- Az év elején Ivan Radoš védte a DVTK kapuját, majd te kaptál bizalmat, utána ismét Ivan védett, szombaton pedig sorozatban ötödik alkalommal kezdődött a neveddel az összeállítás. Ha te dönthetnél, ugye mindig te védenél?
- Egy kapus teljesítményén mindig dob, ha hosszú távon megkapja a bizalmat. A hiba benne van a labdarúgásban, így minden kapus hibázik időnként - ki többet, ki kevesebbet -, de megnyugtató, ha nem kell félni ettől. Az én játékom is akkor a legkiegyensúlyozottabb, ha érzem a bizalmat. Minden egyes pályán töltött mérkőzéssel komfortosabban érzem magam, benne vagyok a meccsritmusban. Amikor Diósgyőrbe érkeztem, akkor a teljes idényt végigvédtem, alig néhány mérkőzésen hiányoztam. Ez volt a DVTK közelmúltbeli történetének egyik legsikeresebb éve, és személy szerint az én eddigi pályafutásom csúcspontja, amikor az Európa Liga selejtezőjében köröket mentünk, és a harmadik helyen vonultunk téli pihenőre. És év végén is maximum azért lehetett keserű egy kicsit a szánk íze, mert nem sikerült megtartani az előkelő helyet.

- Az idei bajnokságban te védtél akkor is, amikor sok gólt kaptunk, és te álltál a kapuban, amikor a három találkozón 10-1-es gólkülönbséggel hozta a csapat. Mi változott?
- Amikor nem kapunk gólt, akkor az az egész csapat érdeme. Úgy vélem, az elmúlt hónapban összeállt a csapatvédekezés, mert nem csak a védőket kell dicsérni. Ezen kívül jobbak, és ami még fontosabb, eredményesebbek vagyunk elöl is, ami alól hiszem, szabályt erősítő kivétel a Balmazújváros elleni találkozó.

- Ahogy a mezőnyjátékosoknál a lőtt gólokat, úgy a kapusoknál brit példára a kapott gól nélkül lehozott mérkőzések számát tartják egyre többen nyilván. Fontos számodra ez a mutató?
- Ahogy említettem, ez nem egyéni érdem. Mint minden statisztika, ez is a valóság egy szeletét mutatja csak, mert előfordult, hogy nem kaptunk gólt, de a munka oroszlánrészét a csapat végezte el, máskor pedig nem sikerült megóvni a hálót, viszont a védéseimnek is köszönhetően tudtunk nyerni. Kérdezem: csak akkor védek jól, amikor nem kapunk gólt, vagy védhet-e jól egy kapus akkor is, amikor sok bravúr mellett egy lövés beakad? Persze fontos, hogy minél kevesebb gólt kapjon a csapat, de egy 3-2-es győzelem is szép lehet. A három pont a lényeg, inkább nyerjünk 5-4-re, minthogy 0-0 maradjon az állás!

- Ha nem a kapott gólok száma, akkor mi alapján mondod azt egy mérkőzés után, hogy ma jól védtem?
- Számomra az a legfontosabb, hogy tökéletesen felkészüljek a találkozóra, a kevésbé látványos heti edzések során dolgozzak meg azért, hogy a 90 perc alatt készen álljak minden lövés, fejes hárítására. Ha ez megtörtént, akkor akár nyugodtan is aludhatnék, más kérdés, hogy egy hiba addig foglalkoztat, amíg egy profi labdarúgót egyáltalán foglalkoztathat. Ha győztünk, és a védhető lövéseket fogtam, akkor nyugodt vagyok. És ha az elvárható megvan, akkor kell hozzátenni azokat a bravúrokat, ami már extra teljesítményt jelent. 

