Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttesének - amely a 16-os mezőnyben egyedüliként állt pont nélküli - csak úgy maradhatott lehetősége a bennmaradásra, ha a szombati találkozón győz. Az első két harmadban nemcsak védekezésben, hanem támadásban is remekelt a válogatott, így elhúzott 4-2-re. A záró játékrészben egy üres kapus góllal állította be a végeredményt.

A magyarok, akik legutóbb az 1939-es elit vb-n szereztek pontot, hétfőn a németek ellen közép-európai idő szerint 19.15-kor kezdődő összecsapással zárják a vb-t. Vereség esetén akkor marad benn a válogatott, ha a fehéroroszok kedden nem szereznek pontot a franciák ellen.

80. Jégkorong-világbajnokság B-csoport (Szentpétervár)

Magyarország - Fehéroroszország 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)

Játékvezető: Kubus (szlovák), Wehrli (svájci), Ritter (amerikai), Suominen (finn)
Magyarország: Rajna – Szirányi, Wehrs, Sofron, Galló, Bartalis – Dudás, Sagert, Benk, Nagy K.,Vas J. – Stipsicz, Vas M., Nagy G., Kóger, Sarauer – Mestyán, Kovács Cs., Erdély, Sebők, Magosi. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Fehéroroszország: Lalande (Koval) – Gotovec, Gyukov, A. Kaszcicjin, Pavlovics, S. Kaszcicjin – Liszovec, Jevenko, Platt, Stas, Linglet – Sinkevics, Henkel, Sztepanov, Kovirsin, Gavrus – Ustinenko, Drozd, Demkov, Komarov, Kitarov. Szövetségi kapitány: Dave Lewis

Gólszerző: 5:31 Nagy G. (Kóger, Sarauer – 1–0), 10:31 Vas J. (Sarauer – emberhátrány – 2–0), 12:13 Platt (Sztepanov – emberelőny, 2–1), 26:43 Gavrus (Kovirsin, Sztepanov – 2–2), 30:32 Sebők (Sofron, Szirányi – 3–2), 33:49 Galló V. (Sofron, Szirányi – 4–2), 59:57 Vas J. (üres kapus – 5–2)
Kiállítás: 10, ill. 12 perc

Rick Chernomaz: - Nagyon felkészültünk a fehéroroszokból, az eltervezett játékot szinte végig tudtuk hozni. A kritikus szakaszokban is jól döntöttünk, így a korábbiakhoz képest kevesebb sansza volt az ellenfélnek. Maradt esély a bennmaradásra, ami a magyar-német, illetve a fehérorosz-francia meccstől függ.

Dave Lewis: - Csalódott vagyok az eredmény miatt. Nem tudtunk elegendő helyzetet kialakítani a győzelemhez. Tavaly még a negyeddöntőért harcoltunk, most pedig néhány játékos teljesítménye, az emberelőny és emberhátrányos helyzetek kihasználása, valamint a kapusteljesítmény miatt a bennmaradásért. A magyarok remek meccset játszottak és kihasználták a lehetőségeiket.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!