A CHARITART kezdeményezés Gabos Péter ötlete, aki már több mint 10 éve nehéz körülmények között élő gyermekeket támogat. A megvalósításban segítenek neki Miskolcon, a Család és Gyermekjóléti Központ* iskolai szociális munkásai.

A rajzokat készítő gyerekek borsodi településeken élnek, hátrányos helyzetük ellenére nagyon igyekeznek a tanulásban és a mindennapokban helytállni.

- Szeretném megköszönni a Diósgyőri VTK szívélyes felajánlásait és támogatását - nyilatkozta Gúr Péter Attila, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény igazgatója. - Intézményünk, több mint harminc éve segíti a hátrányos helyzetű családok reintegrációját. Úgy látjuk, nagyon fontos felkarolni azokat a gyermekeket, akik kevesebb eséllyel indulnak az életben. Sokan közülük nagyon igyekeznek, motiváltak abban, hogy jól tanuljanak, beilleszkedjenek az iskolai közösségbe. Sokszor egy élmény, egy jókor jött segítség nagy erőt tud adni nekik a mindennapi küzdelmeikhez. A DVTK-val közös akció a hátrányos helyzetű gyermekek részére olyan lehetőségeket, élményeket tud adni, amelyek egyébként számukra elérhetetlenek, mint például egy NB I.-es mérkőzés megtekintése élőben. Előre is köszönjük mindenkinek az adományokat, amellyel hozzájárulnak az érintett gyermekek hátrányainak mérsékléséhez.

- Rendkívül büszke vagyok arra, hogy az elmúlt években a DVTK és a klub szurkolói is számtalan szervezetet és rászorulót segítettek már - tette hozzá Sántha Gergely, a DVTK elnöke. - Gyűjtöttünk már gyermekkórháznak, beteg gyerekeknek, állatmenhelyeknek és sok más segítségre szorulónak is. Nem egyszer előfordult, hogy munkatársaim a közvélemény kizárásával, a háttérben segítettek azoknak, akik valamilyen ok miatt segítségre szorultak. Az idei esztendőben úgy döntöttünk, hogy nem csak néhány héten, nem csak egy hónapon, hanem hosszabb időn keresztül szeretnénk egy nemes ügy mellé állni. Nagyon fájó, hogy jelenleg nem lehetnek szurkolók a mérkőzéseken, de amikor lehetőségünk nyílik rá, akkor a DVTK minden hazai találkozón vendégül lát iskolás csoportokat és hátrányos helyzetű kistelepülésekről érkezőket. Így volt ez idén nyáron is. Ezúton is szeretném megköszönni a csodálatos rajzokat, biztos vagyok benne, hogy a képeslapok rendkívül népszerűek lesznek a szurkolók körében és adománygyűjtő doboz is többször megtelik majd. A klub most 500 ezer forinttal támogatta az alapítványt, valamint saját költségén gyártatta le a DVTK Shopba kikerülő képeslapokat. 

Az adományozás során befolyt összegből a segítők a családokkal közösen ételt, iskolaszereket, ruhákat és játékokat vásárolnak a gyermekek számára.

A befolyt összeget a miskolci segítők által létrehozott alapítvány** kezeli, ezáltal mindenki számára ellenőrizhető a felhasználás. 

*  Miskolci Egyesített, Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (3530 Miskolc, Arany J. u. 37.)

** Miskolci Családokért és Segítőkért Alapítvány (3530 Miskolc Arany J. u. 37.)

MESZEGYI – Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény

Szervezeti egység feladatai

Miskolc városában (és a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával ellátási szerződést kötött 13 kistelepülésen, valamint a miskolci járás településein) élő egyének és családok részére szociális, családi és lelki problémáik megoldásához segítség nyújtása. Munkánk keretében információt szolgáltatunk, segítséget nyújtunk hivatalos ügyek intézéséhez, tanácsot adunk, és nem utolsó sorban együtt gondolkodunk a hozzánk fordulókkal.

Szervezeti egység célja

A család– és gyermekjóléti szolgáltatás keretében célunk a szociális és/vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás biztosítása.
Célunk továbbá a gyermekek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelésének elősegítése, a veszélyeztetettség megelőzése, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése, valamint a gyermekek családjából történő kiemelésének a megelőzése.

Óvodai Iskolai Szociális Segítés

Az intézményekben a szociális munkások egyéni tanácsadással, információnyújtással, pályaorientációs elődadásokkal, iskolai, óvodai konfliktusok megoldásával, prevenciós, önismereti jellegű, kommunikációs, társas-kapcsolatokat támogató csoportok szervezésével foglalkoznak. A diákok mellett a pedagógusok és szülők számára is elérhető ez a szolgáltatás. A fő cél a veszélyeztetettség és az iskolai lemorzsolódás megelőzése.