- Lássuk a legutóbbi négy mérkőzést! Miben rejlett a Vasas elleni mérkőzés nehézsége a kapuból nézve?
- Ezen a találkozón a csapatból többen is extra teljesítményt nyújtottak, ezért nekem igazából nem kellett bravúrokat bemutatni, hanem elégnek bizonyult a kötelező. Elsődleges feladatként nyugodtságot, magabiztosságot kellett hátulról sugároznom. Ezen a találkozón kifejezetten hangsúlyt fektettem arra, hogy bármennyi gólt lőnek a társak, és már jóval a vége előtt eldőlt a három pont sorsa, akkor se kapjunk gólt. Kellett a csapatnak, hogy hosszú idő után ismét bebizonyítsuk, tudunk védekezni, 90 percen keresztül koncentrálni.

- A Honvéd ellen Holender lövése melyik kategória?
- Jól eltalálta, nagyon szép gólt lőtt Holender, és mivel nyertünk, nyugodtan aludtam, de képesnek tartom magam arra, hogy egy ilyen lövést legközelebb megfogjak. Teljes takarásból érkezett a labda, csak a fejes röppályájából tudtam kiszámolni, hogy honnan indulhat a lövés. Úgy kellett volna elmozdulnom, hogy még abban sem lehettem biztos, hogy egyáltalán lő, és a bal felső sarkot választja, de ha hamarabb indítom a mozdulatsort, akkor most egy bravúrról, nem pedig egy gólról beszélgetünk. 

- A Haladás ellen viszont a DVTK.eu szavazásának eredménye szerint te lettél a meccs embere. 
- Régóta vártam erre a mérkőzésre, hogy ismét az az Antal Botond legyen a pályán, akit megismertek a diósgyőri szurkolók. Itt volt az ideje, már bosszantott, hogy nem jönnek ki a mérkőzésen a bennem lévő védések. Egy mérkőzésről beszélünk, most várom magamtól a folytatást. Ebben a bajnokságban másodszor nyertünk Sopronban, mindkétszer három gólt lőttünk, ez mindenképpen örömteli. 

- Pedig nem sokon múlt, hogy a Haladás ellen más álljon a kapuban.
- Nem csak sikeres, hanem fájdalmas napot éltem át. Csütörtökön éreztem először, és múlt szombaton csúcsosodott ki a fájdalom, a reggelit például ágyban fogyasztottam el, mert ülni sem tudtam. Folyamatosan kezelt Frankie (Hajba Ferenc masszőr - a szerk.) akivel a kecskeméti időszakot is számolva már hat éve dolgozunk együtt. Délre annyit javult az állapotom, hogy eldöntöttem, átöltözök, és elkezdem a bemelegítést, utána pedig vitt előre az akarat, mert nagyon ott szerettem volna állni a kapuban. Nem sokon múlt, mert sérülten nincs értelme védeni, nehezen viseltem volna el, ha az állapotom miatt kapunk gólokat.

- Mi történt a Balmazújváros ellen?
- Rendkívül szomorú vagyok, mert semmi előjele nem volt a vereségnek. Igaz, hogy nem érdemeltünk győzelmet, de a 95. percben büntetőből kapott góllal kikapni minden körülmény közepette rendkívül bosszantó. Az biztos, az ellenfelünk nem lepett meg minket, azt játszották, amire számítottunk. Nem voltunk kellőképpen élesek, hiányzott belülőlünk az az átütőerő, ami korábban jellemezte a játékunkat. Ezeken a találkozókon sem alakítottunk ki sok helyzetet, de jó százalékban értékesítettük őket, ami szombaton elmaradt. 

- Két gólt kaptál, de egyikről sem tehettél.
- Az első játékrészben több dolgom akadt, a kapufa előtt is a fejemről pattant a lécre a labda, majd következett egymás után két védés. A gól balszerencsés körülmények között esett, egy támadó hátáról pattant a hálóba a labda. A második félidőben feljavult a csapatjáték, alig kellett védenem, de az utolsó pillanatban Batarelo lövését még kapufára tudtam ütni, azonban a kipattanó éppen Arabuli fejére esett. 

