- Szűcs Kornél, Orosz Donát és Tóth Borisz után Farkas Marcell is profi szerződést kapott az előző idényben NB II.-es aranyérmet nyerő DVTK U17-es csapatából. (A nagyképen balról jobbra: Farkas Marcell, Tóth Borisz, Szűcs Kornél, Orosz Donát.)
- Mind a négyen olyan tehetséges fiatalok, akikben látni a potenciált, hogy 1-2 éven belül nem csak bemutatkoznak az OTP Bank Ligában, hanem az első csapat keretének stabil tagjai lesznek. A MLSZ szakemberei is úgy gondolják, hogy korosztályuk legjobbjai, akik rendre meghívót kapnak az U17-es és az U18-as válogatottba, így biztosan nem hiányoznak egyetlen játékosmegfigyelő noteszéből sem. Korábban többször elmondtam, középtávon az a célunk, hogy a DVTK keretének felét saját nevelésű fiatalok alkossák, ehhez pedig elengedhetetlen megtartani a saját értékeinket. A jelenlegi szabályozás szerint amatőr szerződést csak egy évre lehet kötni, annak lejártával az előre megszabott képzési kártalanítási díj ellenében szabadon távozhat bármelyik labdarúgó. Ezzel szemben a profi szerződéseket hosszabb távra kötjük, és biztosak lehetünk abban, hogy a saját nevelésű labdarúgók esetében Diósgyőrben térül meg a sok befektetett munka.

Tajti József

- Kérlek mutasd be néhány szóval azt a négy fiatalt, akik ősszel kaptak profi szerződést!
- A 2002-es születésű Tóth Borisz és Orosz Donát együtt mutatkozott be tétmérkőzésen az első csapatban a Magyar Kupában, előbbi most szombaton már az OTP Bank Ligában is debütált, utóbbi is csak sérülés miatt nem kapott legutóbb meghívót a válogatottba. Szűcs Kornél és Farkas Marcell egyaránt 2001-ben született, ők az U18-as válogatott stabil tagjai, ami előrevetíti, hogy reményeink szerint jövőre tagjai lesznek az U19-es Európa-bajnoki selejtezőt játszó válogatottnak is. Szűcs Kornél középpályás poszton is szerepel, ami jót tesz a fejlődésének, de úgy gondoljuk, mindketten elsősorban védekezésben erősek. Mind a négyen egyre többet edzenek az első csapattal, és még többet fognak, valamint legalább ennyire segítette a fejlődésüket, hogy folyamatosan az NB III.-ban léptek pályára, ahol hétről hétre rutinos felnőttek ellen játszanak.

- Mit jelent egyáltalán a profi szerződés?
- Fontos kihangsúlyozni, hogy egy fiatalnak adott profi szerződés, mindig sokkal inkább a megelőlegezett bizalomról, mint az eddigi teljesítmény díjazásáról szól. Az a legfontosabb változás, hogy mostantól nem csak tehetséges labdarúgók, hanem a klubot működtető gazdasági társaság munkavállalói, akiknek a jogai mellett kötelezettségei is vannak. Erkölcsi és anyagi támogatást kapnak a profi életre való felkészülésre, cserében pedig sokszoros elvárást támasztunk velük szemben. Nekik kell példát mutatni a társaknak fegyelmezettségben, akarásban, és innentől nem csak örülünk neki, hanem el is várjuk a jó teljesítményt minden edzésen, minden mérkőzésen - még ha tudjuk is, a kettős terhelés miatt fáradtabbak lesznek társaiknál. Fokozottan figyelünk, vigyázunk az egészségükre: megtörtént, hogy a két húzóember, Szűcs Kornél és Farkas Marcell egymást cserélte a szünetben, még ha ez az eredmény rovására is ment. Korukból adódóan előfordulhat hullámvölgy a teljesítményükben, de az akaratnak ekkor is maximálisnak kell lennie.

- Ki lesz, ki lehet a következő fiatal, aki profi szerződést kap?
- Ilyen szemmel is folyamatosan figyeljük a saját utánpótlásunk mérkőzéseit, edzéseit. Sok játékosban komoly potenciál rejlik, aki tagja valamelyik utánpótlás válogatottnak, az már több szűrőn is átment, és persze vannak olyanok, akit még nem hívtak, de látjuk benne a lehetőséget. Ezért mondom, lesz olyan játékos is, akire most senki nem gondol, de nem szeretnék előre szaladni, mert a profi szerződés nem ajándék, azért minden nap meg kell dolgozni. Hosszú távon ez a DVTK útja, a saját utánpótlásunkra akarunk támaszkodni.