Az egri tanuló ifjúság türelmetlenül szemlélte a felnőttek tehetetlenségét, ezért  1907-ben megalakította az Egri Ifjúsági Football Klubot, így már szervezett keretek között űzhették kedvenc sportjukat. A város labdarúgása az évek során többször átalakult, új nevekkel, de változatlan lelkesedéssel rúgták a labdát. A klub első nagy sikerét  Egri Dózsa néven 1966-ban aratta, amikor megnyerte az NB I/B-s bajnokságot és először jutott az élvonalba a hevesi megyeszékhely csapata. A legjobbak között nem sikerült megragadniuk, utolsóként estek ki, de egy év múlva újra visszajutottak.  

Ezt követően az 1971/1972-es, az 1984/1985-ös, és az 1986/1987-es bajnokságban szerepeltek az NB I-ben. Utóbbi két alkalommal már Egri SE néven. A bentmaradás azonban még egyszer sem sikerült a piros -kék csapatnak.

Bár a hevesi város futballja évszázados múltra tekint vissza, jelenlegi ellenfelünk az Egri Futball Club csupán 2005-ben alakult. A megyei II. osztályból indultak, majd onnan feljutva megnyerték a megyei I. osztályt is. Tavaly előtt meggyőző fölénnyel - 15 ponttal megelőzve a második helyezettet -, bajnoki címet szereztek az NB III. Mátra csoportjában.

A kivívott másodosztályú tagság ellenére a klub tulajdonosa az URFA Kft. kihátrált a csapat mögül, így új befektetővel, a korábban a Vasasnál szerepet vállaló Jámbor Jánossal vágtak neki a bajnokságnak. Az új tulajdonossal új cégvezető is érkezett Vancsa Miklós személyében, aki előtte évekig a Vasas ügyvezetője volt. A kispadra pedig az a Simon Antal ült le akinek a ZTE és a Szolnok vezetőedzőjeként már több élvonalbeli mérkőzés van a háta mögött.

A csapat az előző bajnokság félidejében az NB II-ben csupán a 8. helyen állt, 11 ponttal lemaradva az éllovas Szolnok gárdájától. Ezt a hátrányt a bajnokság végére csodával határos módon 4 pontos előnyre változtatták és 25 év után feljutottak az élvonalba.

Az egri klubvezetés nyáron megpóbálta megerősíteni a csapatot az első osztályú küzdelmekre.

Érkezők: Albert Ádám (Vác), Darko Brljak (ND Gorica), Kovács Gábor (Vasas), Kövesfalvi István (Dabas), Jasmin Mecinovic (Sogndal), Németh Norbert (Bp. Honvéd), Preklet Csaba (Reggina), Michael Stanislaw (Wiener Neustadt )

Távozók: Benke Viktor (Vác), Karim Benunesz (CS Constantine), Bíró Péter (Lombard Pápa), Bojtor László (?), Debreceni Dávid (?), Fürjes Ádám (Vasas), Giák Tamás (Ausztria), Kálmán József (Salgótarján), Olasz János (?)

Idei teljesítmény

Az első két fordulóban egy pontot szerzett az Egri FC: Szombathelyen hiába vezettek, 4-2-es vereséget szenvedtek a Haladástól, majd Angyalföldön 1-1-es döntetlenre végeztek a Siófok ellen.

Szerdán pályára léptek a Magyar Kupa 1. fordulójában, ahol Nyíregyházán szenvedtek 1-0-s vereséget, így számukra véget is értek a küzdelmek.

Egymás ellen

Az élvonalban csupán háromszor találkoztunk a szomszédvár csapatával.  1967. március 26-án Szabó Pál edző a Tamás - Kovács, Szigeti, Kiss, Gál, Szucsányi, Oláh, Hajas, Szurgent, Sikora, Vass összeállítású csapatot állította ki és a Diósgyőr Vass góljával 1-0-ra győzte le a vendégeket a történelmi találkozón.

Két évvel később,  1969. március 16-án - csakúgy mint, most, -  a 3. fordulóban látogattak hozzánk az egriek. Tátrai Sándor vezetőedzőnk a Tamás - Kovács, Salamon, Sáfrány, Gál, Hajas, Vass, Gass, Fekete, Haffner, Sikora összeállításban küldte pályára a DVTK-t. A csapatunk Fekete Ferenc két góljával megnyerte a történelmi mérkőzést.

A harmadik összecsapás is diósgyőri sikerrel végződött. 1971. augusztus 15-én már a második fordulóban vendégül láttuk a piros-kék gárdát. Mathesz Imre együttese a Veréb- Kovács, Salamon , Hajas, Kolláth, Oláh, Sikora, Udvarev, Fekete, (Földesi), Horváth, Vass felállásban verte 3-1-re a bajnokság végén 15. helyen végző és kieső Egri Dózsát. A mieink góljait Udvarev, Horváth és Vass szerezte.

Az NB I.-ben összesen háromszor találkozott a két csapat, alacsonyabb osztályban azonban többször. Az egriek legutolsó látogatása 2001 június 9-re datálható, amikor éppen a DVTK jelenlegi szakmai igazgatója, Szentes Lázár irányításával győztek és biztosították be feljutásukat az NB I/B-be.

Az eddig lejátszott Diósgyőr - Eger mérkőzések az élvonalban:

  1. 1967
    DVTK - Egri Dózsa 1-0 G:  Vass
  2. 1969
    DVTK - Egri Dózsa 2-0 G.: Fekete (2)
  3. 1971/1972
    DVTK - Egri Dózsa 3-1 G.: Udvarev, Horváth, Vass

Mérlegünk: 3 mérkőzés, 3 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség, 6 rúgott és 1 kapott gól.

(forrás: Varga Lajos - A futball-labda diósgyőri útja, egrifc.hu)