Rusk Jed Kanadában született, '56-os emigráns nagyszülők unokájaként. Végigjárta a korosztályos kanadai bajnokságokat, majd 2012-ben Székesfehérvárra költözött, ahol 2013-ban EBYSL-t nyert a fehérvári csapattal. Ott együtt dolgozott Farkas Tamással, és csapattársa volt többek között Tóth Gergő is. A sikeres szezon alatt egy mérkőzés erejéig az EBEL-ben is bemutatkozott, de az évad végén mégis úgy döntött, hogy hazamegy, és a jégkorong mellett egyetemi tanulmányokat is folytat.

- Kérlek, mutasd be magad pár mondatban!
- Üdvözlök mindenkit! Nagy örömmel tölt el, hogy a DVTK Jegesmedvéknél folytathatom pályafutásomat. Az utóbbi négy évben az University of Western Ontario csapatánál játszottam. Ez a csapat a kanadai egyetemi ligában szerepel. Remek hely volt, de örülök, hogy végre egy igazi profi csapatnál is megmutathatom, hogy mire vagyok képes. Mint majd a szurkolók is láthatják, elég nagytermetű játékos vagyok, ennek ellenére úgy gondolom, nem csak a fizikai játékban vagyok jó. Nagy munkabírású embernek tartom magam, nem félek a kemény összecsapásoktól, de a durva stílus nem jellemző rám. Jégen kívül egy nyugodt srácot ismerhetnek majd meg bennem.

- Rendelkezel magyar útlevéllel. Kérlek, mesélj a származásodról!
- A nagyszüleim az 1956-os forradalom idején hagyták el az országot, és egy osztrák menekülttáborban találkoztak. Onnan már együtt vándoroltak ki Kanadába, ahol végül összeházasodtak és letelepedtek. Sokat beszéltek nekem Magyarországról, a magyar emberekről, ők voltak az elsőszámú motivációim abban, hogy megszerezzem a magyar állampolgárságot, és hogy Magyarországon is éljek és jégkorongozzak.

- Egy éven keresztül játszottál Székesfehérváron. Milyenek voltak az akkori tapasztalataid, és miért távoztál egy szezont követően?
- Nagyszerű volt az az év. Élveztem, hogy Magyarországon lehetek, és sok remek embert ismertem meg, de a szezon végén úgy döntöttem, hogy mielőtt profi karrierbe kezdenék, diplomát szerzek és addig a kanadai egyetemi bajnokságban játszom.

- Megszerezted a diplomádat és most visszatérsz. Miért a DVTK-t választottad a magyarországi csapatok közül?
- Nagyon örülök, hogy vissza tudok térni abba az országba, ahová a gyökereim vezetnek. Azért a DVTK-t választottam, mert csupa jót hallottam a csapatról és környezetéről. Egy igazán profi csapathoz kerülök, amit győztes mentalitás jellemez. Alig várom, hogy kezdődjön a bajnokság!

Névjegy

Vezetéknév: Rusk
Keresztnév: Jed
Születési idő: 1992. február 21.
Születési hely: Montreal (Kanada)
Magasság: 198 centiméter
Súly: 104 kilogramm
Poszt: hátvéd

Pályafutása
2017/2018 DVTK Jegesmedvék (MOL Liga)
2016/2017 Univ. of Western Ontario (CIS)
2015/2016 Univ. of Western Ontario (CIS)
2014/2015 Univ. of Western Ontario (CIS)
2013/2014 Univ. of Western Ontario (CIS)
2012/2013 Fehérvár AV 19 U20 (EBSYL)
2011/2012 Dieppe Commandos (MJAHL)
2010/2011 Moncton Wildcats (QMJHL)
2009/2010 Wyoming Seminary (USHS)