- Hogyan értékeled a DVTK teljesítményét a 2019/2020-as idényben?
- A bajnokságból két teljes kör ment le, a harmadikat törölte a szövetség, így ősszel 12 alkalommal, majd tavasszal pedig mindössze egyszer léptünk pályára. Sajnos azt a mérkőzést csúnyán elbuktuk, és ez rányomja a bélyegét az egész idény értékelésére.
Ősszel egész jó teljesítményt nyújtottunk, a úgy vonultunk pihenőre, hogy 12 forduló alatt ugyanannyi pontot szereztünk mint az első FTC és a második MTK, csak a gólkülönbség miatt álltunk mögöttük. Ebből az időszakból mindössze az Astra elleni vereséget sajnálom, mert jól kezdtük a mérkőzést, de fordítani tudott az ellenfél.    Ezt a vereséget magamra vállaltam, mert például nem utaztunk el előző nap Üllőre. A többi mérkőzés rendben volt, a rangadók közül az MTK ellen döntetlent játszottunk hazai pályán, és ugyan az FTC elvitte a három pontot, de utána mi is legyőztük őket idegenben. Első alkalommal vertük őket, ami mindenkit rendkívül boldoggá tett nem csak a csapatban, hanem az egész klubban.

- Az előző két bajnokságban bronzérmet nyert a DVTK, és most is a harmadik helyen végzett...
- ... azonban játékban sokat léptünk előre, most álltunk a legközelebb a bajnoki döntőhöz. A korábbi évek párharca után ezúttal három csapat futott versenyt az aranyéremért, már soha nem tudjuk meg, mi történt volna, ha az eredeti időpontban, március 16-án játsszunk az MTK ellen, esetleg végigmegy a harmadik kör is. Valóban elléptünk a mezőnytől, és felzárkóztunk a két legerősebb csapathoz, de ha meg akarjuk tartani ezt a szintet, akkor sokat kell még dolgoznunk.

 

- Akkor térjünk is át a jövőre. Kik játszanak jövőre piros-fehérben?
- Nyáron átalakul a játékoskeret, mert négy légiós (Christianna Kiamou, Lyliana Kostova, Danae Kaldaridou és Kelly O’Brien) és két magyar fiatal (Ónodi Vanessza és Balogh Dominika) távozik. Az okok változatosak, volt, akivel mi nem hosszabbítottunk, ugyanakkor soha nem álltam útjába annak, aki előnyösebb szerződést kap külföldről. A két magyar fiatal viszont meglepett azzal, hogy az NB II.-be igazolt. A további pályafutásukhoz sok sikert kívánok, és remélem, tudnak annyit fejlődni, hogy visszatérnek az élvonalba.
Hatan - a kezdőcsapatból ketten - távoztak és várhatóan csak négyen érkeznek, egy magyar és három külföldi, valamint velünk kezdi meg a felkészülést két fiatal. A kezdőcsapat nagy része együtt marad, és ez az állandóság sokat segíthet abban, hogy továbbra is az élmezőnyhöz tartozzunk.

- Mit vársz a következő bajnokságtól?
- A védekezésre, azon belül is a csapatvédekezésre nagyobb hangsúlyt kell helyezni. A következő bajnokságban minimum négy minőségi támadó lesz a keretben, ezért biztos vagyok benne, hogy sok gólt szerzünk, de ha öt támadó szerepel a csapatban, akkor nagyon meg kell szervezni a védekezést. A szakmai stáb feladata lesz, hogy megtalálja a támadás és a védekezés egyensúlyát, és a csapat stabil védekezésből lendüljön támadásba.

- Milyen célokkal vág neki a DVTK a következő bajnokságnak?
- Az előző évekhez hasonlóan a bajnoki döntő a cél, a Magyar Kupában pedig kedvező sorsolás esetén ismét szeretnénk döntőt játszani. Ám nem csak céljaink, hanem álmaink is vannak. Ha ezeket a célokat teljesítjük, akkor majd beszélhetünk az álmainkról is.

- Kik lesznek a legnagyobb vetélytársak?
- Az erősítésekről érkező hírek alapján úgy tűnik, az FTC és az Astra erősebb lesz mint az előző bajnokságban, az MTK pedig bármikor bárkit meg tud verni attól függően, hogy milyen napot fog ki. Szerintem ez a három csapat és a DVTK osztozik a legjobb négy helyen.

