Minden szurkolótábor örülne, ha egy 12-szeres magyar válogatott, hármas és négyes poszton bevethető, jó felépítésű játékos érkezne kedvenc csapata keretébe. Az Alinvent-DVTK új játékosa az Amerikai Egyesült Államokban szerzett diplomát és ott vértezte fel magát az amerikai kosárlabda minden fortélyával. Szécsi Orsolyával beszélgettünk, aki pár hete érkezett Miskolcra, hogy erősítse a csapatot a következő szezonban.

Szécsi Orsolya (Fotó: Koncz Péter)


- Pár hónapja tértél haza Magyarországra és csak néhány hete tartózkodsz Miskolcon. Mik az eddigi tapasztalataid városunkban, hogy érzed magad?
-
A város nagyon tetszik. Őszintén megmondom, hogy nem erre számítottam Miskolccal kapcsolatban. Mindenki azt mondta, hogy acélváros, de nem, nagyon kellemeset csalódtam benne. Mielőtt Miskolcra költöztünk volna, elmentünk a családdal Lillafüredre, ami nagyon szép és kellemes élményt nyújtott, de azóta az edzések és a következő szezonra való felkészülés töltik ki az időm legnagyobb részét. A komfortérzetemet az is javítja, hogy a csapattársak nagyon jók, teljesen befogadtak. Jól érzem magam itt.

- Mit tudhatunk az elmúlt hat Amerikában töltött esztendődről?
-
Az egyetemen nemzetközi gazdálkodás és marketing szakon végeztem. Nekem nagyon jól sikerült az utolsó évem és sok olyan tulajdonságot tudtam a magamévá tenni, amit itthon Magyarországon még nem láttak, nem ismernek. Olyan emberekkel ismerkedtem meg, akikkel ha nem vagyok ott kint, akkor nem hozott volna össze a sors. Sok kapcsolatot építettem ki és ezt a jövőben is kamatoztatni tudom reményeim szerint. Örülök, hogy bepillantást nyertem az amerikai mindennapokba, hiszen teljesen más világ, ahol sok pozitív tulajdonsággal, pozitív életszemlélettel vérteződtem fel.

- Volt lehetőséged arra, hogy a kosárlabda legjobbjaitól tanulj. Hogy érzed, mik azok a műhelytitkok, amiket sikerült elsajátítani, és amiket itt a DVTK-ban, illetve a magyar válogatottban is tudsz majd kamatoztatni?
-
Mindenképpen az a hozzáállás, ami a meccseket és az edzéseket illeti. Ha elveszítünk egy mérkőzést, akkor nem búslakodunk, hanem kielemezzük az okokat, és előre nézünk. Pozitív szemléletmód mindenkor, ez az, amit ott megtanultam. A pályán kívül is sok olyan mozdulatot sajátítottam el a rutinos csapattársaimtól, amelyek eszembe sem jutottak volna előtte. Az Egyesült Államokban 5-6 alkalommal kondiztunk hetente, tehát fizikálisan nagy előnyben leszek, mert plusz izom van rajtam, amit a hazai és az európai mezőnyben kamatoztathatok. Az amerikai kosárlabda öncélú, az egyénekre, míg az európai kosárlabda a csapatjátékra épül. A DVTK együttesénél is a csapat az elsődleges és ez sokkal közelebb áll hozzám. Számomra olykor sokkal többet jelent a társak kiszolgálása, egy-egy gólpassz, mint a minél több pont elérése, bár a kosarakat is szeretném minél nagyobb számban értékesíteni.

- Milyen célokkal érkeztél a DVTK-hoz?
-
Nyomon követtem a DVTK múlt évi szereplését és tudom, hogy közel álltak a bajnoki döntőhöz, ami végül nem sikerült. Mindenféleképpen érmes helyen szeretnénk végezni a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában is. Az Európa Kupában a legjobb 8-ba kerülés a cél. Az egyéni céljaim között pedig az szerepel, hogy az amerikai évek után visszarázódjak az európai stílusba, és szeretném, hogy megismerjék a nevemet Európában is.

- Mit tudsz az ország leghangosabb szurkolótáboráról?
-
Azt tudom, hogy mindig kint vannak a meccseken és a végletekig buzdítják a csapatot. Még csak pár hete vagyok Miskolcon, mégis volt olyan, hogy sétáltam a főutcán és vásároltam, amikor odajöttek hozzám, örömmel köszöntettek és sok szerencsét kívántak, ami nagyon jól esett. Örülök, hogy Miskolc olyan város, ahol a sportolókat megismerik és elismerik.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!