- A büntető előtt miért mentél ki az oldalvonalhoz, Andrusch József kapusedzőhöz?
- A 95. percben büntetőt rúgni döntetlen állásnál, az mindig extra feszültséget okoz egy játékosban, amit próbáltam tovább fokozni azzal, hogy ott a labda a 11-es ponton, a kapus pedig sehol. A lélektani hadviselés mellett gyakorlati oka is volt a sprintemnek, kíváncsi voltam, mit mond Józsi bá'. Minden mérkőzés előtt feltérképezzük az ellenfél játékosait, tudjuk, ki hova szokta lőni a büntetőket. Sajnos Arabuli nem sablon szerint áll a labda mögé, váltogatja az oldalakat, és mint kiderült az idegei is rendben vannak. Én jobbra vetődtem, ő balra rúgta, esélyem nem volt megfogni.  

- Említetted, hogy stabilitást, nyugalmat kell hátulról sugároznod, időnként mégis kiabálsz a védőkkel. Nincs ebben ellentmondás?
- Egy nagy védés után előfordul, így jön ki rajtam a hatalmas adrenalinlöket. Ilyenkor nincs a kapott gól miatt negatív élmény, a kapustól pedig elvárják, hogy irányítsa hátulról a védelmet, akár ilyen módon is. Amikor viszont gólt kapunk, az megviseli a szurkolókat, mezőnyjátékosokat és a kapust is, ezért több kárt okoz a kiabálás, mint egy biztató szó, ezért nem is szoktam bűnbakot keresni. Ráadásul többször bebizonyosodott az utólagos videózás során, hogy valóban hibázott a védő, de előtte sokkal nagyobb hibát követtünk el a középpályán, így rossz helyre is mehet a mérkőzés hevében a kritika. 

- Hogyan viseled, hogy egy csatár tíz elpuskázott helyzet után a mennybe mehet egy győztes gólt követően, míg a kapusok parádéit hajlamosak vagyunk elfelejteni, míg a hibáit hónapokig emlegetjük?
- Egy kapus gyorsan megtapasztalja, hogy ez nem egy igazságos poszt, de aki védeni szeretne, annak ezt is vállalni kell. 

- Jól érzem, hogy a kapusok hamarabb megtapsolják egy másik kapus bravúrját, mint mondjuk egy csatár a másik csatárét?
- Egy csapat keretében három kapus található, aki közül az egyik véd. Ez e helyzet megtanított minket arra, hogy tiszteljük a vetélytársak teljesítményét - mert akárhogy is nézzük, csapattársként is vetélytársak vagyunk -, ami után már csak apró lépés, hogy az ellenfél produkcióját is elismerjük. Talán emiatt nagyobb az összetartás a kapusok között. Nincs a Földön olyan kapus, aki azt kívánná, hogy egy potyagólt kapjon a másik. 

- Ribánszki László diósgyőri időszakában mondta, hogy ő soha nem lőne 11-est, mert milyen dolog már a kollégának gólt lőni. Te is így gondolod?
- Abban biztos vagyok, hogy 5-0-s állásnál én sem állnék oda, mert meg kell adni a tiszteletet. 0-0-s állásnál más a helyzet - ennek számomra nincs realitása, mert sokan jobban lövik nálam a büntetőt -, de aki ilyenkor odaáll a labda mögé, az kemény gyerek. 

- A közelmúltban ünnepelted az 50. bajnoki mérkőzésed a DVTK-ban, és még karácsony előtt összejöhet a 100. élvonalbeli találkozód. Fontosak számodra ezek a jubileumok?
- Amikor a DVTK-ba igazoltam, akkor azt a célt tűztem ki magam elé, hogy minimum 50 alkalommal védjem a csapat kapuját, mert úgy gondolom, ezen idő alatt valamit már hozzá lehet tenni a nagy hagyományokkal rendelkező klub történetéhez. Most nagyon büszke vagyok, és bízom benne, hogy hosszú lesz a folytatás is. Ennek érdekében hosszabbítottam szerződést nyáron.

