A bronzmérkőzésen 48-42-re még a győriek vezettek, amikor a harmadik negyedben egy hatalmas 20-0-s rohammal fordított a PINKK. A hátra lévő időben a rózsaszín-feketék őrizték az előnyt, amit tisztességgel faragtak a zöld-fehérek, azonban a végére is maradt öt pont (79-74). Így ebben az évben is a PINKK nyerte a bronzérmet, míg a győriek újra a 4. helyen végeztek.

A DVTK szurkolói abban bíztak, hogy a döntőben nem ismétlődik meg a tavalyi eredmény (87-58), és sikerül visszavágni a soproniaknak.

A bajnokságban kétszer találkozott a két csapat, először Sopronban hosszabbítás után győztek a hazaiak 84-82-re, míg Miskolcon egy hasonlóan izgalmas mérkőzésen 86-81-re tudtak nyerni a vendégek.

A DVTK a ZTE (70-108) és Győr (71-58) "testén" keresztül, míg a Sopron a PEAC (75-34) és a PINKK (88-55) legyőzése után jutott a döntőbe.

 2
A közönség ezúttal is kitett magáért (Fotók: Szabó Krisztián)


A döntőben - az első negyeddöntőhöz hasonlóan - az Aluinvent DVTK piros mezben lépett pályára, míg a vendégek sárgában játszottak. Már a bemelegítés kezdetén jó félház várta a csapatokat, a feldobásra pedig bezártak a pénztárak, mert minden jegy elkelt. A hangulatra az ínyencek sem panaszkodhattak, már a hangpróba is fülsiketítőre sikerült. A találkozó a televízió kérésére - elhúzódott a magyar Davis-kupa csapat mérkőzése - tíz perc késéssel és egy egész csarnokos sálerdővel, valamint a DVTK indulójával indult.

Az Aluinvent DVTK ezúttal a Czank Tímea, Roneeka Hodges, Taccjana Lihtarovics, Alyssia Brewer, Horti Dóra kezdőötössel állt fel.

Az első kosarat néhány kihagyott kísérlet után Simon Zs. dobta, az ellentámadásban pedig Czank köszönt be távolról (3-2). Némi szünet után Horti szedett lepattanót, majd közelről nem hibázott, ezután pedig Lihtarovics egy gyors indítás végén másolta példáját (7-2). Fegyverneky a hármas közeléből betalált (7-4), de Krnjić nem tudott mit kezdeni Horti takarójával, igaz közben a diósgyőri támadások is eredménytelenek maradtak a pontatlan dobások következtében. Egészen addig, amíg Horti nem kapott a hárompontos vonal kosártól távolabbi oldalán egy jó passzt, egyből felemelte a labdát, és máris kétszámjegyű lett a pontok száma, hat perc játékot követően időt is kért Sterbencz Tamás (10-4). A soproniaknak nem ízlett a DVTK védekezése, Czank szép betörés végén gyarapította a pontokat, majd Hodges talált be, amivel először lett közte tíz (14-4). Hosszú pontszünetet zárt le Peters a soproni oldalon, majd ismételt (14-8). Több kosár nem esett, így a diósgyőri közönség tapsolhatott önfeledten az első tíz perc végén.

