NB I. Szabó László csoport

ASE Paks 5- 7 DVTK

Győzött
Krivorucsko Jurij
Arescsenko Alexander
Korpa Bence
dr. Medvegy Nóra

Döntetlent játszott
Prohászka Péter
Héra Imre
Kravtsiv Martyn
Torma Róbert
Bagi Máté
Handó Vilmos 

Az NB I. ötödik fordulójában remekül rajtoló csapatunk a sakkozás egyik hazai fellegvárába, Paksra utazott. A hazaiak, akiknek emberemlékezet óta erős csapatuk van, folyamatosan a dobogón zárnak, nagyon ritkán veszítenek hazai pályán, a harmadik helyen várták a találkozót, így igazi derbire volt kilátás.

Szakvezetésünk váratlan húzással próbált zavart kelteni a paksi erőtérben, hiszen eddigi legerősebb felállásunkban, öt nagymesterrel ültünk asztalhoz, az első két táblán a világranglistán 43. Jurij Krivorucsko, és a 60., a csapatban ezúttal debütáló Alexander Arescsenko foglalt helyet.

Természetesen vendéglátók is komolyan vették a rangadót, nyolc nagymesterrel soraikban álltak ki.
Az első remiket csapatkapitányunk, Héra Imre nagymester, Prohászka Péter nagymester és Bagi Máté nemzetközi mester szállították, akik erős nagymesterekkel szemben értek el értékes fél pontokat.
Az első teljes pont Korpa Bence nemzetközi mester nevéhez fűződött, aki kiváló játékkal, végig dominálva verte Szabó Krisztián nagymestert. (1,5-2,5)

Egyre inkább kezdett beindulni a piros-fehér henger. Bár néhány táblán kicsit rosszabbul álltunk, látszott, hogy ukrán különítményünk nagyon komolyan veszi a párharcokat.
Torma Róbert nemzetközi mester sötéttel remizte ki igen erős román ellenfelét, majd Handó Vilmos FIDE-mesterünk fehérrel adta döntetlenre egál közeli állását Vidéki Sándor nemzetközi mester ellen. Kravtsiv nagymester, bár sokáig jobban állt, nem tudta feltörni Sedlak nagymester reteszét, azonban dr. Medvegy Nóra nemzetközi mester csodát tett. Szinte vesztett, véglegesen leszorított állásból verte a Paks tehetséges ifijét, Kaczúr Flóriánt. (3-5)

Ekkor már érezhető volt, hogy igen szép eredményt érhetünk el Pakson. Arescsenko nagymestert a kölcsönös időzavar sem tudta megakadályozni abban, hogy sötéttel szétzúzza Perunovics nagymester állását, amelyhez egy szellemes tisztáldozat adta meg a végső lökést. 
Krivorucsko nagymester az első táblán sokáig gyömöszölte az egyik legjobb magyar játékost, Berkes nagymestert, és a kitartás, no meg a finom pozíciós játék meg is hozta gyümölcsét. (3-7)

Ekkor már kiütésről lehetett beszélni, de az égiek a Pakssal voltak, és tisztes vereségre mentették az eredményt. Kun Gábor sajnos nem tudta megállítani ellenfelét, de fájóbb az eddig 3/3-mal álló, az egész partiban domináló, végig a győzelmet kereső Bálint Vilmos veresége. (5-7)

A diósgyőri sakk 2014-es feltámadása óta a legerősebb ellenféllel játszottunk, akik stabil háttérrel, igen komoly utánpótlás-neveléssel rendelkeznek. Ennek fényében egészen kivételes, hogy a diósgyőri sakkozók az éremért vívott csatában, győztesen tudtak távozni Paksról. 

A következő fordulóban február 12-én, a zalaegerszegi Csuti SK-t fogadjuk a Hotel Palotában, amely egyben az utolsó hazai mérkőzésünk lesz a szezonban. 

Dr. Mátyás Imre, szakosztályvezető: - Szenzációs eredményt értünk el a bajnokság egyik legerősebb csapata ellen. A magyar sakkvilág eddig is érdeklődve figyelte újonc csapatunk teljesítményét, de erre az eredményre mindenki felkapja a fejét. Bálint Vili fatális veresége miatt kicsit szomorúak voltunk, de fel kell dolgozni, ez benne van a sportban. 
Nagyon előkelő helyen állunk a tabellán, a hátralévő fordulókban azon fogunk dolgozni, hogy ezt megőrizzük!

A bajnokság állása

1.      Aquaprofit-NTSK I. 45.5   
2.      DVTK 35.5
3.      ASE Paks 32.5
4.      HVSE-Infraplan 30
5.      Pénzügyőr SE 28.5   
6.      Dunaharaszti MTK 27.5
7.      Aquaréna Kőbánya SC 27
8.      HASE-Lila Futó I. 25.5
9.      Duocor-Makói SVSE 24.5   
10.    Z.Csuti-Hydrocomp 23.5   

A részletek

NB II. Barcza-csoport 

Hajdúböszörményi SE 5- 7 DVTK

Győztek
Dobai Szabolcs
Papp Ábel
Baló Tamás

Döntetlent játszott
Ág Norbert
Kumic Filip
Mózes Ervin
Ács Gábor
Csatlós Béla
Szabó Leon
Runda Máté Bence
Ács Kristóf

NB II-es csapatunk Hajdúböszörménybe látogatott

A házigazdák tavaly kiestek az NB I/B-ből, de feltett szándékuk, hogy visszakerüljenek a sakkozás második vonalába. Ennek megfelelően a második helyen álltak a fordulót megelőzően. 

Csapatunk összeállításán betegség és sérülés miatt a legutolsó pillanatban kellett változtatni, de ez nem zavarta meg az összhangot. Újoncot is avattunk Kumic Filip, fiatal szabadkai FIDE-mester személyében, aki jól helyt állt első diósgyőri partijában, 
A találkozó kétesélyes volt, azonban mindenképpen nyerni kellett, ha meg akartuk őrizni a feljutás esélyét. 

Ez kemény küzdelemben sikerült is, Dobai Szabolcs, Papp Ábel é Baló Tamás szereztek teljes pontot. 

Hét forduló után csapatunk a második helyről várja a folytatást. 

A következő fordulóra február 12.-én, a Hotel Palotában kerül sor. 

A bajnokság állása

1.      MVSI-Miskolci KisBocsok 58.5
2.      DVTK II 52.5 
3.      Hajdúböszörményi SE 51.5
4.      Nyíregyházi SISE 47
5.      Debreceni Sakkbarátok 44
6.      Edelényi VSE 41   
7.      Bajnok Sakkiskola 40
8.      Hajdúszoboszlói SSE 36.5
9.      Kazincbarcika VSC 35
10.    Tiszavasvári SE 34.5
11.      Mezőkövesd SE 33.5   
12.      SSASSE 30

A részletek