- Államilag elismert akadémia lett a DVTK Labdarúgó Akadémia. Hogyan jelenik ez meg az akadémia mindennapjaiban?
- Az EMMI-vel történő keretmegállapodás megkötését követően azonnal megkezdtük az új akadémiai rendszernek megfelelő szervezeti átalakítást. Első lépésként megváltoztattuk a már eddig is működő három szekciónk korosztályos összetételét. A kis szekciót az U6-U9, a középső szekciót az U10-U14, míg a felső (akadémiai) szekciót pedig az U15-NB III. korosztályok alkotják. Fontos szempont volt a szekciók átszervezésénél, hogy az akadémiai korosztályoknak egy egységen belülre kellett kerülniük. Az akadémia egyéb szakmai területein is jelentős változásoknak nézünk elébe, hiszen ezen részlegek bővítése, működési mechanizmusainak a kialakítása a játékosok képzésében még professzionálisabb munkavégzést tesz majd lehetővé. Növeljük az erőnléti edzők számát, videóelemző csoportot hozunk létre, a scout-hálózatunkat kibővítjük, ami a szeptemberben elindított tehetségkiválasztó programunk hatékonyságát fokozhatja. Az egyéni képzésre szakosodott, azokban nagy tapasztalattal bíró szakemberek bevonásával pedig igyekszünk javítani a Double Pass belga tanácsadó intézet által is megjelölt fejlesztendő területek közé sorolt egyéni képzési rendszerünk metodikáján. Ezekben a napokban még az átszervezés elején tartunk, de ezzel a nagy lehetőséggel, ami a megállapodást követően az akadémiánk jövőbeli fejlődéséhez teret adhat és ami egyben nagy szakmai felelősséggel is jár, szeretnénk egy olyan útra lépni, ami az elmúlt évek akadémiai fejlődését folytonossá teheti a következő években is.

- Milyen személyi változások történtek az utóbbi hetekben?
- A személyi változásokat két részre bontanám. Minimális átszervezéssel egyrészt házon belül töltöttük fel - a kollégák egyéni karrierterveit is figyelembe véve - az egyes munkaköröket, másrészt pedig folyamatosan tárgyalunk azokkal az új szakemberekkel, akik a hiányzó pozíciókat rövid időn belül betölthetik. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján nyugodtan kijelenthető és örömmel is tölt el, hogy nagyon sokan szívesen csatlakoznának az akadémiánkhoz, ami az elmúlt évek folyamatos fejlődésének az egyik visszaigazolása. Mivel a felkészülést a héten kezdték el a csapataink, ezért játékosmozgásokról egyelőre még nem tudok beszámolni.

- Bár hivatalosan csak hétfőn kezdte meg a felkészülést az utánpótlás, már múlt héten láthattunk fiatal labdarúgókat a DVTK Medical Centerben. Milyen vizsgálatokra került sor?
- Nagyon örülök annak, hogy a DVTK Medical Center megkezdte a működését, hiszen ezzel a játékosaink orvosi ellátásában, a sportsérülések kezelésében, a játékosok rehabilitációs és diagnosztikai szükségleteinek a kielégítésében, és természetesen a felkészülés kezdetén már megszokott felmérésekben is egy nagy lépést tettünk előre az akadémia életében. Az elmúlt héten az U12-U19-es korosztályok 3 napon át vettek részt különböző tesztelési eljárásokon, amelyeket egy részét a diagnosztikai központunkban (vérvétel, inbody teszt, EKG, FMS teszt, stb.) végeztek el rajtuk a egészségügyi részlegen dolgozók, míg a tesztelési eljárások többi részét a pályatesztek tették ki. A már ismert eredmények tudatában az is kijelenthető, hogy a játékosaink a téli szünetben nagy hatékonysággal végezték el a részükre kiadott, egyénre szabott otthoni edzésprogramokat, így megfelelő fizikális szintről kezdhetik meg a felkészülés érdemi részét, ami csökkentheti a sérülések kialakulásának a veszélyét.


- Az infrastruktúra terén milyen fejlesztések várhatók az idei esztendőben?
- Az edzéslehetőségek további javulását eredményezheti az újonnan megépülő két alácsövezett fűtött füves pálya kialakítása, ami az eddig meglévő két füves pályánk tehermentesítésében is jelentős szerepet játszana. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy az akadémiai csapataink közül így egyre többen játszhatnák a bajnoki mérkőzésüket füves pályán. A nemrég megépített 60x40m-es műfüves pálya használatba vétele is hamarosan megtörténhet, aminek az esetleges befedése már a következő téli időszakban jelenthet plusz edzéslehetőséget a kisebb korosztályok csapatainak. Ez jelentős megtakarítást jelent majd számunkra, hiszen kevesebb tornatermet kell majd bérelnünk.

