OTP Bank Liga 33. forduló

Diósgyőri VTK - Újpest FC 3-0 (1-0)

Miskolc, DVTK Stadion, 12203 néző. Játékvezető: Iványi Zoltán (Buzás Balázs, Medovarszki János; Bognár Tamás, Takács János).
DVTK: Bukrán - Polgár, Brković, Karan, Tamás M. - Márkvárt, Szabó B. - Hasani, Tajti M., Bacsa - Prosser. Vezetőedző: Fernando Fernández.
ÚFC: Banai - Balázs B., Bojović, Ristevski, Bureković - Sanković, Onovo - Zsótér, Rácz B., Pauljević - Solomon. Vezetőedző: Nebojša Vignjević.

Csere: Sanković helyett Kovács L. a 40., Rácz B. helyett Nagy D. a 65., Tajti M.helyett Mihajlović és Zsótér helyett Simon K. a 76., Bacsa helyett Korbély a 81., Márkvárt helyett Ndzoumou a 85. percben.
Sárga lap: Bacsa a 27., Márkvárt a 36., Zsótér az 51., Tamás M. a 64., Onovo a 70., Kovács L. a 77.  percben.
Piros lap: Solomon a 79. percben.
Gólszerző: Tajti M. (1-0) a 36., Korbély (2-0) a 82., Hasani (3-0) a 90+1. percben.


Kulcspillanatok

36. perc: Tajti Mátyás állt a Prosser ellen elkövetett szabálytalanság miatt megítélt szabadrúgás mögé a kaputól 22 méterre, és a jobb fölső sarokba bombázta a labdát, Banainak esélye sem volt, 1-0

79. perc: Piros lapot kapott Theophilus Solomon, mert rácsúszott Brkovićra, még a második sárga is enyhe ítélet, szerencsére nem történt baj

82. perc: Egy kapuskirúgás után a Karan által hosszan előrefejelt labdát Prosser ziccerben maga elé tette, lapos lövését azonban Banai védte, a kipattanót a jókor érkező Korbély Kristóf 18 méterről a bal alsó sarokba gurította, 2-0

90+1. perc: a saját térfélről induló Florent Hasani egyedül vezette a labdát Banaira, aki ráadásul még a szintén egyedül érkező Prosserre is figyelt, de a koszovói támadó maga használta ki a ziccert, 3-0

Értékelés

Fernando Fernández: - Azzal kezdem, hogy örültem a telt háznak, mert ahogy a meccset megelőzően is elmondtam, ezzel már a kezdőrúgás előtt 1-0-ra vezettünk.

Az elejétől a végéig a jobban játszottunk az egyébként kiváló Újpestnél, és végre a gólok számában is megmutatkozott a jó teljesítmény. Talán a 3-0 nem is kellően tükrözi a különbséget. Nagyon nehéz, amikor hétről hétre döntő következik, komoly mentális stressz, a szurkolók segítségével valóban megértették a játékosok, hogy ez a mindent eldöntő döntő.

A játékosok, a klub és  szurkolók is megérdemelték a bennmaradást, a mai mérkőzés jó alap a jövő évi küzdelmekhez.

Tajti Mátyás fantasztikus játékos, aki egy nehéz idényen van túl. Eleve későn csatlakozott a DVTK-hoz, a tél óta pedig folyamatosan izomproblémával küzd, ma sem volt tökéletes állapotban. Mégis elégedett vagyok vele, kiválók a mutatói, és kulcspillanatban szerzett nagyon szép gólt kihasználva Vernes Richárd távollétét.

Amellett, hogy az első osztályban maradtunk, idén a vezetőség új alapokra helyezte a klubot. A DVTK Akadémia edzőin nem volt nyomás a klubvezetés részéről, számukra nem az eredmény, hanem a játékosnevelés a lényeg. Köszönöm, és gratulálok a nagyszerű munkájukhoz! Ezért tudtunk rengeteg saját nevelésű fiatalt felhívni az első csapat keretébe (Bárdos Bence, Tóth Borisz, Orosz Donát, Géringer Tamás, Korbély Kristóf, Farkas Marcell, Szűcs Kristóf) annak ellenére, hogy végig a kiesés ellen játszottunk. Az a DVTK jövője, hogy ilyen kiváló saját nevelésű játékosokra alapozza a csapatot. Az külön öröm, hogy Korbély Kristóf góllal hálálta meg ma a bizalmat. De ne csak a fiatalokról essen szó, Márkvárt Dávid egész évben kiváló teljesítményt nyújtott, és ma a komplett védelem jól teljesített.

Amikor ennyi változás történik, akkor türelmesnek kell lenni. Köszönetet kell mondanom a klubnak, mert a nehéz időkben is türelmesek voltak velem, és bíztak bennem.

Ma a bennmaradásért játszottunk, de azt se feledjük, hogy az utolsó 21 mérkőzés alapján a 3. helyen állunk, ez hatalmas előrelépés, a játékosok érdeme, rengeteget fejlődtek egyénileg és csapatszinten is.

Most mi vagyunk a legboldogabb edzői stáb a világon, de csak egy napig, hiszen elértük a célunkat, a bennmaradást. Ez szinte egyenértékű az FTC sikerével, akik bajnokok lettek. Különleges pillanat ez, mert év közben egy hasonló siker után nincs idő megállni, a játékos és a szurkoló ünnepelhet, de az edző agya már a következő mérkőzésen jár. Holnaptól viszont ismét a jövőn kell gondolkodni, a hétfői stábértekezleten elemezni fogjuk, hogy az elején miért veszítettünk annyi pontot, és hogyan tudjuk ezt jövőre elkerülni.

Nebojša Vignjević: - Mindenekelőtt gratulálok a DVTK-nak, a győzelemhez és a bennmaradáshoz! A mai mérkőzésen jobban játszottak, és éhesebbek voltak a sikerre. Helyet adtunk a DVTK intelligens középpályásainak, Márkvártnak, Tajtinak, Hasaninak, aki élni tudtak ezzel.

A találkozó elején mindkét csapat nyomott, de nagy helyzetek nélkül. Az első gól után nagyon szép volt, de majdnem a semmiből érkezett. Ezt követően a DVTK még inkább a kivárásra játszott. A második félidő előtt sokkal agresszívebben játszottunk, de nem tudtuk a kellő ideig tartani a ritmust és a nyomást. A nagy helyzetünket nem tudtuk értékesíteni, utána pedig érezni lehetett, hogy fogytán az energia. A piros lap után minden eldőlt, mindent kiadtak magukból a játékosok.

A DVTK megérdemelte a győzelmet.

Az FTC és az Újpest után Diósgyőr a legjobb klub abból a szempontból, hogy milyen hangulatot tudnak teremteni a szurkolók. Jó a futballnak, ha a DVTK az első osztályú, mert itt nem csak a sikerek idején állnak a csapat mellett a szurkolók, hanem akkor is, amikor a kiesés ellen játszanak.