Első lépésben a BEAC (női), a Debreceni KA (női, férfi), a DVTK (női), a Honvéd KA (férfi), a Kecskeméti KA (női, férfi), a MAFC (férfi), a PVSK (női, férfi), a Rátgéber KA (női, férfi), a Soproni SE (férfi) és a Vasas KA (női, férfi) kapta meg a szövetségi akkreditációt.

- A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége a napokban döntött arról, hogy mely utánpótlás-képző műhelyek kaphatják meg a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia címet és nagyon örömteli számunkra, hogy a tíz klub közé a DVTK Kosárlabda Akadémia is bekerült - mondta el Szabó Tamás, a DVTK Kosárlabda Akadémia Kft. ügyvezetője. - Külön is büszkeséggel tölt el bennünket, hogy leány vonalon összesen hét egyesület kapta meg az ehhez szükséges akkreditációt. Amikor 2011-ben a félig, vagy inkább teljesen halott állapotából felélesztettük a diósgyőri női kosárlabdát, akkor rövid időn belül megkerestek a szülők, hogy az utánpótlás terén is nagyon sok tennivaló akad és ekkor úgy határoztunk, hogy elkezdjük az utánpótlás teljes újraszervezését, aminek az irányítására Király Sándort kértem fel. Elsőként a járási rendszerre épülve kezdtük el felépíteni 8-9 éves kortól kezdve az utánpótlást, majd Miskolc városának döntése értelmében 2014-ben átvettük a Miskolc Városi Sportiskola leány kosárlabda utánpótlását is. Most már a legkisebbektől a legnagyobbakig a DVTK keretein belül készülhetnek a gyerekek. Sok év, rengeteg utazás, kilométer és munka van mögöttünk. Szeretném megköszönni mindenkinek, akik támogattak minket, köszönöm a szövetség vezetésének, és a munkatársaimnak, valamint végül, de nem utolsósorban a szülőknek, akik rengeteg áldozatot hoznak, hogy a gyermekükből jó sportoló és jó kosárlabdázó legyen, nélkülük nem tartanánk most is. Remélem a jövőben is minél többen jelentkeznek, és a DVTK keretein belül sajátíthatják el a kosárlabda alapjait. Szakembereink folyamatosan várják, keresik az új tehetségeket, kérjük, jelentkezzenek azok a szülők, akik leánygyermeke kedvet érez a kosárlabdázáshoz! Biztosak lehetnek benne, hogy magas szintű képzést fognak kapni, és esélyt, hogy kiváló kosárlabdázók legyenek.


- Amikor öt évvel ez előtt elkezdtük felépíteni a diósgyőri kosárlabda-utánpótlást én sem gondoltam volna, hogy olyan léptekkel haladunk majd, hogy 3-4 év elteltével mind a hat korosztályban be tudunk jutni az országos döntőbe - tette hozzá Király Sándor, a DVTK Kosárlabda Akadémia igazgatója. - Ezt tavalyelőtt és tavaly is meg tudtuk már tenni. Idén is ugyanez a célunk, erre reális esélyünk is van. Azt szeretném, ha a Magyar Gergely vezette csapat az első érmet is tudná majd nekünk szállítani, ami újabb mérföldkő lehetne. Széles alapról indítottuk el, több mint 400 gyerek kosárlabdázik nálunk jelenleg a megyében. De én még szeretném, ha a meglévőkön túl néhány további városba is bekerülne a kosárlabda. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy bekerültünk az elit „kávéházba”, a kollégák tényleg sokat tettek érte, de én ezt úgy értékelem, hogy most vagyunk a munka felénél. Igyekszünk olyan edzőkollégákat idecsábítani még, akik hosszútávon is tudják biztosítani a DVTK utánpótlását Borsodban és azokat, és - továbbmegyek - egyetemet végzett, válogatott játékosokat szeretnénk nevelni. Az első perctől kezdve ez volt a cél. Az első fecske már megvan, Kiss Angelika a felnőtt keret tagja és vele együtt öt korosztályos válogatottunk van, akiknek rengeteget kell még dolgozniuk, hogy ők is eljussanak oda, hogy NB I.-ben játszhassanak. Szeretném őket név szerint is megemlíteni. Vörösházi Jázmin az U20-as, Halász Zsófia Kiss Angelikával együtt az U18-as, Végh-Dudás Anna az U16-os, Suhajda Vanda pedig az U14-es válogatott tagja.


- Én is egy köszönetnyilvánítással kezdeném - folytatta Magyar Gergely, a DVTK Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója. - Köszönet jár Szabó Tamásnak, illetve mindazoknak, akik tettek azért, hogy a diósgyőri női kosárlabdázás újjáéledjen, hiszen nélkülük biztosan nem jutottunk volna el idáig, hogy akadémiai szintre jusson el az egyesület. Másodsorban köszönettel tartozom Király Sándornak, aki szűk két évvel ez előtt megkeresett engem és lehetőséget adott arra, hogy a DVTK keretein belül folytassam tovább az edzősködést. Ahogy Sándor is említette, amikor elkezdtük a munkát abban egyeztünk meg, hogy diplomás és válogatott szintű játékosokat szeretnénk kinevelni, ehhez nekem a szakmai hátteret kell biztosítanom. Az akadémiai korosztályoknál, az U14-es, az U16-os és az U18-as csapatoknál felelek a szakmai munkáért. Úgy gondolom, hogy jó úton haladunk. Megteremtették a széles körű bázist, nagyon sok gyerekkel, ennek köszönhetően lehet belőlük válogatni. Vannak köztük tehetséges, ügyes gyerekek, akik akarnak és szeretnek is dolgozni. Remélem, el fogunk tudni jutni odáig, hogy többen a felnőtt csapatban is meghatározó játékosok legyenek. Másfél éve vettem át a csapatok irányítását és mostanra sikerült odáig eljutni, hogy a legjobbakkal is fel tudjuk venni a versenyt, nemrég sikerült legyőznünk az utánpótlás bajnokságokat éveken keresztül uraló Vasas és Csata DSE csapatait is. A cél az, hogy mind a három korosztályban éremért tudjunk harcolni, bízom benne, hogy ez már az idén is megvalósulhat. 

- Személy szerint nagyon jól érzem magam Diósgyőrben, de ezzel mindenki így van. Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy fejlődjünk, nagyon sokat tanulunk az edzőinktől, akik mindenben segítenek minket - zárta Frindt Nikolett, a DVTK U18-as (junior) csapatának a játékosa. - Heti háromszor reggeli edzéseink is vannak, amire a felnőtt csapat vezetőedzője, Štefan Svitek is kilátogat és edzést tart nekünk, külön erőnléti edzőnk is van. Minden adott ahhoz, hogy a márciusi országos döntőn érmet szerezzünk.

A DVTK Kosárlabda Akadémia folyamatosan várja a kosárlabdázni vágyó leánygyermekeket Miskolcon, Edelényben, Encsen, Ózdon, Mezőcsáton, Tiszaújvárosban, Sárospatakon és Sátoraljaúlyhelyen is. Jelentkezni lehet a 06-30-608-6621-es telefonszámon.