Az NB I. nyolcadik fordulójában a negyedik helyen álló Dunaharaszti csapatával találkoztunk. Csapatunk volt a mérkőzés esélyese és kellettek is a pontok a második helyezés megőrzéséhez. Előbb Prohászka, majd Boros nagymester remizett, de nem kellett sokat várni az első teljes pontra, hiszen IM Bagi Máté másfél óra alatt szétrombolta ellenfele védelmét. (2-1)

IM Korpa Bence nem tudta enyhe pozíciós előnyét érvényesíteni, ahogy Bálint Vilmos sem bírt ifjúsági ellenfelével. (3-2)

 IM dr. Medvegy Nóra előnyös állásban sajnos mattba lépett, azonban Torma Róbert szép játékkal győzte le GM Faragó Ivánt. (4-3)

 Időközben közvetlen vetélytársunk, a Paks sorban hullatta el az értékes fél pontokat, így egyre közelebb kerültünk a dobogó második fokához. Csapatkapitányunk, GM Héra Imre egy olyan partiban győzött, amit sokan már régen remire adtak volna, és ezzel párhuzamosan FM Kun Gábor megszerezte első győzelmét piros-fehérben. (6-3)

Nayhebaver Martin egy végletekig kiélezett végjátékban volt kénytelen megelégedni a döntetlennel Papp Petra női nagymester ellen, míg éltáblásunk, Bartel nagymester sem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét. GM Kravtsiv azonban gondoskodott róla, hogy szép győzelemmel zárjuk a napot, hiszen türelmesen és motiváltan játszva felőrölte horvát ellenfele állását, beállítva ezzel a 8-4-es végeredményt. 

 

#DVTK #sakk #chess #ezüstérem #silvermedal

DVTK (@dvtkinstagram) által megosztott bejegyzés,


Mivel a Paks csak 7-5-re győzött a Makó ellen, tovább nőtt előnyünk az éremharcban.

Az utolsó, kilencedik fordulóban, a sorozatban kilencszer bajnok Nagykanizsa ellen ültünk asztalhoz. Egy 10-2-es siker diósgyőri aranyérmet jelentett volna, azonban ennek még nem volt realitása, hiszen élő-pontjaink átlaga jóval elmaradt riválisunkétól. Mivel a remik megfelelőnek tűntek mindkét csapat számára, összesen kilenc parti ért véget döntetlennel, ezek közül azonban jó néhány csak kemény csata után. Bálint Vilmos kis híján legyőzte Gara Tícia női nagymestert és Nayhebaver Martin meccse is tartogatott izgalmakat Medvegy Zoltán nagymester ellen.

Bartel, Héra, Kravtsiv és Boros nagymesterek nem vállaltak felesleges kockázatot, ahogy IM Torma Róbert, Bagi Máté és dr. Medvegy Nóra is remizett. Sajnos két partiban nem tudtuk tartani az erősebb ellenfelet, IM Korpa Bence és FM Kun Gábor volt kénytelen kapitulálni. Azonban a végén csattant az ostor. GM Prohászka Péter sötéttel játszva remekül verte vissza a 2641 élő-ponttal rendelkező GM Ivanisevics támadását, egészen addig, míg több mint 5 órás küzdelem után feladásra késztette szerb ellenfelét.

Csapatunk így minimális, 6,5-5,5 arányú vereséget szenvedett, amely matematikailag is a szenzációs eredménynek számító ezüstérem megszerzését jelentette.

 

#DVTK #chess #sakk #silvermedal #ezüstérem

DVTK (@dvtkinstagram) által megosztott bejegyzés,


Újonc csapat emberemlékezet óta nem szerzett érmet a magyar sakkozás élvonalában, sőt a Nagykanizsa-Paks-Haladás hegemóniát is csak elvétve törték meg az elmúlt tíz évben.

A Miskolci SSC 2002-es bronzérme után 15 évvel a DVTK ezüstérmének köszönhetően Miskolc városa újra komoly tényezőként került fel a sakkozás térképére.

