- Saját ötlet volt, vagy külföldi példából merítettél?
- Sokaknak ismerős lehet az a helyzet, amikor vásárolnak valami újdonságnak számító terméket, majd utána rájönnek, hogy nem is annyira egyedi az a dolog, hiszen rendszeresen szembe jön az utcán. Én is így jártam, kitaláltam, hogy milyen jó lenne a gömbpanoráma technológiát felhasználni egy csapatképnél is, utána pedig azzal szembesültem, hogy bár külföldön, de megtették már ezt előttem. 

- Mi a titka egy jó 360 fokos panoráma csapatkép elkészítésének?
- A fotózás során több kép készül egymás után, ebből mintegy fél percig lát a lencse egy játékost, ebben az időben kellene mozdulatlanul állni. Kevesen bírják ki, hogy ne pislogjanak vagy mozduljanak bele, ezért elterjedtebb a szereplők nélküli gömbpanoráma. Ha valaki mégis bemozdul, akkor kell szerkeszteni és javítani a képeken. Egyik képről jöhet a test, a másikról a fej, de a végeredmény tökéletes. Ebből is következik, hogy maga a fotózás jó esetben egy percig tart, az utómunka pedig 4-5 óra is lehet. 

- A vállalkozásod fő profilja nem a csapatképek készítése. 
- Mindenhol alkalmazható ez a marketing eszköz, ezért is választottam márkanévnek a Minden 3D (https://minden3d.com) elnevezést. Elsősorban olyan vállalkozások bemutatására alkalmas a technológia, akik ügyfeleket fogadnak. Szállodák, éttermek, üzletek, irodák, fürdők és hasonló vállalkozások kelthetnek előzetesen bizalmat maguk iránt még a tényleges kapcsolatfelvétel előtt. Maga az ötlet is onnan jött, hogy egy balatoni nyaralás előtt fotók alapján választottam szállást, majd a helyszínen megtaláltam azokat a helyeket, amik a reklámban szerepeltek, de egyet jobbra lépve már azt is láttam, amit eltitkoltak előlem. A gömbpanoráma mindent kendőzetlenül mutat be, nem érheti meglepetés az embert. Ezért nem szoktam kiretusálni a helyszín esetleges szépséghibáit sem, mert például egy hotelnek nem az a célja, hogy megtévessze az érdeklődőket a virtuális bemutató, hanem az, hogy elégedett, visszatérő vendégei legyenek. 

- Milyen felszereléssel dolgozol?
- Tulajdonképpen semmi extra, de mégis speciális. Az állványra egyedi fejen keresztül rögzített tükörreflexes digitális géppel dolgozom, a halszemoptika nevezhető valamelyest különlegesnek rajta. A gömbpanoráma lelke az a szoftver, amivel összekapcsolom a képeket, illetve egy másik szoftver, ami a kész képen a navigációt teszi lehetővé. Képszerkesztőt - a csapatképnél említett speciális esetek kivételével - csak a fényképezőgép állványának eltüntetésére használok, a képeim a valóságot adják vissza. 

- Mikor, hogy kezdtél el ezzel foglalkozni?
- A technológiát külföldi oldalakon láttam, és 2012-ben úgy gondoltam, érdemes Magyarországon is megpróbálkozni vele. A lendületem nagyon nagy volt, de a piac még nem állt készen a termékre, a potenciális partnerek csak az újabb kiadást látták benne. Eltelt pár év, mire belátták a szükségességét, mostanra szerencsére egyre több esetben nem is én futok az üzlet után, hanem a partnerek keresnek meg a feladattal. Sokat lendített a sikerességen, hogy 2016 januárjában a Google elindította a Business View szolgáltatását a Street View mellett, azaz ezek a bemutatók bekerülhetnek a Google térképébe is, ami komoly lehetőség. Még ebben a hónapban elsőként kaptam meg Magyarországon egy budapesti kollégával együtt a cég “Megbízható fotós” tanúsítványát (tíz bemutatóm minőségét ellenőrizték technikai és tartalmi szempontból ehhez). Mára 30-40-en lehetünk és a növekvő számmal együtt a minőség is többféle. 

- Hol dolgoztál eddig?
- Elsősorban a megye területéről keresnek, de az ország teljes területéről, valamint külföldről is kapom, és várom a megbízásokat. Több hotel bemutatóját készítettem már el, ezen kívül éttermek, irodák, üzletek, szalonok bíztak meg azzal, hogy készítsek 360°-os panorámát, illetve eladó ingatlanok esetében hívnak. A számomra legmeglepőbb megkeresés egy kisgépszerviztől érkezett, akik láttak abban fantáziát, hogy megmutassák leendő ügyfeleiknek, hol és hogyan dolgoznak. Ezek után azt gondolom, nincs határ.

Amennyiben megtetszett, a következő elérhetőségeken veheti fel a kapcsolatot Szecskó Róberttel: 

Telefon: +36 30 239 3790
E-mail: szecsko.robert@minden3d.hu
Web: www.minden3d.com