- Milyen céljaid vannak még Diósgyőrben?
- Mindenekelőtt szeretném stabilizálni a helyem a kezdőcsapatban, és hozzájárulni a csapat sikerességéhez, ami azzal is együtt jár, hogy hasonló lesz a megítélésem, mint az idekerülésem utáni időszakban. A többit pedig majd megosztom, ha sikerült teljesíteni őket.

- Így a 100. NB I.-es mérkőzés felé lehet tanulni a televíziós közvetítésekből?
- Mindig lehet. Én elsősorban a kapusokat nézem szakmai szempontból. Elsősorban nem csak a nagy védésekre figyelek, hanem a helyezkedést, az időzítést, a védést megelőző mozgásokat figyelem. Minden bravúrt sok helyes döntés előz meg.

- A kapuban sok esetben nincs idő gondolkodni egy védés előtt, de a helyezkedés észjáték?
- Igen, a mérkőzés nagy részében megy a matek. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni a csatár és társai pozíciójától kezdve addig, hogy lehet-e váratlan megoldásra számítani a labdát birtokló ellenféltől. De mindig jobb, ha döntesz, mintha csak sodródsz az eseményekkel. A rutinos kapusok nem is bravúros védéseknél, hanem a rendszeresen előforduló helyzetek megoldásában élveznek előnyt, hiszen számtalanszor találkoztak vele, és néhányszor már bele is hibáztak. Aki régebb óta áll a gólvonalon, azt kevésbé tudja meglepni egy pattogós lövés, vagy a csúszós fű.

- Hány mérkőzéssel a háta mögött számít rutinosnak egy kapus?
- Jó kérdés, nem tudom. Magamról azt gondolom, hogy már nem vagyok rutintalan. De a kapusmesterség mellett a nyomás elviselésében is segítséget nyújtanak az évek és a tapasztalatok. 

- Lipták Zoltánnal közösen végezted el a C-licences edzőképzést, mi motivált ebben?
- Vannak ambícióim a labdarúgáson belül a kapuspályafutásom befejezését követő időszakra is. Egyelőre most arra várunk, hogy induljon el az aktív labdarúgók számára indított B tanfolyam, hiszen hétköznap nem tudunk részt venni a képzésen.  

- Kapusedzőként tudod elképzelni magad, vagy inkább Csank János nyomdokaiba lépnél?
- Kapusként nem egyszerű egy csapatot edzeni, hiszen hiába vettem részt számtalan tréningen, többnyire külön készülünk a mezőnyjátékosoktól. Amikor a képzésen edzésgyakorlatot kérnek tőlünk, akkor Lipi bemondja az előző napit, amiből én szinte alig láttam valamit, hiszen folyamatosan a lövésekre kellett koncentrálnom. Egyelőre még nem döntöttem.

- Akár Andrusch József példáját is követheted, aki először egy egész csapattal foglalkozott, utána lett kapusedző?
- Ha edzőként én is befuthatnék egy olyan pályát, mint ő, például dolgozhatnék a válogatott mellett is, akkor nagyon boldog lennék. Az biztos, kitűnő edzéseket tart, öröm vele dolgozni.

- A nemzetközi mérkőzések miatt szünetel a bajnokság, egy ilyen találkozó után jó pihenni egyet, vagy jobb lett volna, ha most hétvégén is inkább bajnoki következik a felkészülési meccs helyett?
- Mindig jobb, ha a következő héten lehet javítani. De ha így alakult, akkor a szünetnek is megvan az előnye, mert lehetőség nyílik az edző stáb által látott hibák javítására, és több idő jut a következő mérkőzésre való felkészülésre is. Az biztos, egy héttel többet kell várni nekünk is és a szurkolóknak is, hogy feledtessük a Balmazújváros elleni mérkőzést.

- Akkor Felcsúton cél a győzelem?
- Természetesen! Azonban az a mostani bajnokság szépsége, hogy minden mérkőzés kiélezett, nincsenek könnyű ellenfelek, mégha néha szeretnénk is. Bízom benne, hogy megtaláljuk a régi játékunkat, és sikeresek leszünk a Puskás Akadémia ellen.