„Mélységek és magasságok: erről szól a versenysport, és erről szólt a mi életünk a magunk mögött hagyott szezonban is – kezdte a Tüskecsarnokban tartott eseményen évértékelését Such György, az MJSZ elnöke. – Ennyi rendezvénye a Magyar Jégkorong Szövetségnek még talán soha nem volt: a saját felnőtt- és utánpótlás-bajnokságaink mellett rendeztünk férfi U20-as és női U18-as világbajnokságot, női U16-os Európa Kupát. De lebonyolítottunk több nemzetközi kupát és felkészülési mérkőzést is stabil A-csoportos résztvevőkkel, és három év után Winter Classic is volt a Városligeti Műjégpályán.”

Továbbá beszédében kiemelte, sikeres és eredményes MOL Ligát zártak, amely erősebb és értékesebb, mint valaha. Majd a Glen Williamson nevével fémjelzett utánpótlás-programot méltatta, felidézve az U20-as válogatott decemberi sikerét, a divízió I/A csoportba való feljutást.

Természetesen szóba került a felnőttválogatott világbajnoki szereplése, ezzel együtt a fantasztikus szurkolótábor, amely akár jövőre – a csapattal együtt – Budapesten is megmutathatja az erejét. Tekintve, hogy a szövetség megpályázza a 2018-as divízió I/A vb rendezési jogát, csakúgy, mint az U18-as világbajnokságét.

A női válogatott világbajnoki szereplése mellett sem lehetett elmenni szó nélkül, hiszen a csapat feljutóként remekül helyt állt a divízió I/A csoportban, megtartva ezzel a tagságát. A női szakág töretlen fejlődését látva reményeit fejezte ki a 2022-es téli olimpiai részvétellel kapcsolatban.

Ezután hivatalosan is bejelentette, hogy  a szövetség nem hosszabbítja meg Rich Chernomaz májusban lejáró szerződését, így a jövőben már nem a kanadai szakember irányítja a férfiválogatottat.

„Őszintén és hálás szívvel mondom, hogy nagyon sokat köszönhetünk szövetségi kapitányunknak, Rich Chernomaznak. Nélküle ma nem tartana ott a magyar válogatott és a magyar hoki, ahol tart. Ugyanakkor – a szövetség szakmai vezetésével együtt – meggyőződésem, hogy váltani kell, ha fel akarjuk rázni és másik pályára akarjuk állítani a csapatot. Új egyéniségre, új szemléletre, új módszerekre van szükség, ahhoz, hogy eredményesen fel tudjuk venni a versenyt a világ élvonalával. Olyan valakire, aki idejét és energiáját kizárólag a magyar válogatottnak tudja szentelni. Ezúton is köszönjük Rich elmúlt öt évben végzett magas színvonalú, szakmai munkáját, elkötelezettségét és kiemelkedő eredményeit.”

Zárásként szóba került a MOL Liga fejlesztése illetve a várható, szlovák csapatokkal közös kupasorozat is, amelyben 4-4 csapat versenghet majd idén augusztustól.

Az esemény az év legjobbjainak díjazásával folytatódott, az év férfi jégkorongozója Bartalis István lett, a nőknél Pintér Lili érdemelte ki az elismerést. Íme a teljes névsor:

Vedres Mátyás vándorkupa (legjobb kapus): Adorján Attila / DVTK Jegesmedvék
Leveles Kupa (legjobb ifjúsági korú játékos): Révész Marcell / Zürich Lions
Miklós Kupa (legtechnikásabb játékos): Bartalis István / Schweninger Wild Wings
Kósa Kupa (legjobb elsőéves felnőtt átékos): Sági Martin / DVTK Jegesmedvék
Séra Miklós-díj (legjobb utánpótlásedző): Székely-Mádai László / Vasas-Continental
ifj. Ocskay Gábor díj (legjobb csatár): Sebők Balázs / KalPa

Az Év női jégkorongozója 2016: Pintér Lili / SDE HF
Az Év férfi jégkorongozója 2016: Bartalis István / Schweninger Wild Wings
Az Év Inline játékosa 2016: Fekecs Norbert / Győri DANA ETO HC

A 2016/17-es versenyévad legjobb női kapusa: Németh Anikó / Karlskrona HK
A 2016/17-es versenyévad legjobb női hátvédje: Kiss-Simon Franciska / SKIF Nizhny Novgorod
A 2016/17-es versenyévad legjobb női csatára: Kiss Andrea / SC Weinfelden Ladies

Forrás: jegkorongszovetseg.hu