Sütő Szilárd (Fotó: Szabó Krisztián)


- Tavaly nyáron lehetősége nyílt a klubnak, hogy csapatot indítson az NB III Keleti csoportjában. Hogyan emlékszel vissza a kezdetekre?

- A vezetés mindenképpen szerette volna, hogy ha már lehetőségünk nyílik rá, akkor éljünk is vele. Láthattuk, hogy hiába volt tavaly U21-es bajnokság, óriási szakadék volt az utánpótlás futball és a felnőtt bajnokságok között. Az U21-es bajnokság megszűnt, így adta magát, hogy azoknak a fiataloknak, akiknek nem szerettük volna elengedni a kezét, lehetőséget biztosítsunk. Az elmúlt években nem volt ilyen csapatunk, úgyhogy a nulláról kellett kezdenünk. A nyári felkészülést hat játékossal kezdtük el. Próbáltunk a környékről olyan játékosokat visszahozni, akik fociztak Diósgyőrben, hogy legalább egy keretünk legyen. Hirtelen történt minden, ezért felfelé nem tudtunk játékosokat mozgatni. Ez az idei évtől már másképpen lesz.

- Mi volt a cél?
- A cél a fiatalok szerepeltetése mellett, a bennmaradás kiharcolása volt. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez sikerült. Tudtuk, hogy a többi klub, akiknek már hamarabb felállt a saját utánpótlásukból az NB III-as csapata, jóval előttünk jár. Ugyanakkor kitartó munkával, helyenként nyolc játékossal készülve elértük azt, hogy ugyanúgy tíz győzelmünk van, mint pl. annak a Debrecennek, mely évek óta versenyzik az NB III-ban. A másik fontos cél az volt, hogy az első csapat azon játékosai, akik sérülésből jönnek vissza, vagy kevesebb lehetőséget kapnak, visszakerüljenek a ritmusba. Úgy gondolom ebben is tudtunk segíteni, hiszen alig van olyan játékosa az NB I-es keretnek, aki nem fordult meg nálunk.

Sütő Szilárd (Fotó: Szabó Krisztián)


- Nem volt könnyű a kezdés. Hat vereséggel kezdődött a bajnokság. Hogyan viselted a kritikus hangokat?

- Akiknek adok a véleményére, azok tisztában voltak vele, hogy ez benne lehet a pakliban. A nullánál nyilván több pontot terveztünk az első hat mérkőzésre. Tudtuk azt, hogy azoknak a fiataloknak, akik még nem játszottak felnőtt meccset, hozzá kell először ehhez szokniuk. Sokan legyintenek az NB III-ra, de az átszervezések után azt kérem mindenkitől, hogy nézzék meg az ellenfeleknél játszó játékosok minőségét, azt hogy hány NB I-es, vagy NB II-es mérkőzés van a hátuk mögött. Mindenhol heti ötöt edzenek. Ez már régen nem az a hatcsoportos NB III, amelyikben pocakos bácsik ellen játszol. Itt éles meccsek vannak hétről-hétre. Megkockáztatom, hogy a régi kétcsoportos NB II középmezőnyének a szintjét simán eléri ez az NB III, és ez csak tovább fog erősödni a támogatásoknak köszönhetően.

- A nehéz kezdet után jött egy felívelés. Most pedig ott vagyunk a középmezőnyben.
- Az öltözőn belül mi a nyolcadik helyet tűztük ki magunk elé, ami annak ellenére meglehet, hogy az utolsó két mérkőzésen nem sikerült pontot szerezni. Nem magyarázkodásként mondom, de pl. most vasárnap úgy léptünk pályára, hogy a keret nagy része vagy pénteken a Honvéd ellen, vagy szombaton az U19-ben szerepelt. Fáradt csapattal álltunk ki. Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy a Honvéd ellen több fiatal játékos is játszhatott, hiszen ezért dolgozunk nap mint nap, hogy játékosokat adjunk az első csapat számára. Sanyi bácsinak több játékos kifejezetten tetszett. Nehéz helyzet. A csapatnak az lett volna jó, ha kipihenten megyünk és nyerünk Debrecenben, a klubnak viszont az a jó, hogy fiatal játékosok a saját posztjukon kiemelkedő teljesítményt nyújtottak egy NB I-es gárda ellen.

Szalma Pál (kapusedző), Kiss József (kapusedző), Harsányi Sándor (masszőr), Horváth Ádám (technikai vezető), Sverla Béla (másodedző) és Sütő Szilárd
(Fotó: Szabó Krisztián)

- A célt elértük, bent maradtunk. Ugyanakkor van még hátra pár forduló a bajnokságból. Most vasárnap a Nyíregyháza érkezik. Innentől minden meccs ajándék?
- A Nyíregyháza elleni mérkőzés mindenképpen az. Ezt a csapatot szinte teljesen diósgyőri, saját nevelésű fiatalok alkotják. Nemrég Kazincbarcikán, a csoport egyik legnagyobb költségvetéssel rendelkező csapata ellen tudtunk úgy nyerni, hogy Eperjesi Gáboron kívül igazán senkinek nem volt NB I-es tapasztalata. Meggyőző és jó játékkal nyertünk. A Debrecen elleni vereség után azt mondtam az öltözőben, hogy a következő meccs ajándék mindenkinek, így álljanak hozzá. A héten már csak a Nyíregyházára készülünk, a debreceni meccsről nem is beszélünk. Tudom, hogy mit jelent a szurkolóknak, tudom, hogy nagyon várják, készülnek. Számítunk arra, hogy nagy érdeklődés övezi a találkozót, hiszen a drukkerek közül sokan jobban várják, mint egy NB I-es meccset. A játékosok is átérzik, hiszen a keret zöme saját nevelésű, ők maguk is Diósgyőr szurkolók. Lehet, hogy egy-két meccsen az ultrák között, vagy az ultrák mellett szurkolnak, pontosan tudják, hogy mit jelent ez a meccs. Én a szurkolóktól azt kérem, hogy jöjjenek ki minél többen, nézzék meg a fiatalokat, ugyanakkor kérem, hogy legyenek velük türelmesek, mert a legtöbben nem játszottak még ennyi néző előtt. Ez nem kifogás, de ugyanúgy, mint mindent, ezt is meg kell szokni. Én nagyon remélem, hogy egy jó hangulatú meccsen a szurkolók olyan játékosokat láthatnak most a pályán, akiknek majd később az NB I-ben is szurkolhatnak. Az első csapatból sok játékos érkezése nem várható, de úgy gondolom, hogy magunkat csapnánk be azzal, ha az első csapatot szerepeltetnénk ezen a mérkőzésen. Az NB III-as keret tagjai kiérdemelték, hogy ők léphessenek pályára a keleti derbin. Egész évben azért dolgoztak, hogy a DVTK mezében, több ezer szurkoló előtt játszhassanak a Nyíregyházával. Kötnek minket a szabályok is, hiszen csak három túlkoros lehet a csapatban. Az NB I-ből csak olyan játékos jöhet, aki akar és tud is hozzátenni a csapat játékához.

A DVTK tartalék - Nyíregyháza keleti rangadóra jegyek elővételben 300 forintos egységáron kaphatók. A mérkőzés napján 1000 forintba kerülnek a belépők.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!