A DVTK női kosárlabda csapata 2013 óta folyamatosan részt vesz a nemzetközi kupaküzdelmekben, ősztől sorozatban a hatodik idényben méri össze erejét neves külföldi csapatokkal a nyártól Cziczás László által irányította gárda. Egy kivétellel eddig mindig sikerült továbbjutni a csoportból, a legemlékezetesebb menetelés a 2015/2016-os idényben volt, ahol mindössze négyen végeztek az akkor Maikel Lopez által irányított Aluinvent DVTK előtt az Európa Kupa mezőnyében.

Az Aluinvent DVTK nevezésének elfogadásával, és a többi sportág bajnokságának lezárultával az is eldőlt, hogy az előttünk álló idényben csak a diósgyőri kosarasok képviselik Miskolcot Európában.

Az Európa Kupa lebonyolítása a tervek szerint nem változik az előző évhez képest. Amennyiben 32-nél több klub jelentkezik, akkor selejtezőn dől el, kik jutnak a csoportkörbe. Az így kialakuló mezőnyt négyes csoportokba osztják, ahonnan az egyenes kieséses szakaszba lehet jutni.

- Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy továbbra is ott van Európa térképén az Aluinvent DVTK - mondta el Völgyi Péter sportszakmai igazgató. - Ezen túl nagyon jó csapatépítési, fejlődési lehetőséget nyújt az Európa Kupa, ahol taktikailag és mentálisan is előre lehet lépni. Miként minden kuparendszerű küzdelemben, természetesen nagyon sok függ a sorsolástól, hogy milyen erősségű csapatokkal kerülünk szembe. Nagyobb célokkal vágunk neki, mint amit az előző évben elértünk, ugyanakkor az is fontos, hogy a bajnoki rájátszásban kamatoztatni tudjuk az itt megszerzett tapasztalatokat.

A sorsolást 2018. július 5-én tartják Münchenben, a selejtezők időpontja október 9. és 12., míg a csoportkör október 25-én kezdődik és december 17-én zárul.