- Milyen célokat tűzött ki a klub a különböző korosztályok elé? Mennyire fontos az eredményesség az utánpótlásban csapatszinten?
- A képzésünk középpontjában továbbra is az egyén fejlesztése áll. Ettől függetlenül bizonyos korosztályokban van jelentősége az eredményességnek is, de ez nem mehet az előbb említett fő célunk rovására. Továbbra is szem előtt tartjuk a legtehetségesebb játékosaink felfelé áramlását, ami az elmúlt években is fontosabb célként jelent meg a képzésünkben, mint az eredményesség. A legkisebb korosztályainkban is tartjuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy a legügyesebb játékosaink a magasabb korosztályokban edzenek és játszanak. Ennek következtében büszkén elmondhatjuk magunkról, hogy a jelenlegi másodosztályú utánpótlás klubok közül csak a DVTK Labdarúgó Akadémia rendelkezik minden korosztályban (U15-U21) válogatott játékosokkal. Szeretnénk, ha az ősszel bemutatkozott Orosz Donát és a rendszeres lehetőséget kapó Korbély Kristóf mellett további akadémista játékosok is be tudnának mutatkozni az első csapatban. Azt hiszem, hogy az első csapattal történő megfelelő szakmai együttműködés alapján erre minden esély megvan. A fiatal játékosaink nem csak edzéseken kaphatnak lehetőséget a bizonyításra, hanem megfelelő fejlődés és rutinszerzés esetén Feczkó Tamás bizalmat szavazhat nekik akár bajnoki mérkőzéseken is. Vezetőedzőnk egyébként is bátran felvállalja az utánpótláskorú játékosok szerepeltetését. 

Ha a korosztályokkal kapcsolatos céljainkat szeretnénk konkretizálni, akkor megállapítható, hogy az U12-U13-as csapatainknál fő cél a felkészülés a következő évi várhatóan átalakított versenyrendszerre, ahol már a minősített akadémiák szerepelnek majd egy bajnokságon belül, így a mostani regionális rendszerből egy magasabb szintű bajnoki megmérettetésben vehetnek majd részt e két korosztály csapatai. Az U14-U15-ös csapatainknál az eredményességet tekintve a legfontosabb cél az első osztályú tagság megőrzése, illetve az U15-ös csapatunk esetében már készülnünk kell a szintén várhatóan átszervezésre kerülő új U16-os bajnokságra is, ahol szeretnénk majd a „felső házban” szerepelni. Természetesen egyáltalán nem örülök annak, hogy ezek a fiatal játékosok ilyen korán eredménykényszer alatt játszanak. Ez a képzést ugyan nehezíti, de határozottan kiállunk amellett, hogy az ő egyéni fejlődésük jelenti a fő prioritást az eredményességgel szemben. Az elit bajnokságból történő kiesés után az U16-U17-es csapataink esetében - akik az összevont pontversenyben jelenleg az első helyen állnak - célként jelöltük meg az azonnali visszajutást, amire minden esélyük megvan, így jövőre mindhárom korosztályunk (ideértve az U19-et is) ismét a kiemelt bajnokságban kezdheti meg a szereplést. Az eredményesség tekintetében évek óta „kényszer” nélkül játszó U19-es korosztályunk számára a fő cél a jövőre már komoly téttel bíró új versenyrendszerben való eredményes szereplés, illetve az arra való felkészülés.

A megnövekedett szakmai elvárások mellett továbbra is fő célunk, hogy mi neveljünk ki játékosokat az első csapat számára, illetve a régiós partnerklubjaink legtehetségesebb játékosait a jövőben is szeretnénk minél nagyobb számban beintegrálni az akadémiánk képzési rendszerébe, hiszen törekednünk kell arra, hogy játékosokat képezzünk és neveljünk, ne pedig vásároljunk.


- Hogy alakul a különböző korosztályok felkészülési programja a következő hetekben?
- A kis szekcióban nem beszélhetünk felkészülésről, hiszen ez ott összeolvad magával a képzéssel, ami egy nyárig kiterjedő képzési ciklusra van felépítve. Itt a különböző tornákon való részvétel jelenti a gyerekek számára a versenyzési lehetőséget. A középső szekcióban az U10-U11 esetében az előbb említett metodika mentén haladunk, míg az U12-U13-as csapatoknál a hat hetes felkészülés alatt már megjelennek az edzőmérkőzések is, ahol törekszünk magyar és külföldi csapatokkal is lekötni találkozókat, hogy más futball kultúrából is szerezzenek tapasztalatot a gyerekek. A felsőbb korosztályokban a múlt heti tesztelések után szintén a héten indult el felkészülés. A korábban vázolt szakmai célok elérése érdekében szeretnénk ezeknél a csapatoknál is minél több mérkőzést játszani az elit bajnokságban szereplő hazai csapatokkal, illetve olyan külföldi korosztályos csapatokkal is, akikről tudjuk, hogy az ellenük lejátszott mérkőzések a játékosaink szakmai fejlődésében jelentős szerepet játszhatnak. Összességében szeretnénk egy olyan félévet produkálni, ahol az új lehetőségeinknek köszönhetően az akadémiai képzésünk ismét eggyel magasabb szintre léphet, ami által megfelelő színvonalon tudjuk majd felvenni a versenyt a többi akadémia korosztályos csapatai ellen, de a fő hangsúly továbbra is egyén fejlesztésén lesz.