A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) feladata, hogy tevékenységével hozzájáruljon a magyar paralimpiai mozgalom utánpótlásbázisának kineveléséhez. Ezt a célt szolgálja a labdarúgás területén az immár hat éve rendszeresen megrendezett kiemelt esemény, a Határtalan Focifesztivál, melyet a B.-A.-Z. Megyei Fogyatékosok Sportszervezetével együtt, Sátoraljaújhely Város Önkormányzatának támogatásával valósítottak meg.

A kispályás labdarúgó tornán hat csapat vett részt, három Magyarországról, három pedig a határ szlovákiai oldaláról. A csapatok szociálisan hátrányos helyzetű, tanulásban akadályozott felsőtagozatos általános iskolás diákokból állnak.


A FODISZ az idei évben ezzel a rendezvényükkel is szeretne csatlakozni a Magyar Paralimpiai Bizottság felhívásához, miszerint 2018. február 22-ét, az első Magyar Parasport Napját (MPN2018) méltóan, érdekesen és emlékezetesen szeretné megszervezni, az ország minél több pontján, minél több iskolájába kívánja elvinni a paralimpiai mozgalom üzenetét.

Az eseményhez természetesen egy kedves meghívásnak eleget téve a DVTK is csatlakozott. A DVTK tartalék csapata összemérte erejét a tornán győztes alsózsolcai együttessel és a torna legjobbjaiból verbuvált csapattal is. A legjobbaknak járó díjakat Bódog Tamás, a DVTK szakmai igazgatója adta át.


- A Határtalan Focifesztivál mai napja egy hat éve tartó sorozat éppen aktuális állomása - mondta el Pavlics Tamás, a FODISZ munkatársa. - Rendszerint B.-A.-Z. megyéből és a szomszédos felvidékről hívunk csapatokat. A csapatok tanulásban akadályozott gyerekekből álltak. Különleges apropója is van a napnak, egyrészt tíz éves lett a FODISZ és ezt szerettük volna méltóképpen megünnepelni, másrészt a Magyar Országgyűlés decemberben elfogadta, hogy február 22-e a Magyar Parasport Napja legyen, ezért időzítettük erre a napra a focifesztivált. Azt szerettük volna, hogy a résztvevő gyerekeknek a fesztivál valóban élmény legyen, ezért kerestük meg a megye legnépszerűbb csapatát, a DVTK-t.

- Nagyon jó érzés, ha hívják az embert valahová és természetesen ahol tudunk, segítünk - tette hozzá Bódog Tamás, a DVTK szakmai igazgatója.  - Ez tényleg egy nagyszerű élmény lehet a fiataloknak. Azért is vagyunk itt, hogy ezek a srácok nagyobb figyelmet kapjanak és idővel ők is megfelelő körülmények között tudjanak majd sportolni. Ahhoz, hogy valaki egy kisebb városból, vagy faluból feltűnjön, nem csak tehetség, hanem szerencse is kell. Az Észak-Kelet Magyarországi régió utánpótlás szakmai felügyelete a DVTK alá tartozik, a mi feladatunk az is, hogy felfedezzük a tehetségeket. Nem lehet mindig előre tudni, hogy „kiből lesz a cserebogár”.