékoztatóról ide kattintva olvasható. 
  • A mérkőzést a DIGI Sport Televízió élőben közvetíti.
  • A belépőjegyek 1000 forintba kerülnek, 14 év alatt és 65 év felett ingyenes a belépés. A Generali Arána kapui 17 óra 30 perckor nyílnak.

Európa Kupa D-csoport

1. forduló

2016. október 26., szerda
18:00 Good Angels Košice - Aluinvent DVTK 82-67

2016. október 27., csütörtök
18:00 (közép-európai idő szerint: 17:00) Olimpiakosz - Yakın Doğu Üniversitesi 53-55

2. forduló

2016. november 3., csütörtök
17:00 Aluinvent DVTK - Olimpiakosz 60-61
16:00 (közép-európai idő szerint: 18:00) Yakın Doğu Üniversitesi - Good Angels Košice 70-46 

3. forduló

2016. november 9. szerda
18:00 (közép-európai idő szerint: 17:00) Olimpiakosz - Good Angels Košice

2016. november 10. csütörtök 
19:00 Aluinvent DVTK - Yakın Doğu Üniversitesi

4. forduló

2016. november 30., szerda
18:00 Aluinvent DVTK - Good Angels Košice

2016. december 1., csütörtök
18:00 (közép-európai idő szerint: 16:00) Yakın Doğu Üniversitesi - Olimpiakosz

5. forduló

2016. december 8., csütörtök 
18:00 (közép-európai idő szerint: 17:00) Olimpiakosz - Aluinvent DVTK
18:00 Good Angels Košice - Yakın Doğu Üniversitesi

6. forduló

2016. december 15., csütörtök
16:00 (közép-európai idő szerint: 18:00) Yakın Doğu Üniversitesi - Aluinvent DVTK
18:00 Good Angels Košice - Olimpiakosz

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!