- Túl vagyunk az év első mérkőzésén. A Cegléd ellen nagy csatában végül hárompontos vereséget szenvedett a csapat múlt szombaton. Hogyan láttad a ceglédi találkozót?
- Először a visszarendeződés a védekezésben nem volt a mérkőzés egészén megfelelő, illetve több alkalommal rosszul zártunk vissza, emiatt elég sok könnyű kosarat szerzett az ellenfél. Másodsorban gyorsan összegyűlt az öt csapat személyi hiba, amiért sorra dobhatott büntetőket az ellenfelünk, és jó százalékkal értékesítették ezt a lehetőséget. A harmadik tényező pedig az, hogy egész sok hullámvölgy és hullámhegy volt a játékunkban. Kicsit több volt az előbbiből, sokkal fegyelmezettebben kell játszanunk, magasabb színvonalat tartanunk a mérkőzés egésze alatt, és amennyire csak lehet, ki kell küszöbölni a hullámvölgyeket a játékunkból. 

- Ugyanez a hullámzó teljesítményt jellemző az eddigi szezonra is. Voltak nagyszerű győzelmek, és nem várt vereségek. Hogyan értékeled az a bajnokság eddigi részét?
- Több új játékos is van a csapatban, illetve új szerepek vannak a csapaton belül. Időbe telik, amíg mindenki megtalálja a helyét, a pozícióját, és a feladatát jól el tudja látni. Az idény második felében könnyebb dolgunk lesz várhatóan. Jobban ki kell használnunk azokat az előnyöket, ami a mi csapatunkban a többi csapattal szemben benne van. Igyekszünk mindig a legjobb légiósokat megtalálni, de előfordul, hogy nem jönnek be a számításaink. Ezért alakítjuk át a keretet. Samantha Prahalis már bemutatkozott a szurkolóknak is, vasárnap pedig megérkezett Tierra Ruffin-Pratt is. A szezon első felében mindhárom külföldi játékosunk magas, center poszton szerepelt, így a magyar játékosok a mezőnyben jóval több felelősséget kaptak. Most annyiban változik a helyzet, hogy egy külföldi centerünk távozott, és a magyar játékosok azt a tapasztalatot, amit szereztek biztosan fogják tudni hasznosítani a bajnokság második felében, és ennek köszönhetően remélhetőleg egy kényelmesebb második félévnek nézünk elébe. 

- A jó zárást követően rosszkor jött a szünet, hiszen talán lendületbe jött a csapat az év végére. Most a ceglédi meccs után szabadnapos az Aluinvent DVTK. Jókor jött?
- Magát a mérkőzésritmust nehéz felvenni ezzel a lebonyolítási rendszerrel, hiszen az első bajnoki mérkőzés után rögtön szünet következett. Majd játszottunk párat, és megint jött egy szünet, ezúttal a válogatott miatt. Játszottunk, majd jött a karácsonyi szünet. Most ugye egy bajnoki után megint pihenünk. Alapvetően a meccsritmust megtalálni és azt megtartani nehéz feladat, de dolgozunk ezen. Ennek érdekében jövő héten szerdán lesz egy edzőmérkőzésünk, ahol próbáljuk újra felvenni a ritmust, hogy kedvezőbb helyzetből menjünk neki a Vasas elleni bajnoki mérkőzésnek.

- Tehát lépcsőről lépcsőre lépeget a csapat, az edzőmeccs után jön a Vasas, majd a Győr elleni rangadó. Mi várható ezek alapján az elkövetkezendő mérkőzéseken?
- Minőségben mindenképpen a jobb minőség felé várok elmozdulást a csapat teljesítményét illetően, ami remélem az eredményeken is meg fog mutatkozni. A Vasas a tavalyi szezonhoz képest mindenképpen erősödött, hiszen míg tavaly légiósok nélkül léptek pályára, mostanra három külföldi is szerepel náluk. Semmiképpen nem lehet lebecsülni őket, az is egy rendkívül fontos mérkőzés lesz. Utána megyünk az Euroligában is szereplő Győrhöz, aki a bajnokságban a harmadik helyen áll, majd a második helyezett Szekszárd következik. Jó és szoros meccseket játszottunk az első körben is ellenük. A Győrt hazai pályán sikerült legyőzni, Szekszárdon izgalmas csatában alulmaradtunk, de most azon leszünk, hogy mindannyiszor győztesen hagyjuk el a pályát. 

 

#DVTK #basketball #AluinventDVTK #TierraRuffinPratt #welcome

DVTK (@dvtkinstagram) által közzétett fénykép,

 

- Nemrég csatlakozott a csapathoz Samantha Prahalis, aki ígéretesen mutatkozott be a Cegléd ellen, pénteken pedig bejelentette a klub a legújabb igazolás, Tierra Ruffin-Pratt érkezését is. Milyen új impulzusokat kaphat a csapat az ő játékukkal?
- Sammy nagyon tehetséges játékos, aki mind támadásban, mint védekezésben kamatoztatni tudja a sebességét és azt, hogy sok esetben előre tudja olvasni a játékot. Az ő sebessége és a játékintelligenciája mindenképpen nagy segítségére lehet a többieknek is. A napi közös munka pedig mindenkinek a javára fog válni. Nagyon keményen edz, mert a mérkőzésritmusból kiesett az utóbbi pár hónapban. Tierra négy éve alapemberként játszik a világ legerősebb bajnokságában, a női NBA-ben. Vasárnap este még csak bemutatkozott a társaknak, hétfőtől viszont azon dolgozunk közösen, hogy minél hamarabb beilleszkedjenek a csapatba, és mérkőzésritmusba hozzuk mindkét játékost. Az ellenfeleink is meg fogják tapasztalni, hogy mindketten rendkívül jó kosárlabdázók. 

- A Magyar Kupában a Cegléddel játszik a csapat az első körben. Lehet-e a hétvégi mérkőzésből tanulni, illetve mit vársz a kupadöntőtől, ahová címvédőként érkezik a DVTK.
- Mint minden mérkőzésből, ezekből is lehet rengeteget tanulni. Sok visszajelzést kaptam az felvételek visszanézést követően olyan dolgokról, amiket kijavítva mindenképpen fel tudunk használni a későbbiekben. A mérkőzésre való felkészülésnél nagyon kell figyelnünk arra, hogy a visszarendeződés a védekezésünkben megfelelő legyen. Minimalizálni kell a könnyű kosaraik számát. Olyan sebességgel, olyan tempóban, olyan ritmusban kell játszani, hogy az ellenfeleknek minél kevesebb friss levegőjük legyen a játékhoz. A fegyelmezettség és a magas sztenderd a játékunkban kell, hogy megjelenjen. 

- A jövőben elsősorban a támadásban, vagy a védekezésben kell inkább javulnia a csapatnak? 
- Mind támadásban, mind pedig védekezésben fogunk még fejlődni, és fejlődnünk kell. Meg kell találnunk az egyensúlyt a munkában. Nem szabad, hogy csak a támadás, vagy épp csak a védekezés domináljon a játékunkban. Mind a kettő nagyon fontos. Terveink szerint a keretünk úgy alakul, mind támadásban, mind védekezésben lesz annyi játékosunk, akik meghatározzák majd a mérkőzések kimenetelét.