Összefoglaló 2016. november 6., vasárnap

Aluinvent DVTK - MTK 91-44

A női kosárlabda NB I. A-csoport 7. fordulójában ilyen különbséggel is megérdemelten győzött az ellenfelét teljesen felőrlő Aluinvent DVTK. Maikel López mindenkinek játéklehetőséget adott, Tina Jovanović és Louella Tomlinson dupla-duplát ért el (20 pont és 11 lepattanó, illetve 10 pont és 11 lepattanó), Rasheed Rita 18 pontig jutott.

Aluinvent DVTK - MTK 91-44

Az újonc MTK öt vereséggel kezdte a bajnokságot, míg az Aluinvent DVTK három győzelemmel - közte a Győr elleni sikerrel - és két vereséggel kezdte az idényt, a papírforma egyértelműen a piros-fehér csapat mellett szólt.

Maikel López ezen a vasárnap estén a Horváth Bernadett, Czank Tímea, Rasheed Rita, Tina Jovanović, Louella Tomlinson kezdőötössel küldte pályára csapatát.

Egy perc kellet hozzá, hogy Czank egy 2+1-es variációval megszerezze a találkozó első pontjait, amit utána egy triplával duplázott meg. Közben Koch is dobott egy duplát, majd Székely-Horváth is megmutatta, hogy jól céloz távolról (6-5). Jovanović ziccerből pontos volt, a ráadásbüntető viszont nem ment, viszont látványos passzal osztotta ki a gyűrű alól a labdát Horváth Bettinek, aki szép hármast szórt (11-5). Az MTK-s Horváth is hármast dobott, amire Tomlinson egy gyűrű alatt kiharcolt kosárral válaszolt (13-8). Négy és fél perc játék után jött az első csere, az ausztrál centert az amerikai váltotta, Tomlinson helyett Cierra Robertson-Warren állt be. Egymás után Koch, Rasheed és Jovanović is két-két büntetőt értékesített (17-10). Czank helyett Szécsi Orsolya érkezett, majd támadószabálytalanságot követően Robertson-Warren dobta be a büntetők felét, ezzel nyolc pontra nőtt a két csapat közti különbség (18-10). Rasheed helyett Gorjanácz Ágnes kapott lehetőséget a diósgyőri oldalon, az MTK-nál pedig Zsovár célzott pontosan távolról, majd Robertson-Warren ismét csak a büntetők felét érvényesítette, utána pedig ismét Zsovár jött egy triplával, és máris három pontra zárkóztak a vendégek (19-16). Visszaállt Czank Szécsi helyett, illetve Horváth B. helyett Bach Boglárka szállt be. Robertson-Warren továbbra sem találta a dobóformáját a büntetővonalról, de a másodikat ezúttal is bedobta (20-16). Wéber zárkóztatta csapatát, azonban Tomlinson karja szinte megnyúlt a palánk alatt, így a lepattanót tiszta helyzetben tehette vissza (22-18). Robertson-Warrent továbbra sem tudták szabályosan tartani a vendégek, az amerikai center azonban ezúttal mindkét büntetőt értékesítette, miként Túróczy is, beállítva ezzel az első negyed végeredményét (24-20).


A második negyed egy Zsovár triplával indult (11 perc alatt a 3.), majd a másik oldalon egy támadáson belül Tomlinson és Robertson-Warren számtalan közelit hibázott, de becsületükre legyen mondva, hogy mindegyik után leszedték a lepattanót. Végül az amerikainak ütöttek oda a vendégek, aki kétszer büntette ezért a kék-fehéreket (26-23). Néhány kimaradt dobással és személyi hibával később Horváth B.dobott szép távoli hármast, amire Zsovár ugyanilyen választ adott (29-26). Szabó szabálytalansága után Czank 2+2 büntetőt értékesített, és még a DVTK jöhetett a felezővonalról, de nem sikerült többet kihozni ebből a támadásból (33-26). Koch két pontjával ismét közelebb lépett az MTK (33-28), amikor időkérés következett. A folytatásban Rasheed értékesített egy közeli dobást, majd egy hárompontos vonalon túlit, amivel először lett tíz pont a két csapat közti különbség, mert a vendégek már nem dobtak olyan pontosan, a diósgyőri centerek pedig jól szedték alepattanókat (38-28). Szabó B.pontos volt a büntetővonalról, majd Jovanović csillogtatott irányítói erényeket, a támadás végén pedig jött a menetrendszerű fault Robertson-Warren ellen, aki csak egy büntetőt dobott be. A vendégek időkéréséhez mégsem ez vezetett, hanem az, hogy Szécsi kiváló labdaszerzése, majd indítása után Rasheed gyors sprintet követően dobott ziccert 2:10-zel a negyed vége előtt (41-30). Jovanović is kedvet kapott a távoli dobáshoz, és ugyanolyan pontosan dobta a triplát, mint utána Rasheed a középtávoli tempót (46-30). Koch duplájával hosszú idő után az első vendégkosarat lehetett feljegyezni, a szünetben pedig azon tűnődhettek a szurkolók, hogy Jovanović sapkája, vagy a gyors támadás végén dobott Rasheed-kosár volt szebb. Így 16 pontos előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok (48-32). Húsz perc után diósgyőri részről a 13 pontos Rasheed, a vendégeknél a 12 pontos Zsovár volt a legeredményesebb. 