Dr. Mátyás Imre, szakosztályvezető: - Csapatunk fiatal, motivált, sikerre éhes sakkozókból áll, akik készek voltak minden helyzetben küzdeni és a maximumot nyújtani a tábla mellett. Külföldi igazolásaink kiemelkedően szerepeltek, átérezték, mit követel meg a diósgyőri szív, apait-anyait beleadtak a piros-fehér sikerek érdekében. Csapatkapitányunk, Héra Imre végletesen döntetlennek tűnő állásokat nyert meg, példát mutatva mindenkinek küzdeni tudásból és akaratból. Ez a szellemiség, a pozitív hozzáállás volt a siker kulcsa. Nem véletlen, hogy két vezető magyar nagymesterünk, Héra Imre és Prohászka Péter is válogatott kerettag lett. 2014-ben a harmadosztályban éppen bent maradó gárdát vettünk át, két bajnoki cím és osztálylépés után pedig ma közel egál meccset játszottunk a magyar bajnokság évek óta verhetetlen csapatával. Köszönöm mindenkinek, aki gondolattal, szóval, cselekedettel segítségünkre volt az elmúlt három évben, hogy ilyen sikereket érhettünk el és ma hivatalosan is Magyarország második legjobb sakkcsapata lettünk. Nincs megállás, megyünk tovább! Gratulálok minden játékosnak. Hajrá Diósgyőr!

A bajnokság végeredménye

1 Aquaprofit-NTSK I.   6.5 6.5 7.5 10 8.5 10 7.5 9.5 8 74
2 DVTK 5.5   7 7.5 8 8 7 7.5 9 6 65.5
3 ASE Paks 5.5 5   5.5 7 7.5 7 8.5 7 7.5 60.5
4 Pénzügyőr SE 4.5 4.5 6.5   5.5 6.5 5.5 6.5 5.5 6.5 51.5
5 Aquaréna Kőbánya SC 2 4 5 6.5   5.5 7 6 8 7 51
6 Dunaharaszti MTK 3.5 4 4.5 5.5 6.5   6.5 7 6 6 49.5
7 Duocor-Makói SVSE 2 5 5 6.5 5 5.5   6 7 7.5 49.5
8 HVSE-Infraplan 4.5 4.5 3.5 5.5 6 5 6   5 8.5 48.5
9 Z.Csuti-Hydrocomp SK 2.5 3 5 6.5 4 6 5 7   6.5 45.5
10 HASE-Lila Futó I. 4 6 4.5 5.5 5 6 4.5 3.5 5.5   44.5


Részletes eredmények:

DVTK - Dunaharaszti MTK 8-4

Aquaprofit-NTSK I. - DVTK 6.5-5.5

NB II.

NB II-es csapatunk az utolsó fordulóban Nyíregyházára látogatott.

Bár csapatunk volt az egyedüli veretlen a mezőnyben, a sakk-csapatbajnoki pontszámítás sajátossága okán mégis a harmadik helyen várta a záró fordulót.

A második hely megszerzéséhez mindenképpen győzelemre volt szükség, ami sikerült is, hiszen 4 győzelem mellett 7 remi született. A feltételek hagytak kívánni valót maguk után, hiszen vendéglátóink sakkórái nem működtek megfelelően, ennek ellenére 7,5-4,5 arányban megnyertük a meccset. Mivel a Hajdúböszörmény 7-5-ös vereséget szenvedett, így kettes számú csapatunk a második helyen végzett az NB II.-es pontvadászatban. Gratulálunk!

Győztek: Mózes Ervin, Csatlós Béla Baló Tamás, Kovács Tamás,

Döntetlen: Ág Norbert, dr. Füsthy Zsolt, Najgebauer Szemjon, Dobai Szabolcs, Ács Gábor, Horváth Kristóf, Ács Kristóf

A részletek: Nyíregyházi SISE - DVTK 4.5-7.5

A tabella: http://chess.hu/csapatbajnoksagok/?b=169