Az első félidőben Horti szórta meg az ellenfelet (12 pont), de ismét csapatként működött a DVTK, 7 játékos szerzett pontot, 44,1 százalékos hatékonysággal találtak a gyűrűbe a pirosak, addig a sárgák csak 34,5 százalékossal. A lepattanók számában mutatkozott a legnagyobb különbség az első 20 perc után, 20-12 állt a táblázaton a Diósgyőr javára.
A második negyed Horti nagyszerű centerjátékával indult, egyedül forgott be és szerzett két pontot (16-8). Újabb hibátlan védekezést követően Brewer értékesített a két büntető közül egyet, míg a másik oldalon Ciglar vágott egy triplát (17-11). Ekkor állt be a DVTK első cseréje, Szécsi Orsolya érkezett Lihtarovics helyett, pontot pedig Hodges szerzett egy gyors támadás végén tempódobással (19-11). Peters pontjai (19-13) után Horti ült le pihenni és Tina Jovanović lépett pályára, majd Brewer (aki ellen 20 másodperc alatt két személyi hibát fújtak be) ment le, és Rasheed Rita kapott játéklehetőséget. Jovanović nem sokat várt első kosarával, szépen verte meg védőjét és pontosan tette a labdát a gyűrűbe (21-13). A játékvezetők elkezdték használni a sípjukat, Honti használta ki a lehetőséget a büntetővonalról (21-15). Hodges viszont védővel együtt is bedobta, miként Jovanovićot sem zavarta, hogy áll egy ember közte és a palánk között, átdobta, ismét közte tíz lett ezzel az állás, jött a menetrendszerű soproni időkérés (25-15). Crvendakić állt be a vendégeknél és két büntetővel nyitott (25-17). A korábbinál pontatlanabbá váltak a diósgyőri támadások, míg a másik oldalon Krnjić is biztos kézzel célzott (25-19), ezért Maikel López - ma is szakmai igazgatóként ült a kispadon - stábja felhasznált egy időkérést 16,5 perc játék után. Volt eredménye, Horti szedett lepattanót, és tette vissza magányosan (27-21). Egymás után Crvendakić, Hodges, Krnjić és Rasheed volt eredményes (utóbbi két büntetőből egyszer), ezzel már harminc pontnál járt a DVTK (30-23). Fegyverneky is büntetőzhetett, nem hibázott, miként Rasheed sem a triplakísérlete során, de nem szabad Hodges gólpasszáról sem megfeledkezni (33-23). Ciglar betörésére Horti triplával válaszolt (39-27), majd Lihtarovics ellen szabálytalankodtak, ami ellen Simon Zs. vehemensen reklamált (földhöz vágta konkrétan a labdát), ezért sportszerűtlen hibát ítéltek a játékvezetők. Lihtarovics mind a három büntetőt értékesítette (39-27) és a DVTK-nál maradt a labda. Diósgyőri időkérést követően Hodges várta meg a támadóidő végét és 7 másodperccel a negyed vége előtt dobott, nem sokkal tévesztett célt, ezzel az első félidő lényegi része véget is ért (39-27).

A második félidőt Crvendakić kosara nyitotta, majd Peters folytatta (39-31). Válaszul Horti harmadik tripláját dobta, a teljes soproni csapat járt egynél (42-31). Peterst ismét nem sikerült tartani, majd egy gyors támadás végén Simon Zs. használta ki a DVTK rendezetlen védekezését (42-35). Több pontatlan támadásbefejezés után Brewernek volt türelme a jó helyzetből is jobba passzolni, Horti hiba nélkül ziccerezett (44-35). Felpörgött a tempó, de nem tett jót a színvonalnak, a nagy rohanásban egyik csapat sem találta a kosárához vezető utat. Czank kapott pihenőt, Horváth Bernadett állt be helyette. Ciglar faragott egy kicsit a hátrányból (44-37). Peters elsőre kihagyta a kihagyhatatlant, sajnos utána nem hibázott, miként Brewer sem (46-39). Hodges egyedül vitte végig a labdát a pályán, majd középtávolról süllyesztette el a gyűrűben, klasszisteljesítmény volt (48-39). A kosarak mellett olyan megoldásokat is láthatott a közönség, mint például Horváth B. csele, amikor Ciglar úgy nyúlt le a parkettre, mintha valamit meglátott volna és fel akarná venni. Nagyon felpörgette védekezését a Sopron, nem engedtek lélegzetvételnyi szünetet sem a DVTK játékosainak, Rasheed mégis megtalálta az utat a gyűrűig (50-39). Ezzel 11 pontos előnnyel várta a zárónegyedet a DVTK.