 

- Hogyan alakul a felkészülés programja?
- Ugyan még nem kaptunk hivatalos értesítést, de a bajnokság várhatóan augusztus 15-i hétvégén rajtol, mi most hétfőn kezdjük a felkészülést. A rendelkezésre álló idő alatt az edzések mellett öt felkészülési mérkőzést játszunk, a két külföldi találkozót pedig összekötjük egy-egy háromnapos mini edzőtáborral, ahol a csapatépítésre is jut idő.

- Az első csapat vezetőedzői posztja mellett az utánpótlás-nevelésért is te felelsz Diósgyőrben.
- Két fiam van, egy 10 és egy 12 éves, valamint egy 4 éves lányom: a diósgyőri női labdarúgás. Leisztinger Tamás segítségével azzal a céllal vágtunk bele a munkába Tóth Alexandrával közösen, hogy a felnőtt csapat minél sikeresebb legyen, és az utánpótlásból minél több helyi fiatal épüljön be az első csapatba. A csapat és a szurkolótábor egymást erősíti, ha sok szurkoló látogatja a mérkőzéseinket, akkor az újabb motiváció a fiataloknak, hogy megmutassák a tudásukat, és a sok helyi játékos miatt még több szurkoló jön ki a stadionba. Ha két-három év múlva nem jelenik meg a saját nevelésű játékosok sora az első csapat környékén, akkor bennünk is keresendő a hiba.
Időről időre belefutok abba, hogy szóban megállapodok egy labdarúgóval, majd a szerződés aláírása előtt egy másik klub egy olyan fizetéssel csábítja el a kiszemeltet, amivel egyszerűen nem akarunk versenyezni. Ezért is fontosak a saját utánpótlásban szereplő játékosok, akik a mezükön szereplő címert is lényegesnek tartják, nem csak azt nézik, hol kapnak két forinttal többet.

- Amikor 2016-ban létrejött a DVTK női labdarúgó szakosztálya, akkor két célt fogalmaztál meg, feljutni az élvonalba, és létrehozni a saját utánpótlás-bázist. Az első egy év alatt sikerült, a másik viszont hosszabb folyamat. Hol járunk most?
- Öt csapatban (U7, U9, U11, U14, U16, U19) lehet versenyezni, az összes korosztályban feltöltöttük a létszámot.
Az U16-os és az U19-es korosztályban szereplő lányok kicsit későn kezdtek el focizni, de köztük is lehet találni tehetségeket. Branyiczki Maja az első csapattal kezdi a felkészülést, és Horváth Lili is, akit Kazincbarcikáról igazolunk, de tavasszal már nálunk edzett. Bízom benne, mások is fejlődnek annyit, hogy kiérdemeljék ezt a lehetőséget.
Ezzel szemben a 2008-2009-es korosztály tagjaival már évek óta foglalkozunk, szeretném, ha közülük többen akár már 15 éves koruktól az első csapattal dolgozhatnának, mint korábban Vachter Fanni vagy Nagy Fanni. Jó körülmények között edzenek, ki fog jönni a tehetségük, ha kellő elszántsággal és kellő alázattal készülnek. Számomra nem az a lényeg, gyerekként ki hány érmet és különdíjat nyer, hanem az, felnőttként kiből lesz labdarúgó, a csapata húzóembere.

 

A DVTK jelenlegi kerete

Kapusok
Schildkraut Fruzsina

Mezőnyjátékosok
Balázs Csilla
Hanna Barker
Boros Kinga
Biljana Bradić
Branyiczki Maja
Gergely Viktória
Hardon Rita
Horváth Lili
Kerékgyártó Janka
Kóka Jázmin
Nagy Fanni
Eirini Nefrou
Oláh Adrienn
Bianca Sandu
Vachter Fanni
Vig Klaudia Nikolett

A DVTK női labdarúgó-csapatának programja

2020. július 6., hétfő (DVTK Edzőközpont)
9:30 a felkészülés kezdete

2020. július 17., péntek (Nyírbátor)
17:00 Kelen SC - DVTK

2020. július 25., szombat (Putnok)
11:00 DVTK - Nyíregyháza Spartacus

2020. augusztus 2., vasárnap (Borgóprund)
ACS HENIU Prundu Bârgăului - DVTK

2020. augusztus 8., szombat (Bécs)
16:00 Austria Wien - DVTK

2020. augusztus 9., vasárnap (Sopron)
11:00 Sopron - DVTK

2020. augusztus 15./16.
A Simple Női Liga kezdete