A második félidő kezdetén Czank hozta kihagyhatatlan helyzetbe Robertson-Warrent, majd Jovanović tette vissza a saját lepattanóját a gyűrűbe, először növelve húsz pontra a különbséget (52-32). Közben a védekezés is jól ment, az MTK-sok nem is mindig tudták dobással befejezni a támadást, a másik oldalon pedig Rasheed továbbra is a mostanában megszokott kiváló formáját hozta (55-32), és Jovanović is csak annyiban maradt el mögötte, hogy közelebbről dobta a kosarakat, igaz, egymás után kettőt is (59-32). A harmadik tíz perc első vendégkosarára majd négy és fél percet kellett várni, Semsei távolról talált be, majd Czank, Zsovár és Robertson-Warren következett (63-37). Rasheed nagy taps között ment le, Adamecz Lilla először kapott játéklehetőséget ezen az estén. A következőkben kicsit lelassultak az események, mindössze Semsei célzott jól több kihagyott dobás között, amikor a DVTK újra rátett egy lapáttal, Tomlinson és Robertson-Warren közelről, Szécsi és Adamecz pedig távolról dobott kosarat, 34 pontra növelve a különbséget (73-39).


Az utolsó játékrészt Győri Dorottyával a pályán kezdte a DVTK, a pontgyártást pedig Adamecz kezdte meg (75-39). A sok szabálytalanság első áldozata Szabó B. lett, Tomlinson egyet dobott be a két büntetőből, miként a másik oldalon Jankó is, majd a letámadást jól kezelte a DVTK, és Adamecz üresen tempózhatott (78-40). Horváth B. után ismét Adamecz következett, mert továbbra sem tudott mit kezdeni az MTK a kiváló diósgyőri védekezéssel. Tomlinson 2+1-e után már 45 pontra nőtt a különbség (85-40), és Kalocsai Dorina is pályára lépett. Győri blokkolt a saját palánk alatt, a másik oldalon pedig Horváth B. szerzett két pontot, és Jovanović bedobta mindkét büntetőjét (89-40). Hosszú kosárcsöndet tört meg egy büntetővel Túróczy, majd 4-5 kihagyott dobás és lepattanó után Jovanovićot a teljes MTK is csak szabálytalanul tudta megállítani. A két büntető bement, az estet pedig Baksa a dudaszó pillanatában beeső büntetője zárta, mert az ellentámadás már nem volt pontos. (91-44)

“Gyertek csütörtökön is”, szólt a lányok győzelmi kiáltása, amikor 19 órától a Yakın Doğu Üniversitesi ellen játszik az Aluinvent DVTK az Európa Kupában. 

Női kosárlabda NB I. A-csoport 7. forduló

Aluinvent DVTK - MTK Budapest 91-44 (22-20, 24-12, 22-7, 18-5)

Miskolc, Generali Aréna, 800 néző. Játékvezető: Tözsér Dénes, Vida Béla, Balogh Gyula.
Aluinvent-DVTK: Horváth B. 7/3, Czank 10/3, Rasheed 18/6, Jovanović 20/3, Tomlinson 10, Csere: Robertson-Warren 12, Gorjanácz, Szécsi 3/3, Bach, Adamecz 9/3, Győri, Kalocsai. Vezetőedző: Maikel López.
MTK: Koch 8, Jankó 1, Zsovár 14/12, Székely-Horváth 6/6, Túróczy 3. Csere: Szabó B. 2, Ambrus, Baksa 3/3, Wéber 2, Semsei 5/3, Szóráth. Vezetőedző: Ciegler László

Kipontozódott: Szabó B. a 32. percben.

Edzői nyilatkozatok

Maikel López: - Nagyon fontos mérkőzést játszottunk, mert rendkívül kemény két hét áll mögöttünk, legutóbb - mindössze néhány napja - egy nagyon erős ellenféllel találkoztunk az Európa Kupában. Fontos, hogy a megkezdett úton haladjunk, és a lányok jól is hajtották végre a feladatot, magas tempóban játszottak. Ebben a bajnokságban próbálok minél több játékosnak lehetőséget adni, hogy amikor szükség lesz a szereplésükre, akkor játékban legyenek, 
Czigler László: - A mérkőzés első 15 percében a lányok maximálisan betartották, amit megbeszéltünk, és a 16-6-os fault arány ellenére partiban voltunk. Nagy erőkifejtésre késztettük ellenfelünket ekkor. Ezt követően a lányok fejben elfáradtak, és ellenfelünk felőrölt minket. A második félidőben lélekben feladták a lányok, ezen a téren fejlődnünk kell, ha nem szeretnénk máskor is hasonló vereségbe belefutni.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!