- Rudi maga volt a csoda! - emlékezett vissza könnyes szemmel Dicsuk Pál, aki a hetvenes évektől volt kollégája, barátja Mátyás Rudolfnak. - Egy igazi lokálpatrióta és kiváló szakember, akit hosszú karrierje alatt rengetegen próbáltak elcsalni Miskolcról külföldre is, de ő mindig maradt. Halála után az ország minden tájáról hívnak, úgy tűnik, a temetésre eljön a szakácsszakma krémje. Eddig is tudtam, hogy elismerik és szeretik, de soha nem gondoltam, hogy ennyien.

Mátyás Rudolf volt az első magyar egyéni szakács világbajnok (Luxemburg, 1986.), ezen kívül Oscar-díjas magyar szakács (a magyar csapat tagjaként Frankfurtban, 1988. - a nagyképen hátul, középen), olimpiai díjas, a Miskolci Gyémántok kitüntetés, valamint Miskolc város Nívó díja birtokosa, felsorolni is hosszú. Részt vett az új generáció oktatásában, és a legutolsó időkig részt vett gasztroversenyek zsűrijének munkájában.

- Dolgoztunk együtt a miskolctapolcai Anna Hotel konyháján (a hetvenes években egy átlagos vasárnap délben egyszerre négyszáz vendéget szolgáltunk ki) - emlékezett tovább Dicsuk Pál -, majd a Juno Hotel bezárása után, az egész csapatával átjött a Pelikán Clubba (a korábbi PM-üdülő), ami ezt követően országos hírűvé vált, a szakács válogatott tagjai is rendre nálunk gyakoroltak. Ezen kívül számtalan miskolci helyen főzött, többek között a Hunguest Hotel Palota éttermében is.

- Kiváló ember volt, igazi integráló személyiség, aki mindig csapatban gondolkodott, talán ezért is szerette annyira a focit - tette hozzá Dicsuk Pál. - Lokálpatriótaként nem is szurkolhatott másnak, nélküle talán el sem kezdték volna a DVTK mérkőzését, idegenbe is rendszeresen jártunk. Én a Baráti Kör titkáraként, ő pedig szurkolóként, aki persze sokkal több volt, mint szurkoló. A DVTK Aranycsapatának több tagjával is baráti viszonyt ápolt, de tisztelték a nálunk megszálló vendégjátékosok is. A kilencvenes években rendre nálunk tartott összetartást - akkori nevén - a DFC, ezzel a generációval is megtalálta a közös hangot.

- Mindig lehetett számítani Rudira, nem csak a hivatalos csapatvacsorák, hanem egyéb alkalmakkor is - tette hozzá Veréb György, a DVTK legendája. - A debütálást, 50., 100., stb. mérkőzést akkor is megünnepeltük, de nem pizzát rendeltünk, hanem hívtuk Rudit, és gyerekszületéskor is hasonlóan tettünk. Amikor kilenc diósgyőri szerepelt az olimpiai válogatottban, akkor kézenfekvő volt, hogy a szakácsot is “mi” adjuk, irigykedtek is ránk a társak. Később még világbajnokságon is főzött a magyar labdarúgó válogatott tagjainak.

Mátyás Rudolf temetése 2017. október 9-én, hétfőn 14 órától lesz a hejőcsabai Római Katolikus Temetőben (Miskolc, Csaba Vezér utca).

, Istanbul