Az utolsó tíz perc Brewer tiplájával indult és hibátlan diósgyőri védekezéssel (53-39). Honti kezdte a pontgyártást a másik oldalon, Crvendakić folytatta (53-43). Míg a vendégek továbbra is rendkívül pontatlanok voltak távolról, addig Jovanović beleállt egy tempóba, és máris tombolt a közönség (55-43). Crvendakić zárkóztatta tíz pontra csapatát (55-45), Lihtarovics viszont nyitotta az ollót saját második, csapata hetedik triplájával (58-45). Három és fél perccel a vége előtt 13 pontos hátrányban kért időt Sterbencz László. Czank már 4 személyi hibánál járt ekkor, Rasheed és Jovanović 3-3-nál, míg a másik oldalon csak Simonnak volt 3. Crvendakić 9. és 10. pontját büntetőből szerezte (58-47), miként Peters is a vonalról zárkóztatott (58-49) és Ciglar kosara után 7 pontra jött fel a Sopron (58-51). Maikel López időt kért két és fél perccel a vége előtt. A Sopron minden erejét összeszedve védekezett, még a figurát bemutatni sem volt egyszerű, olyan szoros volt az emberfogás. 1:49-cel a vége előtt kijött a hazai pálya előnye és egyúttal a labda a gyűrűből, majd Ciglar még oda is csapott Czanknak, aki köszönte a lehetőséget, és kilenc pontra növelte az előnyt (60-51). Ezúttal Sterbencz László kért időt, majd amikor elindult a játék Ciglar szórt egy hárompontost. A Sopron túl kemény védekezését Lihtarovics büntette 1+1 ponttal, majd Horti kosara után hasonló esetben Hodges sem hibázott (64-56). Peters előbb kosarat dobott, majd Lihtarovicsot húzta vissza a felezővonalnál, aki az első büntető kihagyta, a második bement (65-58). Ciglar is a büntetővonalról talált be kétszer (65-60), majd ismét jött a menetrendszerű szabálytalanság, azonban Czank nem hibázott (67-60). Lihtarovics 40 másodperccel a vége előtt blokkolta Dubeit, majd a következő támadásban amikor labdát szerzett 19 másodperccel a vége előtt, a szurkolók hangja majdnem megemelte a födémet. És amikor bedobta a két büntetőt, már az Aida győzelmi indulója szólt. Aktuális volt (69-60). Ez maradt a végeredmény, és a lefújás után kezdetét vette az 1994 óta várt fieszta. Czank és Rasheed levágták a két gyűrűről a hálót (ami a csapatkapitány, Czank Tímea, és a vezetőedző, Maikel López nyakába került), hogy örök emlék legyen a ma esti nagyszerű győzelemre.

A sportcsarnokbeli eseményeket a különdíjak, majd az érmek, és a kupa átadása zárta. "Veletek sikerült" - hangzott a csatakiáltás, mielőtt mindenki pezsgőben úszott volna.

COOP Női Magyar Kupa döntő

Aluinvent DVTK Miskolc - UNIQA Sopron 69-60 (14-8, 25-19, 11-12, 19-21)

Miskolc, Generali Aréna, 1900 néző. Játékvezető: Cziffra Csaba, Benczur Tamás, Győrffy Pál.
Aluinvent-DVTK: Czank 9/3, Hodges 12, Lihtarovics 13/3, Brewer 8/3, Horti 15/9. Csere: Jovanović 6, Szécsi, Rasheed 6, Horváth B. Szakmai igazgató: Maikel López.
Sopron: Fegyverneky 4, Ciglar 14/6, Simon Zs. 4, Krnjić 6, Peters 16. Csere: Lelas , Honti 6, Crvendakić 10, Dubei, Vezetőedző: Sterbencz László.

Maikel López: - Nagyon örülök a győzelemnek, mert a kupaarany még hiányzott a gyűjteményemből. De nem csak a siker, hanem annak a módja is örömteli. Haza pályán, saját, fantasztikus közönségünk támogatásával, egy rendkívül erős csapat ellen sikerült elnyerni a Magyar Kupát.

Czank Tímea: - Nagyon boldog vagyok, még fel sem fogtam, hogy nyertünk. kiélezett mérkőzést játszottunk, egy pillanatra sem lankadhatott a koncentrációnk. Azért sikerült győzni, mert nagyon akartuk ezt a sikert,

A mérkőzés részletes statisztikája

Az Aluinvent DVTK (és elődei) története során a 3. kupagyőzelmét aratta.

A COOP Női Magyar Kupa programja

Negyeddöntő

Március 2., szerda
13:00 ZTE NKK - Aluinvent DVTK 70-108
15:30 CMB Cargo UNI Győr - KSC Szekszárd 64-62
18:00 Ceglédi EKK - PINKK-Pécsi 424 68-76
20:30 PEAC-Pécs - UNIQA Sopron 34-75

Elődöntő

Március 3., csütörtök
17:00 Aluinvent DVTK - CMB Cargo UNI Győr 71-58
19:30 PINKK-Pécsi 424 - UNIQA Sopron 55-88

Bronzmérkőzés

Március 4., péntek
16:00 CMB Carbo UNI Győr - PINKK-Pécsi 424 74-79

Döntő

Március 4., péntek
18:30 Aluinvent DVTK - UNIQA Sopron 69-60